reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pepowina dwunaczyniowa

Lilkamandarynka99

Zaciekawiona BB
Witam. Na badaniu w30 Tc stwierdzono nietypowy przebieg zyly pepowinowej w jamie brzusznej nie typowa lokalizacja dv, dv uchodzi do zyly głównej dolnej. Czy któraś mama tak miała u dzidziusia i okazało się z w było ok? Czekam niecierpliwie

reklama
Rozwiązanie
Jeszcze dodam że bardzo ciężko zrobić usg takiemu dzieciatku, ponieważ musi być na czczo a wiadomo że nie będzie bo nie da rady maleństwa przeglodzic. I wtedy żołądek pełny przysłania wszystko. Synek mial już mnóstwo usg i tylko płacz a diagnozy żadnej
Witam. Na badaniu w30 Tc stwierdzono nietypowy przebieg zyly pepowinowej w jamie brzusznej nie typowa lokalizacja dv, dv uchodzi do zyly głównej dolnej. Czy któraś mama tak miała u dzidziusia i okazało się z w było ok? Czekam niecierpliwie
Ja miałam pępowinę dwunaczyniowa ale lekarz nie tłumaczył mi co to dv. Powiedział ze prawidłowa to taka która ma jedno z naczyń łączące matkę z dzieckiem i dwa które wracają od dziecka do matki. Dwunaczyniowa to taka która ma jedną w tę i jedną z powrotem. Byłam na echo serca płodu u dr Długosza w Chmielnie( woj. Pomorskie) uchodzi on za speca od serduszek no i stwierdził ze mimo tej pępowiny budowa serca i narządów jest prawidłowa wiec nie mam się przejmować. Ale się przejmowałam no bo kto by się nie martwił. Koniec końców dziś moich chłopcy kończą szósta dobę życia i Jasiu ( z pępowina dwu...) jest zdrowym dzieckiem.
Kuzynki syn również miał taka pępowinę i także jest zdrowy. Głowa do góry.

Witam, jak się u Pani potoczyła sprawa z tym nietypowym przebiegiem żył? U nas dv nie bardzo mogą znaleźć, a żyła pępowinowa idzie łukiem koło wątroby zamiast prosto. No i pępowina dwunaczyniowa. Skierowano nas do ICZMP w Łodzi. Mamy tam prawie 600 km. Byliśmy już tam 2 razy na usg, niby wszystko ok. Informacja jest głównie taka, że dziecko jest wydolne krążeniowo ale nie wiadomo czy nie ma jakiś ukrytych niespodzianek z tymi żyłami... Jeszcze mamy tam jechać raz, na początku października na kontrolę, a termin porodu jest na koniec października. Byłabym wdzięczna za jakieś informacje ;-) pozdrawiam

Jeszcze dodam że bardzo ciężko zrobić usg takiemu dzieciatku, ponieważ musi być na czczo a wiadomo że nie będzie bo nie da rady maleństwa przeglodzic. I wtedy żołądek pełny przysłania wszystko. Synek mial już mnóstwo usg i tylko płacz a diagnozy żadnej

Rozwiązanie
Do góry