reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pepowina dwunaczyniowa

Lilkamandarynka99

Zaciekawiona BB
Witam. Na badaniu w30 Tc stwierdzono nietypowy przebieg zyly pepowinowej w jamie brzusznej nie typowa lokalizacja dv, dv uchodzi do zyly głównej dolnej. Czy któraś mama tak miała u dzidziusia i okazało się z w było ok? Czekam niecierpliwie

reklama
Rozwiązanie
Jeszcze dodam że bardzo ciężko zrobić usg takiemu dzieciatku, ponieważ musi być na czczo a wiadomo że nie będzie bo nie da rady maleństwa przeglodzic. I wtedy żołądek pełny przysłania wszystko. Synek mial już mnóstwo usg i tylko płacz a diagnozy żadnej
Witam. Na badaniu w30 Tc stwierdzono nietypowy przebieg zyly pepowinowej w jamie brzusznej nie typowa lokalizacja dv, dv uchodzi do zyly głównej dolnej. Czy któraś mama tak miała u dzidziusia i okazało się z w było ok? Czekam niecierpliwie
Ja miałam pępowinę dwunaczyniowa ale lekarz nie tłumaczył mi co to dv. Powiedział ze prawidłowa to taka która ma jedno z naczyń łączące matkę z dzieckiem i dwa które wracają od dziecka do matki. Dwunaczyniowa to taka która ma jedną w tę i jedną z powrotem. Byłam na echo serca płodu u dr Długosza w Chmielnie( woj. Pomorskie) uchodzi on za speca od serduszek no i stwierdził ze mimo tej pępowiny budowa serca i narządów jest prawidłowa wiec nie mam się przejmować. Ale się przejmowałam no bo kto by się nie martwił. Koniec końców dziś moich chłopcy kończą szósta dobę życia i Jasiu ( z pępowina dwu...) jest zdrowym dzieckiem.
Kuzynki syn również miał taka pępowinę i także jest zdrowy. Głowa do góry.

Witam, jak się u Pani potoczyła sprawa z tym nietypowym przebiegiem żył? U nas dv nie bardzo mogą znaleźć, a żyła pępowinowa idzie łukiem koło wątroby zamiast prosto. No i pępowina dwunaczyniowa. Skierowano nas do ICZMP w Łodzi. Mamy tam prawie 600 km. Byliśmy już tam 2 razy na usg, niby wszystko ok. Informacja jest głównie taka, że dziecko jest wydolne krążeniowo ale nie wiadomo czy nie ma jakiś ukrytych niespodzianek z tymi żyłami... Jeszcze mamy tam jechać raz, na początku października na kontrolę, a termin porodu jest na koniec października. Byłabym wdzięczna za jakieś informacje ;-) pozdrawiam

Jeszcze dodam że bardzo ciężko zrobić usg takiemu dzieciatku, ponieważ musi być na czczo a wiadomo że nie będzie bo nie da rady maleństwa przeglodzic. I wtedy żołądek pełny przysłania wszystko. Synek mial już mnóstwo usg i tylko płacz a diagnozy żadnej

Rozwiązanie
Do góry