reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i higiena naszych maluchów.

Mój synek za 2 miesiące skończy 2 latka i jestem załamana, bo ma już próchnice, pomimo dbania o dziąsełka i ząbki od pierwszych miesięcy życia. Co prawda ząbki są lapisowane, to ja wciąż się boje. Myjemy 2x dziennie Elmexem. Nasłuchałam się już tylu opowieści od znajomych o pokruszonych ząbkach, że płakać mi się chce. Czy któraś mama ma takie problemy jak ja? :-(

reklama
Z tego co kiedyś czytałam, przechodzi samoistnie, bez żadnej interwencji u około połowy dzieci :) No ale zostaje jeszcze reszta, której trzeba troszeczkę pomóc.

Kiedyś były nawet przeprowadzane badania, pod kątek obgryzania paznokci u małych dzieci, które dały następujące wyniki obgryzań:

• 30% - 60% dzieci w wieku do 7 roku życia obgryza paznokcie
  • 28%-33% dzieci w wieku 7-10 lat obgryza paznokcie
Czyli po 7 roku zanotowano statystycznie gwałtowny spadek częstości obgryzania, myślę, że niektórym dzieciom po 7 roku przeszło :)

W tamtym artykule, co podałam było rady odnośnie postępowania dla rodziców ( to dla żądnych informacji w tym temacie) :-)

Witam!
Jestem młoda mamą i mam synka 2,5 roku. Ostatnio działo się z nim nie za dobrze.Biegałam z nim po lekarzach. Wpierw biegunka i wysoka gorączka potem podejrzenie 3-dniówki.Lekarka sama nie mogła stwierdzić co mu dolega.Okazało się po paru dniach że dziecko ma ostre zapalenia gardła. Lekarz przepisała mu antybiotyk amotaks 500mg. Niby wszystko jest ok.Ale w nocy dziecko strasznie mi się poci.Ciałko ma całe zimne. Po południu tego nie ma. Nie wiem?? czy to jest normalne?? W nocy się budzi z płaczem cały się trzęsie.Że nie idzie go czasem uspokoić.I jestem zmuszona w takich sytuacjach brać dziecko do siebie na noc:( Niektórzy twierdzą że to dobrze że dziecko się poci? Bo to oznacza że antybiotyk działa i organizm sie broni?! czy to prawda??

Szanowni Państwo,
większość rodziców czeka z wizytą do ostatniej chwili i udaje się z dzieckiem do specjalisty dopiero, gdy pojawia się ból zęba. To objaw świadczący o tym, że w jamie ustnej dzieje się już coś niedobrego. Najczęściej konieczny jest wtedy nieprzyjemny zabieg. W ten sposób w dziecku wyrasta przekonanie, że pobyt w gabinecie dentystycznym wiąże się z bólem i płaczem. Najlepiej więc odwiedzić stomatologa z maluchem już wtedy, gdy pojawią się pierwsze mleczaki. Lekarz sprawdzi, czy ząbkowanie przebiega prawidłowo, a także poinformuje, jak czyścić dziąsła i zęby dziecka. Zarówno na pierwszą, jak i na kolejne wizyty dobrze umawiać się z pedodontą - to dentysta, który specjalizuje się w profilaktyce i leczeniu zębów u dzieci i młodzieży. Do tego zna psychikę młodych pacjentów, dzięki czemu łatwiej mu zdobyć ich zaufanie oraz radzić sobie z ich strachem.

Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo

Witam.Mnie też martwiło że moja córka strasznie późno zaczęła z ząbkowaniem, mając 9 miesięcy wyszedł jej dopiero pierwszy ząbek, ale dziś ma 16 miesięcy i ma już 13 ząbków;) W pół roku tyle nadrobiła;)

Witam.
Moja córcia od prawie roku miewa problemy skórne, od jakiś 3 miesięcy, jej skóra na cały ciele oprócz rączek, twarzy i stóp jest bardzo wysuszona, miejscami pękająca. Bylam już u różnych lekarzy w tym dermatologa dziecięcego, ktory nakazał mi kapać małą w OLIATUM, co w ogóle nie pomogło. w aptece farmaceutki nakazały zmienic proszek do prania (persli) na Jelp i dali do smarowania ciała BIODERMA krem, szukałam różnych przyczyn co może tak silnie wpływać na jej skórę, co może uczulać, lecz chyba dochodzę do wniosku że to chlor. podczas kapieli czuć go dość intensywnie, używam płynu do kąpieli NIVEA czasami też innych i moje pytanie brzmi, co może pomóc, jaki środek żeby ten chlor zminimalizować, jakoś zneutralizować? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj
Są filtry, które usuwają chlor z wody, pewnie jakiś fachowiec będzie Ci mógł powiedzieć dokładnie, ale może zanim kupisz coś takiego, spróbuj kilka razy wykąpać dziecko w pitnej wodzie, takiej z pięcio-czy więcej litrowych butli.
Jeżeli stan skóry się poprawi, będziesz pewna, że to woda i będziesz mogła wydać kasę na filtr.
Pozdrawiam

przestan uzywac płynów do kapieli myj mydełkiem dla dzieci jak moj młody ma podrazniona skórę to kapie go w krochmalu i smaruje mascia robiona w aptece (od dermatologa), najbrzydsze placki smaruje cutivate
podaje wapno i xyzal albo zyrtec
No i moze popatrz co z jedzenia wycofac
no i proszek i płyn do płukania dla dzieci

reklama
na pewno wyrzuć ta nivę. Tak jak piszę poprzedniczka mydełko dla dzieci albo szare mydło ostatecznie. kosmetyki z parafiną (stosować dłużej niż miesiąc lub krochmal) Emolium, Oilatum, Oilan To jest sama substancja nawijżająca nie ma opcji żeby suchej skóry nie nawilżyć. Proszek do prania oczywiście dla dzieci, ustaw pralkę na podwójne płukanie. Absolutnie nie używaj żadnych płynów do płukania :tak:. Nie smaruj dziecka żadnym kremem czy oliwką znanych i powszechnie dostępnych firm (nive, jonhson, bambino itp tylko apteczne dla dzieci z AZS) Coś mi się mało prawdopodobne żeby to chlor był ale też bym kilka razy wykąpała w mineralce dla testu...

Do góry