reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Kasia...parafiną ponoć nie można często stosować, bo odwapnia kości (???) czy jakoś tak...ale nie wiem...specjalistą nie jestem...

reklama
1) my Wojtusia kapiemy co drugi dzień ale to bardziej ze względów organizacyjnych :-)
2) podobnie jak PolaNegri używamy Nivei (do i po kąpieli) akurat używam dla starszaka i postanowiłam sprawdzić czy dla Wojtusia też się przyjmie;
3) gdy urodził się Wiktor tez bardzo schodziła Mu skórka, położne poleciły nam krem f18, żeby natłuścić skórkę ale naskórek i tak musiał zejść bo był bardzo przesuszony a to ze względu na fakt iż Wiktor był przenoszony.

Milenka kapala sie dopiero 2 razy (bo 2 dni jestesmy w domku) :-) Do kapieli uzywamy Nivea plyn z szamponem 2w1, a potem skore lekko natluszczamy oliwka Nivea. Tak tez mowila polozna, zeby robic. Narazie ma bardzo ladna skore :-)

Oczka przemywamy gazikiem nasaczonym przegotowana woda. Mamy sol fizjologiczna, ale polozna powiedziala, ze lepiej przegotowana woda :-)

Nasz kąpany codziennie na razie, ale to nie jest konieczność według mojej położnej rownież, więc w razie czego nie będziemy kąpać. Jednak wyrabia się od początku rytuał, że jest kąpiel, karmienie i spanie. W przypadku Matiego się sprawdzilo i zaczął ładnie zasypiać.

Do oczek i buźki przegotowana woda.

Na początek pierwsze pytanie czy warto stosować tzw. "podwójne pieluchowanie" słyszałam, ze się od tego odchodzi jak nei ma potrzeby tylko z drugiej strony czy nie lepiej zapobiegać?
przy Marcelku nie pieluchowąlam i wszystko było ok. teraz tez nie pielu****e. ważne jest by nie krepować nóżek dziecka np becikami rożkami itp. jak chce lezec jak żaba niech leży. i nosić z szeroko rozstawionymi nogami. by jak małpka obejmował nas biodrami.

Dziewczyny, w czym kąpiecie Wasze maleństwa?
Czy kąpiel codziennie to nie za często? Na szkole rodzenia mówili żeby kąpać każdego dnia, tak samo w szpitalu. Ale nasze mamy bombardują nas telefonami, że po co my ją codziennie moczymy... :D
co do częstotliwości kąpieli słyszałam różne zdania. ja kapie co dziennie.
kapie w olejku Mustela. niczym juz nie nacieram.

małemu schodzi naskórek z całego ciałka.. czy to normalne??

jak trzeba pielęgnować oczka??
nie wiem czy coś źle robię.. ale od dwóch dni Maksio ma krosteczki czerwone w okolicach oczu ...
ze naskórek schodzi to normalne. nie martw sie tym. musi zejść.
oczka pielęgnuję jak dziewczyny pisza wacikiem kosmetycznym i sola fizjologiczna . na każde oko oddzielny wacik. od kancika oka przy nosku do ucha.
co do krostek mogą byc od wszystkiego. skora sie dopiero uczy i może reagować na wszystko wypryskami. puki nie mocne nie przejmuj sie mina.

Jednak wyrabia się od początku rytuał, że jest kąpiel, karmienie i spanie. W przypadku Matiego się sprawdzilo i zaczął ładnie zasypiać.
u mnie Marcelek tez ten rytm złapał bardzo szybko. i mimo iz teraz taki juz spory to co wieczór jak chce juz isc spać to woal o kąpiel. Danielka tez tego rytmu od samego początku uczę.

Ewelina: ja jestem w stalym kontakcie z ortopeda, bo wojtus tego wymaga, i zawsze mi powtarza ze nie pielu****e sie na zas, tylko jakjest taka potrzeba.

ja mlda kompie co 2 dzien:)

ale powiem wam zemy mamy problem z Oliwka, mloda ma uczulenie i sie po niej łuszczy,wiec kompiemy sie w oliatum.

marys dziękuję kochana :* bardzo mnie uspokoiłaś.. :)
i tak jak Wy będę kąpać codziennie by mały już od teraz wiedział że trzeba się kąpać i tak jak piszecie ważne jest by dzieciaczek miał swój schemat dnia :)

oczka pielęgnuję jak dziewczyny pisza wacikiem kosmetycznym i sola fizjologiczna . na każde oko oddzielny wacik. od kancika oka przy nosku do ucha.

a ja słyszałam, że właśnie odwrotnie, od zewnątrz do wewnątrz ... a to dlatego, że w wew kącikach zbiera się ropka i żeby jej nie rozcierać na całe oczka .....

może któraś mamusia jeszcze zweryfikuje jak to powinno być

a ja słyszałam, że właśnie odwrotnie, od zewnątrz do wewnątrz ... a to dlatego, że w wew kącikach zbiera się ropka i żeby jej nie rozcierać na całe oczka .....

może któraś mamusia jeszcze zweryfikuje jak to powinno być

Ja też znam taka wersje tzn od uszka do noska.

reklama
Do góry