Gratulacje. JA skonczylam 35lat a w 2 miesiace pozniej urodzilam coreczke.co prawda troche wczesniej,ale wszystko jest ok.Czekalam na nia caale zycie i jest moim najwiekszym skarbem.Ciesz sie tym wspanialym stanem jakim jest ciaza,macierzynstwo...niezawracaj sobie wiekiem glowy, Tak jak dziewczyny pisza ,bedziesz pod wieksza opieka lekarzy.Zdrowka zycze
reklama
kasia - ja pierwsze urodzilam jak mialam 41 lat. Jak urodze drugie to bede miec 44. Nie powiem, wolalabym byc o 10 lat mlodsza, ale wole pozno niz wcale.
Zrobilam badania prenatalne, bo wiadomo, w tym wieku jest wieksze ryzyko wad. Jest tez wieksze ryzyko nadcisnienia i cukrzycy ciazowej i przedwczesnego porodu. Ale jak masz wage w normie, i ogolnie jestes w dobrej formie, i o siebie dbasz to masz wszelka szanse ze wszystko bedzie ok. Mi zalecano rowniez ruszanie sie, bo aktywnosc fizyczna to i dla przyszlej mamy i dla dziecka bardzo dobrze robi.
No i jeszcze smutna prawda jest taka ze im jestes starsza, tym wieksze ryzyko poronien, bo wieksze ryzyko wad chromosomowych. Ryzyko spada juz po 10 tygodniu, wiec masz juz tuz tuz. No i musze skomentowac ze z mojej perspektywy 36 lat to sama mlodosc, chcialabym miec 36 :-)
Zrobilam badania prenatalne, bo wiadomo, w tym wieku jest wieksze ryzyko wad. Jest tez wieksze ryzyko nadcisnienia i cukrzycy ciazowej i przedwczesnego porodu. Ale jak masz wage w normie, i ogolnie jestes w dobrej formie, i o siebie dbasz to masz wszelka szanse ze wszystko bedzie ok. Mi zalecano rowniez ruszanie sie, bo aktywnosc fizyczna to i dla przyszlej mamy i dla dziecka bardzo dobrze robi.
No i jeszcze smutna prawda jest taka ze im jestes starsza, tym wieksze ryzyko poronien, bo wieksze ryzyko wad chromosomowych. Ryzyko spada juz po 10 tygodniu, wiec masz juz tuz tuz. No i musze skomentowac ze z mojej perspektywy 36 lat to sama mlodosc, chcialabym miec 36 :-)
Dziewczyny...
czy uwazacie ze to dobry wiek na pierwsze dziecko? Mam 36 lat i jestem w 9 tyg ciazy?
bardzo sie ciesze, ale i denerwuje strasznie..
prosze o wsparcie, wymiane doswiadczen ..
Kasiu, gratuluję!
Nic się nie bój, bądź pod stałą kontrolą gina, dbaj o siebie, a wszystko będzie dobrze Podrzucam Ci do poczytania tekścik: Pierwsze dziecko po trzydziestce / Poradnik ciąży
Pozdrawiam i trzymam kciuki!
reklama