reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Picie mleka.....

Jeśli maluch ma wstręt do mleka, to w żadnym razie nie powinno się go zmuszać do picia go. Część społeczeństwa ( i to spora) ma niedobór laktazy, który właśnie objawia się przeróżnymi dolegliwościami brzusznymi, przerostem migdałka gardłowego, przewlekłym katarem, refluksem itp., najczęściej to właśnie rozpoznaje się w ten sposób, że ktoś po prostu czuje wstręt do mleka. Bez niego naprawdę można żyć. Wystarczy, że maluch zje sobie w ciągu dnia jogurt, twarożek czy trójkącik serka topionego i ma już zapewnioną dostawę wapnia.

mi też lekarze zabraniali dawać na siłę. u mojej córki jest to problem genetyczny, mąż i połowa jego rodziny nienawidzi mleka:no::no: .
no a moja mała kakao wypije, ale zimne:-D:-D
ją brzydzi mleko najbardziej przegotowane ble ble i kasza na sam widok i powąchanie zaczynała wymiotować brr

a czy ma niedobór laktozy? o chyba nie, żadnych innych dolegliwości nie ma, ulewać też nie ulewała:blink:

reklama
Witam!
Nurtuje mnie oststnio taki oto problem. Mój synio pił do tej pory mleko z butelki - wieczorem zawsze a rano czasami chciał mleczko. Jakies 2-3 tygodnie temu pożegnalismy butlę, kupiliśmy kubek, który sam sobie wybrał i miało byc tak różowo................ale nie jest :no: O ile brak butli przeszedł bez wiekszego echa (bo przeciez inne napoje pije z kubka) tak sam fakt picia mleka odszedł w niebyt :-(. Franek nie chce pić mleka i nie pije go bo przecież mu go siłą nie wleję. Rano zjada jogurt z płatkami. Ale mleko w kubeczku ....Nieeeeee. Nie lubi tez kakao.

Czy wasze maluchy piją mleko? Bo mnie ten fakt troche martwi, choć wiem od naszej lekarki, że dzieci są przebiałczane a wapń jest w wielu innych produktach w wielu przypadkach lepiej przyswajalny niz z mleka. :eek:.
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
Jeśli syn nie toleruje mleka ale chętnie zjada inne mleczne produkty, to nie musisz się martwić, ponieważ swoją porcję wapnia i białka zjada. Mleko pod innymi postaciami jest również wskazane, ważne żeby była w nich odpowiednia porcja składników odżywczych, które występują w mleku. 

u nas też z początku nie chciał pić z kubeczka mleka, wodę owszem ale jak widział mleko w kubku to nawet nie chciał brać tego kubka, ale małymi kroczkami go nauczyliśmy, ale miał wtedy roczek
do 3 roku podawaliśmy mleko modyfikowane w kubeczku, a teraz już normalne mleko ale oczywiście nie UHT, teraz rzadko pije samo mleko od kiedy zaczął pić kakao w przedszkolu ;)

Mój synek odkąd skończył pół roku odrzucił całkowicie mleko a piersią karmiłam go do 9 miesiąca:) jadał oprócz tego kaszki na mleku modyfikowanym, jogurty, serk, płatki z mlekiem, kakao i nawet w tym wieku czasami zawoła kaszkę na śniadanko:) Pediatra mówiła że nie mam się czym martwić skoro zajada chętnie inne mleczne produkty:)

Do góry