reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
Kiedys slyszalm od polozen ze jesli tetno dziecka jest wzsze od 14o n aminute to bedzei dziewczynka a jesli mniejsze to chlopiec.
Teraz znalazlam w internecie na ten temat notke
Doświadczone położne twierdzą, że częstotliwość tętna powyżej 140 uderzeń na minutę wskazuje, że urodzi się dziewczynka, natomiast poniżej 140, że prawdopodobnie będzie chłopiec. „Teoria” ta bazuje na fakcie, że dziewczynki mają wyższy metabolizm niż chłopcy. Niestety brak jest statystycznych dowodów potwierdzających powyższe twierdzenie, i faktycznie nie ma dowodów na związek częstotliwości pulsu z płcią.

Tu na Islandii położne kierują się właśnie tą zasadą.Oczywiście od każdej reguły są wyjątki ale ta teoria sprawdza się tu najczęściej.Położne tutaj uczą się 6 lat na Akademii Medycznej i mają takie samo doświadczenie jak lekarze...nie maja jedynie specjalizacji...więc są pewne podstawy,żeby im wierzyć :)
No,u mnie się sprawdza.Mój synek przez całą ciążę miał tętno 136-138 ud\min a teraz mam mieć córeczkę i ma 153-155 ud\min
Owszem,na początku ciąży tony są inne ale w momencie pełnego wykształcenia się układu krwionośnego u maluszka tony są już ustalone i książkowa norma u płodu oraz u noworodka to 120-160 ud\min.

Ostatnia edycja:
reklama
siuniab no troszkę mnie to martwiło, ale zrobiłam jeszcze wywiad w rodzinie i okazało się, ze to normalne:-D Fajnie, że jesteście dziewczynki:-) Małe się tak rozbrykało, że od 5 nie spałam, wieczorkiem też szaleje, wydaje mi się, że gdy leże i odpoczywam to daje o sobie znać;-) Pozdrawiam :happy2:

A ja mam wizyte dzisiaj o 20:15 i ogromnie sie denerwuje, bo martwie sie o to bole podbrzusza. Mam nadzieje ze to nic niefajnego. 3majcie kciuki, prosze.

reklama
Do góry