reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsza wizyta u ginekologa, co robić?

Jestem prawdopodobnie jakoś w II trymestrze ciąży i nie byłam jeszcze u ginekologa, ponieważ chciałam usunąć ciążę. Czemu nie wyszło i jakie miałam pobudki co do tego, to już zostawię dla siebie. Nie usunęłam i podjęłam decyzję, że wychowam dziecko, ale jestem jak już pisałam jakoś w II trymestrze i nie wiem, co powiedzieć lekarzowi. Poradzicie coś? Dodatkowo teraz ta sytuacja z wirusem. Nie za bardzo wiem jak teraz zapisać się do lekarza, tylko teleporada? Jak to teraz działa?

reklama
Jeszcze zapomniałam dodać, że uważam że powinnaś powalczyć o dostęp do psychologa w ciąży. Oczywiście jeśli czujesz taką potrzebę, ale w twoim przypadku należy ci się, żeby to sobie wszystko poukładać. Z mojego doświadczenia wiem, że ten temat jest traktowany po macoszemu i lekarze ograniczają się do poinformowania o tym, że można pójść (bo tyle muszą).
Forumowiczki podpowiedzieć, czy w ciąży do psychologa potrzebne jest skierowanie?
Jeśli kobieta jest w ciąży, ma obniżone samopoczucie, odczuwa skrajne emocje, w tym smutek i lęk, jest zmęczona, zniechęcona do aktywności, brak jej energii, czyli ma tzw. objawy depresyjne, może się zgłosić – bez skierowania - do poradni zdrowia psychicznego. Powinna być przyjęta (w ramach NFZ) w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych

reklama
A skąd jesteś? I pytanie, czy bierzesz kwas foliowy? Bo jeśli nie to natychmiast kwas foliowy i wit d3 , albo wit. dla kobiet w ciąży. I wszystko krok po kroku się poukłada a dziewczyny dadzą ci wsparcie 😊

Przede wszystkim gratuluję odwagi i decyzji o urodzeniu dziecka. Podziwiam taką postawę, bo jak rozumiem miałaś wątpliwości ale podjęłaś tę dla Ciebie trudną decyzję na korzyść dziecka. Pamietaj, że ono będzie Cie kochać z całych sił, będzie Ci osłodą życia, doda Ci szczęścia. Pomyśl, przyjdzie czas, gdy podejdzie do Ciebie, rzuci sie na rączki, ucałuje Cie i powie "KOCHAM CIE MAMUSIU"! Wytrwaj w swoim postanowieniu a na pewno otrzymasz za to od życia nagrodę. Co do wizyty, nie martw się, na spokojnie zadzwoń do przychodni i popros o najszybszy termin. Lekarzowi powiedz, ze mialas trudny okres w życiu ale postanowilas zawalczyc o siebie i dziecko. Myślę, ze Cie zrozumie. Pamiętaj takze, ze w Polsce kobiety w ciąży nawet te, ktore nie mają ubezpieczenia, moga w pelni korzystać z leczenia na NFZ. Powodzenia. I gratuluję odwagi. Życzę Ci szczęścia

Do góry