reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Ja uzywalam/uzywam kosmetykow NIvea (oliwka/lub balsam,krem na odparzenia,szampon do wloskow, kremowy plyn do kapieli) lub Ziajki,plus mydlo bambino.Kupuje takie kosmetyki ktore moge uzywac u 2 dziewczynek i sa wydajne.

A ja mam pytanko troszke z innej parafii.Ogolnie to powinnam sie pewnie tylko cieszyc z tego o co zapytam,ale do konca nie wiem czy tak jest dobrze.Moja Hania zaczyna coraz lepiej,wrecz wspaniale spac w nocy.Sa noce ze spi mi od 22 do 5-6 rano non-stop.Nie przebudza sie na karmienie.Czy takie male dziecko moze juz nie jesc w nocy???Po Zuzi,ktora w nocy budzila mi sie nawet co godzine,nie wiem co mam o tym myslec.JUz nawet sobie pomyslalam,ze moze ona cycka palec,wiec spalam z nia dzis w nocy (ostatnio klade ja na noc do lozeczka,wg mnie lepiej spi i nie wybudza mnie jej chrzakanie),ale nie cycka,albo nie slyszalam.Czy w ogole ssanie palca moze zagluszyc glod u takiego malucha? Jak u Was to wyglada?I jakie macie zdanie na ten temat?

reklama
Katka moja mi śpi już kolejną noc od 20 do 7 z jedną tylko małą przerwą około 2. Też mnie to troche dziwi (oczywiście tez cieszy ;-) ). Tłumaczę sobie to tym, że to sztuczne mleko tak ją "muli". Pamiętam jak to było z Maćkiem, który był tylko na cycku i który budził się co 1,5 - 2 godziny :baffled:
Nie wiem jak to jest z ssaniem palca, bo moje tego nie robią i nie robiły, ale jeśli Twoja przybiera na wadze to bym się nie martwiła. Nie da się zagłodzić! ;-)

Dzieki Mamuska za odp,utwierdzilas mnie w przekonaniu,ze jest oki:-D,niech tak spi do pelnoletnosci.Ja mala karmie tylko cycem,widocznie kalorycznosc mleka mi wzrosla przez ostatnie 3 lata ;-).A Ty zdaje sie,ze tez karmilas piersia,potem czytalam,ze malej sie cos znudzila piers,ale rozumiem,ze nie chce cyca do teraz?ciekawe czemu?

POZDRAWIAM

Moj maluszek dzisiaj w nocy "mnie wystraszyl" .. a propos spania ;-) ... do wczoraj regularnie budzil sie co 2,5-3 godzinki ... a dzisiaj tak sie wystraszylam, 4 godziny minely a mlody nic ... na rowne nogi i sprawdzalam czy oddycha :zawstydzona/y: .. co oczywiscie go obudzilo i ... chcial mleczka ;-) ... moze tez zaczyna dluzej przesypiac :happy:

A tak wlasnie z tym sprawdzaniem czy oddycha, czy Wy tez tak macie jak ja ?? :zawstydzona/y::zawstydzona/y: Kurcze to sie staje moja paranoją :baffled:;-)

Moja Maleńka też co raz więcej śpi :-) wczoraj zasnęła o 19:30 i sapała do 2 rano possała parę minut cycka i spała dalej do 6:30 :-) Przybiera na wadze rewelacyjnie bo minimum 50 gram dziennie. Waży już 4100 więc się nie przejmuję :-) Jak by przestałą przybywać to zacznę ją budzić ;-) Aha od 2 dni je tylko z piersi :-)

MoniQa ja też mam obsesję na tym punkcie czy Marika oddycha... U mnie ta obsesja jest tym gorsza, bo... mam monitor oddechu! Ale np jak kładę malutką na matę czy gdziekolwiek gdzie nie ma monitora to jak tylko zaśnie to też biegam i przyglądam się czy oddycha :baffled: :zawstydzona/y:

hahaha :-D to chyba wszystkie tak mamy. Ja tez moją kontroluję, co ją strasznie wkurza bo się budzi i to od razu w złym humorze ;-)

Katka tak, karmiłam piersią, ale się Madzi odechciało, więc przeszłam na sztuczne, potem jej się znowu zachciało, ale straciłam dużo mleka, więc karmię piersią, ale dokarmiam butlą.

moja spi ok. 5-6 godzin od 24-1 do 5-6, potem possie cycka i dalej do ok. 10.

a co do kontrolowania oddechu, to ja tak mialam tylko przez pierwsze 2 tyg. teraz juz wogole jakos o tym nie mysle. juz nawet ostatnio mnie jej charczenie i chrzakanie nie budzi!!!

Mamuski czy Wy nie macie problemów z kolkami i bólem brzuszka u swoich maluszków? Karmie piersią, bardzo uwazam na to co jem, wlasciwie to juz ograniczam się tylko do pieczywa z masłem, rosołu, gotowanego kurczaka, ryżu lub kaszy i gotowanej marchewki, a moja Agatka co wieczór płacze bo chyba boli ją brzuszek. Nie wiem juz co robić, daję jej przed kazdym karmieniem Infacol, kladę co jakiś czas na brzuszku, poję herbatkami przeciwko kolkom i wzdęciom, masuje brzuszek, robie cieple oklady i nic nie dziala. Co wieczór mamy tą samą historię. Mała pręży się, płacze a ja jestem bezsilna :-(
Moze macie jakies sprawdzone sposoby zeby temu zaradzić ??
Pozdrawiam

Mala Mi ja mam podobnie, no moze nie tak intensywnie i jedyne co pomaga to jak klade sie w pozycji pol lezacej i corcie klade sobie na gole piersi i brzuch z wierzchu przykrywam czyms cieplym. Jak zasnie mocno po okolo 30 minutach delikatnie odkladam do lozeczka i cieplo okrywam, zeby nie poczula roznicy temperatur.

reklama
Mała_Mi mojej małej w szpitalu podawali espumisan i bardzo szybko działał teraz na szczęście kolek nie ma ale espumisan kupiłam.

A jakie mleczko sztuczne piją wasze maluszki i czy było przepisane przez lekarza czy same wybierałyście ja mojej kupiłam znaczy tatuś kupił humane i nie wiem czy jest wystarczająco dobre dla mojej księżniczki. karmie też piersią ale flache musi dostać bo mam skąpą produkcję

Do góry