reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Buciki:-)

reklama
wyglądają ślicznie !!!:tak: na razie moje Bartki wystarczą , gdyby młodemu noga urosła będę musiałą myśleć dalej. Tylko najlepiej na nóżkę założyć

Poszperałam w necie i znalazłam mnóstwo sprzecznych informacji. Ortopedzi się spierają co do chodzenia po twardym podłożu na boso. W każdym razie nie udowodniono jeszcze że takie chodzenie powoduje płaskostopie. I jestem skłonna twierdzić że nie ponieważ sama od zawsze chodzę na boso, Julia też rzadko kiedy w kapciach i płaskostopia nie mamy.
Znalazłam też sporo wypowiedzi rehabilitantów, fizjoterapeutów i ortopedów że dziecko chodząc na boso nawet na twardych powierzchniach raz biega na palcach, raz na pięcie, innym razem staje na krawędziach i nie utrwala przy tym jednej pozycji stopy. Może to robić w różnym stopniu.
Za to kapeć sprawę uniemożliwia.

Jeśli już kapcie to takie które zginają się przy palcach i w połowie podeszwy, miękkie sandałki. Absolutnie nie kapcie ze sztywnymi podeszwami (tzw.profilaktyczne).

A jeśli chodzi o trawę, piach i kamienie - przede wszystkim i jak najwięcej na boso;-)

Asia chodzi w befado ale chyba zacznę jej to jednak ograniczać. Muszę się lekarki na bilansie spytać.

Płaskostopie to od osłabionych mięsni stopy, która nie była ćwiczona, a więc np. wiecznie w kapciach. Za to leczenie płaskostopia to m.in. cytuję z wikipedii "Leczeniem płaskostopia zajmuje się ortopedia. Jest ono zwykle zachowawcze - gimnastyka (np. chodzenie boso po różnorodnych płaskich lub też nierównych powierzchniach),"

Ostatnia edycja:
Mój brat miał właśnie to płaskostopie i chyba jak miał 13 lat a może i więcej przeszło mu. Na pewno nie chodził do lekarzy itp. Dużo ćwiczył i chodził na boso :) W wakacje grał w siatkówkę bez butów itp.

Mój chodzi bez bucików no, bo co mi za róznica czy bedzie chodził w nich czy bez jak w butach ma też płasko ?

Mój brat miał właśnie to płaskostopie i chyba jak miał 13 lat a może i więcej przeszło mu. Na pewno nie chodził do lekarzy itp. Dużo ćwiczył i chodził na boso :) W wakacje grał w siatkówkę bez butów itp.

Mój chodzi bez bucików no, bo co mi za róznica czy bedzie chodził w nich czy bez jak w butach ma też płasko ?

buty są wyprofilowane z reguły mają taki "wzgórek" którego na stopie przy płaskostopiu brakuje

reklama
No fakt jest takie coś :) ALe nie przy wszystkich.Mój mały ma np z ccc trampki i tam płasko jest. Na szczęście pare razy miał je na nogach.

MI się zawsze wydawało,że boso najlepiej.

Do góry