reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

reklama
Tekila, może tak lekko przechodzi ten sam wirus. Generalnie dziecko może mieć lekko podwyższoną temperaturę, mnie też się wydaje, że aż do 38 stopni.
Moja ma to samo na brzuszku, rehabilitantka każe nam korygować i też jest ryk. Generalnie po zajęciach mam aż taką blokadę, żeby się małą zajmować, bo mam wrażenie, że wszystko robię źle i za mało koryguję właśnie.
A co do świąt to póki co mam plan co trzeba zrobić krok po kroku i mąż wziął dwa dni wolnego, żeby to ogarnąć. Jakoś nie czuję atmosfery póki co, a poza tym wkurza mnie spędzanie świąt za stołem. Ponieważ spotykamy się u nas to miało być inaczej, ale obie mamy już szaleją i przygotowują po sto potraw, więc tak czy siak będzie maraton jedzenia, podawania i zmywania zamiast po prostu czas spędzany razem. Mam nadzieję, że kiedyś u nas będzie inaczej, bo przy wszystkich takich okazjach to mamy z reguły są w takim amoku, że nawet się nie da z nimi porozmawiać :(

Napisane na MotoG3 w aplikacji Forum BabyBoom

Wiola moja tez ryczy przy korygowaniu, ale jestem nieugieta od rana kładę ją chociaz na kilka minut. Robie to na kanapie i przodem do mnie zeby widziała moją twarz. Prawda jestże niestety taka, że to wszystko nasza wina, ale pomysl ze to pierwsze dzieci i mamy prawo popełniać błędy, ale jestesmy najlepszymi matkami jakimi potrafimy byc !!
Ja też nie lubie sświat. U nas w domu to chociaz na spacer wyszlismy, u tesciow sie tylko siedzi. No cóż, co rodzina to obyczaj.

Tak, poprawiać rączki najpierw, żeby opierała na łokciach i przedramionach i w tej pozycji trzymam za barki tak, żeby leżała prosto. Ja też nie odpuszczam, wychodzę z założenia, że i tak za dwa dni nie będzie pamiętała, a postawę poprawną będzie miała na zawsze. Julka do tego czasem walczy, zapiera się na maksa, muszę czekać aż się rozluźni i dopiero wtedy ćwiczymy.
Widzę, że jest to dla niej duży wysiłek, od przedwczoraj śpi dużo bardziej niespokojnie, dziś w nocy wstawałam chyba z dziesięć razy poza karmieniami, żeby ją ululać.
Co ciekawe od jakiegoś czasu młoda mocno się przemieszcza w łóżeczku, kładę ją prosto, a rano śpi prawie w poprzek. Dziecko mojej sąsiadki, które jest o miesiąc młodsze potrafi tak przewędrować na drugi koniec łóżeczka, a według rehabilitantki to jest oznaką tego spinania mięśni i przeprostów.

Wiola, nam mówił że napiecie moze sie brac z tego leżenia i z tym nic nie robimy chyba, ze za 2/3 tyg jesli postawy nie zmieni. Moja po lozeczku nie wędruje, czasami sie z plecow na bok przekręci ale tylko na prawo. Niby tez oznaka asymetrii. dziwne bo leży na plecach na wprost wiec myślałam, że to tylko napiecie. Gosc to prawdziwy debesciak w moim mieście wiec ufam mu, ale skrytykowal strasznie że wczesniej jeździłam po rehabilitantach mówił ze do 3-miesiaca trzeba dac dziecku sie rozwijac.

No nasza też powiedziała, że od trzeciego miesiąca się standardowo zaczyna działać, choć to dziwne, bo przecież już zdążyła sobie wyrobić i utrwalić te złe nawyki.
Głowę trzyma mocno trzymana w pionie (kolejny nasz błąd), położona na brzuszku tylko jako tako, bez wielkiego szału.

Dziewczyny bez stresu. Donoszone dzieciaki zazwyczaj mają jakaś asymetrie wrodzoną bo na koniec ciąży miały mało miejscs w brzuchu i wymuszona pozycje np. Z głową w lewą stronę. Mielismy to.ze starszą i bez żadnej rehabilitacji się wyrownalo do pół roku. Główkę też zaczęła dość późno podnosić bo nie chciała ćwiczyć. Nie ma teraz żadnej asymetrii ani skoliozy. Nie wyrzucajcie sobie że to wasza wina. Poza tym kiedyś nikt.nie słyszał o ćwiczeniach i rehabilitacji czy asymetrii jakoś krzywi nie chodzimy :) ja korzystam z fizjoterapii dla maluchow tylko dlatego, że to wczesniaki.
Jestescie świetnymi mamami i nie nakladajcie na siebie zbyt duzej presji!

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry