reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
No jak juz predzej bylo pisane ta waga nie jest dokladna. Mi tez lekarz muwil w pierwszej ciazy ze maly wazy duzo mniej a urodzil sie klocek.
A i tez nie patrzecie na to jakiego jestescie teraz wzrostu czy wagi czy wasi mezowie i wnioskujcie po tym jakie duze bendzie dziecko. Lepjej jest wiedziec jakiej wagi bylyscie przy urodzeniu. Czesto sie zdarza ze "duze" kobiety rodza malutkie dzieci.

dokładnie, . Moja babcia była malutka jak sięurodziła, moja mama, moja siostra syn siostry iu ja też. Mimo, że idealnie w terminie to wazyłam 2700 i 52 cm miałam. Przez pierwsze 3 lata miałam caly czas niedowagę co do norm, ale wyniki w normie. Dopiero jakieś 6 lat temu przeszła mi niedowaga :D:D:D
Tazke jest szansa na łatwiejszy poród :)

reklama
Wiem że nie powinno się kierować niczyim gustem i że to co teraz napiszę to jest koszmarnie podłe, ale ja na 100% upewniłam się o dobrym wyborze imienia jak zobaczyłam reakcję teściowej- była tak masakrycznie niezadowolona, że nie ma innej opcji:-p

O ty Złośliwcze:-D:-D:-D, nie wiem czy to dobry pomysł, teraz imię zawdziecza teściowej ;-);-). A tak poważnie, tesciowe już miała szanse nazywac sowje dzieci, teraz nasza kolej :)

Dziewczyny mogłybyście napisać jaki jest najlepszy lek przeciwgorączkowy dla niemowlaka???? Chciałabym coś zakupić jak przyjdzie pora, żeby mieć w razie czego, ale nie wiem co:szok: ale myślę, że chyba lepiej czopki niż syrop...

Dziś wzięłam się za tworzenie listy (nawet niektórych rzeczy z przybliżonymi cenami) i jestem Wam bardzo wdzięczna, bo te listy co tutaj zamieściłyście są bardzo pomocne:-D

Dziewczyny mogłybyście napisać jaki jest najlepszy lek przeciwgorączkowy dla niemowlaka???? Chciałabym coś zakupić jak przyjdzie pora, żeby mieć w razie czego, ale nie wiem co:szok: ale myślę, że chyba lepiej czopki niż syrop...

Dziś wzięłam się za tworzenie listy (nawet niektórych rzeczy z przybliżonymi cenami) i jestem Wam bardzo wdzięczna, bo te listy co tutaj zamieściłyście są bardzo pomocne:-D

Kiedy dziecko zaczyna gorączkować rodzice nie powinni popadać w panikę. Gorączka u dziecka (tak jak u dorosłego człowieka) świadczy o tym, że organizm podjął walkę z chorobą. Zbyt silne obniżenie gorączki poprzez podanie środków farmakologicznych nie spowoduje wyleczenia. Choroba nadal będzie rozwijać się w organizmie a gorączka powróci jak tylko leki przestaną działać. Nie oznacza to jednak, że nic nie można zrobić. Długotrwała gorączka źle wpływa na cały organizm niemowlaka. Obniżenie gorączki powinno być środkiem okazjonalnym i jednocześnie należy zgłosić się do lekarza w celu stwierdzenia choroby i zastosowaniu odpowiedniego leczenia.

Sposoby na obniżenie gorączki niemowląt

• do obniżenia temperatury u dzieci zaleca się paracetamol oraz ibuprofen ale specjalnie przeznaczony dla niemowląt.
  • temperaturę można również obniżyć poprzez okłady (temperatura wody powinna być pokojowa):
    • na klatkę piersiową
    • na głowę
    • na ręce
  • można również zastosować kąpiel. Woda powinna mieć temperaturę taką jak zawsze ale można dziecko potrzymać trochę dłużej i nie dolewać ciepłej wody
Takze myslę że nic nie kupuj :)

I na odwrot, male kobietki rodza duze dzieci. Moja ciocia ok. 156cm wzrostu, chudzinka, urodzila dwoch 4-kilogramowych chlopakow.

Tak dokladnie. Ja tez jestem niska (nawet 156 cm nie mam haha) no i chuda a moj maly urodzil sie prawie 4kg. Moja mama jest troszke wyzsza odemnie i tez chuda a ja mialam wage tez prawie 4 kg a brat blisko 5 kg, a teraz niski i chudy jak patyk.

Wiem że nie powinno się kierować niczyim gustem i że to co teraz napiszę to jest koszmarnie podłe, ale ja na 100% upewniłam się o dobrym wyborze imienia jak zobaczyłam reakcję teściowej- była tak masakrycznie niezadowolona, że nie ma innej opcji:-p

:-D:-D:-D:-D:-D:-D

U mnie bylo identycznie :-D Jak powiedzialam Witek (a nie bylam wtedy jeszcze przekonana na 100%) i zobaczylam jej krzywa mine i uslyszalam komentarz to juz zadne inne imie nie wchodzilo w gre :-p

Mamo Sówko nic innego jak tylko pojsc do apteki i powiedziec, ze chcesz cos na goraczke od pierwszych dni zycia. I cosik Ci tam daja napewno :tak: farmaceuci sa naprawde fantastycznie przygotowani jesli chodzi o taka wiedze. A pozatym w szpitalu pediatra na polozniczym lub na wizycie patronażowej powie Ci co i jak :tak:

A co do tej listy to dorzuce kilka swoich groszy :-p
1. pieluch tetrowych max 20 bo potem to lezy i tak nieuzywane. Ja mialam 30 i do teraz uzywam jako szmat :-pa czesc mam schowana dla WItusia.
2. detektory oddechu, strylizatory, podgrzewacze itp to typowe bajery bez ktorych da sie zyc. Wiec te z Was, ktore licza pieniazki przy wyprawce niech o tym na poczatku nei mysla a obkupia sie najpierw w to co naprawde trzeba.
3. do pupki oczywiscie Sudocream ale on glowne jak sie cos dzieje ze skora. Natomiast polecam jeszcze dodatkowo krem przeciw odparzeniom Nivea. Jest rewelacyjny i dzieki niemu wogole nie musialam uzywac Sudocreamu.
4. Plyn do kapieli na poczatku i tak lepiej nie uzywac. Przynajmniej w pierwszym miesiacu. Czysta woda i mydelko. Najlepsze Bambino, i w tym tez myc wloski bo szampony jakiekolwiek sa dopeiro po 1 miesiacu zycia.
5. Procz oliwki do ciala, polecam jeszcze balsam. Zbyt czeste stosowanie oliwki moze pozapychac dziecku wszystkie pory w skorze. A balsamy z Nivea sa naprawde dobre (przynajmniej ja takich uzywalam i bylam mega zadowolona).
6. Moskietiera do wozka to tez bajer. Ja nie mialam i ani razu nie odczulam jej braku ;-)
7. Wkladek laktacyjnych kupcie cale mnóstwooooooooooooooo! Bo przy nawale mlecznym na poczatku ida jak woda :sorry: dobre sa rowniez muszle laktacyjne czyli takie wkladki sylikonowe wielokrotnego uzytku. Tym razem chce sie w takie zaopatrzyc.
8. Pamietam, ze ktoras z Was pisala, ze kupila gruszke do nosa. Przy pierwszym katarku pojdzie do kosza, bo to szajs jakich malo. Najlepsza na swiecie jest FRIDA :tak::-D

reklama
Mamo Sówko nic innego jak tylko pojsc do apteki i powiedziec, ze chcesz cos na goraczke od pierwszych dni zycia. I cosik Ci tam daja napewno :tak: farmaceuci sa naprawde fantastycznie przygotowani jesli chodzi o taka wiedze. A pozatym w szpitalu pediatra na polozniczym lub na wizycie patronażowej powie Ci co i jak :tak:

A co do tej listy to dorzuce kilka swoich groszy :-p
1. pieluch tetrowych max 20 bo potem to lezy i tak nieuzywane. Ja mialam 30 i do teraz uzywam jako szmat :-pa czesc mam schowana dla WItusia.
2. detektory oddechu, strylizatory, podgrzewacze itp to typowe bajery bez ktorych da sie zyc. Wiec te z Was, ktore licza pieniazki przy wyprawce niech o tym na poczatku nei mysla a obkupia sie najpierw w to co naprawde trzeba.
3. do pupki oczywiscie Sudocream ale on glowne jak sie cos dzieje ze skora. Natomiast polecam jeszcze dodatkowo krem przeciw odparzeniom Nivea. Jest rewelacyjny i dzieki niemu wogole nie musialam uzywac Sudocreamu.
4. Plyn do kapieli na poczatku i tak lepiej nie uzywac. Przynajmniej w pierwszym miesiacu. Czysta woda i mydelko. Najlepsze Bambino, i w tym tez myc wloski bo szampony jakiekolwiek sa dopeiro po 1 miesiacu zycia.
5. Procz oliwki do ciala, polecam jeszcze balsam. Zbyt czeste stosowanie oliwki moze pozapychac dziecku wszystkie pory w skorze. A balsamy z Nivea sa naprawde dobre (przynajmniej ja takich uzywalam i bylam mega zadowolona).
6. Moskietiera do wozka to tez bajer. Ja nie mialam i ani razu nie odczulam jej braku ;-)
7. Wkladek laktacyjnych kupcie cale mnóstwooooooooooooooo! Bo przy nawale mlecznym na poczatku ida jak woda :sorry: dobre sa rowniez muszle laktacyjne czyli takie wkladki sylikonowe wielokrotnego uzytku. Tym razem chce sie w takie zaopatrzyc.
8. Pamietam, ze ktoras z Was pisala, ze kupila gruszke do nosa. Przy pierwszym katarku pojdzie do kosza, bo to szajs jakich malo. Najlepsza na swiecie jest FRIDA :tak::-D

Dzięki, dzięki nie ma to jak rady doświadczonej mamusi. Czekamy na więcej:tak:

Do góry