Kiedys slyszalm od polozen ze jesli tetno dziecka jest wzsze od 14o n aminute to bedzei dziewczynka a jesli mniejsze to chlopiec.
Teraz znalazlam w internecie na ten temat notke
Doświadczone położne twierdzą, że częstotliwość tętna powyżej 140 uderzeń na minutę wskazuje, że urodzi się dziewczynka, natomiast poniżej 140, że prawdopodobnie będzie chłopiec. „Teoria” ta bazuje na fakcie, że dziewczynki mają wyższy metabolizm niż chłopcy. Niestety brak jest statystycznych dowodów potwierdzających powyższe twierdzenie, i faktycznie nie ma dowodów na związek częstotliwości pulsu z płcią.
Tu na Islandii położne kierują się właśnie tą zasadą.Oczywiście od każdej reguły są wyjątki ale ta teoria sprawdza się tu najczęściej.Położne tutaj uczą się 6 lat na Akademii Medycznej i mają takie samo doświadczenie jak lekarze...nie maja jedynie specjalizacji...więc są pewne podstawy,żeby im wierzyć
No,u mnie się sprawdza.Mój synek przez całą ciążę miał tętno 136-138 ud\min a teraz mam mieć córeczkę i ma 153-155 ud\min
Owszem,na początku ciąży tony są inne ale w momencie pełnego wykształcenia się układu krwionośnego u maluszka tony są już ustalone i książkowa norma u płodu oraz u noworodka to 120-160 ud\min.
Ostatnia edycja: