reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i higiena naszych maluchów.

to tylko chwilowe...
Jak nie chce się kąpać to daruj jej...z brudu jeszcze nikt nie umarł...jak daje sie obmyć to super, to najważniejsze...
W ramach urozmaicenia tak jak pisała giza daj jej nowe zabawki, zrób dużo piany w wodzie, pokaż co z tym może zrobić, daj jej wykąpać lalkę w tej pianie, pokaż, ze można dmuchać, robić cuda i może przełamie opory...
powodzenia...

reklama
a jeszcze jedno ni się przypomniało. Pewnego razu Przemko nie chciał się kąpać, to znaczy ledwo wszedł do wody, to juz chciał wychodzić. I mój mąż przyniósł mu małego plastikowego króliczka i powiedział, że króliczek jest brudny i trzeba go umyć. Jak ja myłam plecki synkowi, to prosiłam, żeby umył plecy królikowi i tak i Przemko był wykąpany i króliczek. No i Przemko tak się zajął "kąpaniem" króliczka, że potem nie chciał wyjść z wody - bo jeszcze uszy, albo buzia, albo nogi

To może działa na malutkie dzieci. Ja mam ten sam problem z moim prawie 4- latkiem. On już wie, że jak idzie do kąpania, to za chwilkę trzeba iść spać i dlatego nie chce wejść do łazienki. Jak już znajdzie się w wannie, awantura się kończy i jest wszystko ok. Próbowałam mu odpuścić na kilka dni kąpanie, ale to nie dało efektów, nowe zabawki też nie, tłumaczenie tym bardziej. Chyba trzeba przeczekać :)

Moja córka jak miała 4 lata to nie chciała myc włosów pod prysznicem- panicznie się bała. I to samo jej minęło więc myślę że i w Twojej sytuacji tak będzie. Oprócz zabawiania warto też spróbowac zrobic kąpiel z ogromną ilością piany którą dziecko będzie dmuchac albo puszczanie baniek mydlanych. Moja córka to uwielbia.

Witam
Ja również myślę że trzeba przeczekać, ale nowe zabawki, zabawy z bąbelkami.. i inne rzeczy moga pomóc. u nas poskokutkowały kredki do malowania po wannie, płytkach i ciele :-) szybko się zmywają wodą z mydłem więc nie ma problemu a zabawa jest przednia.
pozdrawiam

Witam serdecznie.
Jak wasze dzieci myją zęby??
Mó synek myje,ale jak go zaciągne siłą do łązienki(robie to codziennie rano), ale on myje niedokłądnie tylko z tyłu(w sumie to zjada paste), a przednie ząbki nie umie myć, ja mu pokazuje a on nic,po swojemu dalej,ma już brzydkie jedynki.

Jestem ciekawa jak wasze pociechy sobie radzą z myciem ząbków??

moj maluch myje zeby dwa razy dziennie.
rano myje razem ze mna a wieczorem jak sie kąpie.
jak czasami nie chce to go nie zmuszam.jak raz nie umyje to nic sie nie stanie.

No cóż, mamy dwie pasty do ząbków jedną bez fluoru i używamy ją wtedy kiedy nasza córcia chce myć ząbki sama (jak myje sama to nie wypluwa) a jak ja jej myję to używamy pasty dla dzieci z fluorem siada mi na kolanie otwiera buzię i czeka, potem pluje, a potem jeszcze płucze wodą z kubeczka. Nigdy nie miałam problemu z myciem ząbków. Myjemy napewno 2 razy dziennie a czasem jeszcze częściej. Lubi myć ząbki razem z mamą i tatą (wszyscy razem w łazience) to wtedy jest zabawa.
I jeszcze mi się przypomniało, jak my używamy nitki to i Mała się domaga i ja u niej też stosuję

Witam
U nas to wygląda tak:
Ząbki myjemy 2 razy dziennie, rano i wieczorem.
Zawsze myjemy je razem ale mała i tak to bardzo lubi.
Ona myje zwykłą szczoteczką z odrobiną pasty, a ja myje jej ząbki elektryczną też troszkę pasty. ona sama nie umie jeszcze dobrze myć ząbków, a ja po niej poprawiam. Elektyczna szczoteczka jest kolorowa i gdy skończy myć gra muzyczka co jest wielką frajda dla małej. zawsze ją wychwalam iż jest dużą dziewczynką :-) Na koniec płucze buźkę wodą przegotowaną a potem wypija jeszcze trochę wody aby oczyścić migdałki.

reklama
Witam :-)
Moja córcia myje ząbki razem z nami dwa razy dziennie. Wieczorem najpierw myjemy Jej my, a później myje jeszcze sobia sama. Wiadomo, że dwu i trzy latki to tylko " sama, sama..." ;-) Rano zaś pozwalam żeby myła tylko Ona.
Takie maluchy, a nawet 7 latki jeszcze nie potrafią dokładnie ich myć, więc powinni to robić rodzice :-) Oczywiście pozwalając później lub wczesniej na to żeby dziecko też się uczyło.
Zresztą Natalka lubi nas naśladować, więc nawet uzywa nitki ;-)
A i jeszcze zawsze myje sobie szczoteczką język ;-) Nauczyła się też ładnie płukać ząbki, więc z wypluwaniem wody nie ma problemów.

Do góry