reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i higiena naszych maluchów.

A nie pytałaś alergologa o tę niedrogą robioną maść z witaminami o której Ci pisałam?Elidel jest rzeczywiście dobry a nawet bardzo,ale ostrożnie nakładaj go tylko na zmienione chorobowo miejsca.Życzę oczywiście szybkiej poprawy u Maluszka.

reklama
Hej atram :-) Niestety zajrzałam tu już po wizycie u alergologa i dopiero wtedy zobaczyłam Twojego posta. Ale w piątek idę z samą sobą do alergologa to zapytam o nią.
Właśnie lekarz mi mówił żeby nie przesadzać z tym Elidelem i stosować go z rozsądkiem. A muszę przyznać że to dość trudne, bo naprawde szybko widac poprawę :-D Podobno ten Atopiclair też jest bardzo skuteczny ale bezpieczniejszy i można go dłużej stosować. Zobaczymy. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam cieplutko :-)

Makowa_Panienko, ja swojego synka kąpałam do niedawna wyłącznie w Oilatum, i mimo tego miał okropne suche plamy na nóżkach i rączkach. Wszystko zniknęło po paru dniach, gdy tylko zaczęłam używać olejku do kąpieli Emolium. Już więcej Oilatum nie kupię! Teraz mały ma gładziutką skórę, a już podejrzewałam go o alergię pokarmową.

Hej!
Moja córa reaguje na "chemikalia" - od proszku Dzidziuś dostała takiego czegoś na poliku:
GRAFIKA.BUZIA.JPG

Zdjęcie nie nasze, zapożyczone z innej strony, ale tak to wyglądało.

Mama dała mi swój Laticort (ma AZS) - żebym wypróbowała na malutkim kawałeczku polika. I od Laticortu zlazło, więc alergiczne.

Oprócz tego na poliku miała także suchą skórę + wysypkę pod kolankami i na nadgarstkach.

Pomogły kąpiele w Emolium i krem do twarzy i ciała Exomega firmy A-derma. 2 dni smarowania i poliko gładkie. Smarowałam potem jeszcze z miesiąc, żeby skóra się ukoiła i teraz jest dobrze, przy czym proszek zmienilam oczywiście.

To smarowidło na bazie owsa, swoją drogą moja mama na AZS kąpie się w owsie, jak ktoś chce to mogę skołować przepis.

Teraz Exomegę oddałam siorce, która ma alergię od szamponów i we włosach jakieś wysypki nie-wysypki, i już dziś mama mówi, że jej wysychają te zmiany, więc kremik pomaga :)

znacie może jakieś dobre kosmetyki z filtrem dla maluchów? dodam, że filtr musi być dość wysoki, bo czeka nas greckie słońce :)

Zasadniczo albo kupujesz krem z wysokim filtrem na filtrach chemicznych (lub mieszanina fizycznych i chemicznych), które są zwyczajnie szkodliwe dla zdrowia i jakbyś sobie wpisała w jakąś chemiczno-kosmetyczną bazę danych skład INCI to by Ci się włos na głowie zjeżył. Chociaż producenci na opakowaniu pięknie ludziom "nie-z-branży" wodę z mózgu robią.

Albo kupujesz gęsty i niezbyt wysoki ale za to zdrowy filtr fizyczny lub roślinny.

Taka alternatywa jest, opisując szybko i konkretnie.

Ostatnia edycja:
może to częściowo prawda, ale oparzenia są bardziej szkodliwe. poza tym są filtry chemiczne bezpieczniejsze i mniej bezpieczne. chyba najlepiej po prostu kupić w aptece jakiś kosmetyk, specjalnie przeznaczony dla dzieci. np. anthelios dermo-pediatrics, z tego co wiem skład jest całkiem spoko, ja nawet go używam a mam jasną cerę z widocznymi naczynkami i w zasadzie nie mogę żadnych kremów z filtrem stosować ze względu na sporą zawartość alkoholu (tutaj jest go baaaardzo mało). aerozol sobie mamy bardzo chwalą z tego, co wiem :)

Ja osobiscie polecam krem ochronny na slonce z Nivea Baby :tak: Jest hipoalergiczny nie zawiera barwnikow ani alkoholu natomiast zawiera wylacznie filtry mineralne :tak: Jest wodoodpory, a jego faktor ochronny to 30.
Polecany jest dla maluszkow od pierwszych dni ich zycia. U nas sprawdzil sie idealanie :tak:

Ostatnia edycja:
Skorzystam z waszych porad :p a od jakiego wieku można stosować anthelios dermo-pediatrics. Mam jeden warunek : chce kupić dziecku spray. Miałam mleczka i kremy ale zaden maluch nie wytrzyma tak długiego wcierania, mój przynajmniej nieznosi. A no i wiekszość zostawiała żółte ślady na ubraniach. Nie do sprania!

reklama
Ja osobiscie polecam krem ochronny na slonce z Nivea Baby :tak: Jest hipoalergiczny nie zawiera barwnikow ani alkoholu natomiast zawiera wylacznie filtry mineralne :tak: Jest wodoodpory, a jego faktor ochronny to 30.
Polecany jest dla maluszkow od pierwszych dni ich zycia. U nas sprawdzil sie idealanie :tak:
Podpisuje sie obiema rekami pod tym kremem :tak::tak: My spedzalismy nie tak dawno wakacje na Dominikanie i nic maluszka sloneczko nie liznelo....

Do góry