reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pazdziernik 2016

Tekila karmie piersia moja ma kolki i problemy z kupka, wprowadzilam mm czasami inie jest to samo. kazda mama niech sama decyduje bo tak jak kamila powiedziala najważniejsze zeby matka byla szczęśliwa. Jestem daleka od potepiania mm bo kazda z nas jest inna i kazda chce jak najlepiej dla swojej pociechy

reklama
Powiem tak przy pierwszym dziecku karmiłam piersią 3 tygodnie były to najtrudniejsze tygodnie mojego życia cały czas na cycku płacz młodej nieprzespane nocena i dnie pokarmu mało i niewartościowy brzuch maleństwa wyglądał jak u tych dzieci z Afryki chude dziecko a brzuch jak balon i wkoncu powiedziałam tak nie może byc psychika siadała w tych dniach co mąż był było ok bo zawsze ktoś mógł mnie podmienić ponosić mała a jak mąż w pracy to katastrofa wcale się nie dziwię ze coraz więcej kobiet ma depresję poporodowa jak niemają codziennie wsparcia. Do czego zmierzam widok którego nigdy nie zapomnę to widok mojego dziecka które leży spokojnie usmiechniete bo po raz pierwszy dostała mm i była pojedzona .I teraz nawet minuty się nie zastanawiałam jak niemiałam pokarmu w szpitalu o tym żeby małemu podać mm choć przystawiałam do piersi i co okazało się ze miałam pokarm tylko jeden dzień przez parę dni przystawiania i odciaganią po 10 15 ml za cały dzień powiedziałam stop samo wszystko pozanikało i nieczuje się gorsza mama ani żeby moje dziecko było gorsze ze je mm i jeśli dziewczyny meczycie się pomyślcie bo tu chodzi jak o dziexiatka taki o was nic na siłę się nie da mamy się cieszyć macierzyństwem a nie płakać z bolu niewyspania i czasami bez wsparcia.

Zgadzam się z Wami dziewczyny z tym względem że najważniejsze jest dobre samopoczucie mamy i dziecka i jeśli czujecie się lepiej jeżeli podacie dziecku mm to jest ok, ale też wydaje mi się ze jeżeli zależy którejś tylko na karmieniu piersią to nie ma się co poddawać tylko pamiętać że pojawiają się kryzysy laktacyjne, jeszcze się laktacja nie uregulowana, trzeba cierpliwości bo chyba dużo siedzi w głowie.
Ja myślę czasem o mm z wygody że wyszlabym gdzieś wieczorem i zostawiła małą z tatą bo raz odciagnelam i dziękuję bardzo. To jakaś Masakra, pół godziny 5 ml i ból gorszy od skurczów. Może coś robiłam nie tak bo wydaje mi się że pokarm mam.
A moja Klara zasnęła dziś sama. W łóżeczku. Szok. Jakoś mi tak... dziwnie bo normalnie wieczorami potrafi harcowac do północy aż w końcu zasypia ze mną w łóżku[emoji14]

Napisane na XT1072 w aplikacji Forum BabyBoom

Jurczux a jaki masz laktator? Ja na początku też 5-10ml z bólem a teraz nawet po 70 z jednej piersi chociaż np dziś tylko łącznie 40ml. Myślę, że trzeba szukać takich momentów, że piersi są pełne a akurat nie karmisz i nie ma się co bać, że jak nagle dziecko zachce to piersi będą puste bo piersi na bieżąco będą produkować.

Myślę, że najgorsze sa pierwsze tygodnie tak do miesiąca. Ale jeżeli jest problem to naprawdę warto skorzystać z porad doradcy laktacyjnego.
Ja w szpitalu karmiłam kapturkiem co mnie bardzo wkurzało a w domu położna pokazała mu, że mimo bardzo małych brodawek mogę karmić bez! Do tego laktator pomógł mi trochę wyciągnąć :-) Mi bardzo bardzo odpowiada ręczny Avent :-)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam ręczny avent i niestety ale nic nie udało mi się odciągnąć tym sprzętem. Kiedy już bylam na skraju załamania mąż zakupił mi elektryczny canpol i to był chyba najlepszy zakup! Teraz spokojnie odciągam pojarm jak jest go za dużo:-) czasem i 100ml z jednej piersi.
A tak zmieniając temat jak i na co szczepicie dzieci?

To dużo macie tego pokarmu. Mi wczoraj udało się odciągnąć tylko 50 z obu... fakt faktem przy jak przypuszczałam pustych piersiach. Znacie jakieś sposoby pobudzenia laktacji?

Wiki najlepiej często dziecię przystawiać, pic, zdrowo jeść, ja pije herbatę z kopru 2 razy dziennie coby małego brzuszek nie bolał i mam wrażenie ze po niej tez mam wiecej mleka ale moze tylko mi sie wydaje no i najważniejsze według mojej latkacyjnej guru to spokoj, produkcja mleka zaczyna sie w głowie. Podobno niektóre kobiety tylko pomyślą o karmieniu i czuja przypływ mlesia:)

A co do szczepień ja nie mam wyboru:( mi tu przyślą list kiedy musze sie stawić i tyle. Jedynie co to moge poprosić o szczepienie przeciw gruźlicy tu juz od dawna sie na nie nie szczepi mówiłam mojej położnej ze 1-2 razy w roku jestesmy w pl i moze warto by zaszczepić moje dzieci ( córa tez nie była szczepiona) a ona mówi ze w Polska według jakies tam organizacji tez powinna przestać szczepić dzieci bo jest tak mało zachorowań na gruźlicę. No i teraz nie wiem szczepić czy nie?

Ech jak słyszę, że nie warto szczepić bo jest mało zachorowań to ja się pytam a dlaczego tak jest? Bo właśnie się szczepiło na takie choroby i dzięki temu ich nie ma...a jak się przestanie......Agica ja myślę, że jak będziesz miała okazję to jednak zaszczep...o ile chcesz :-)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mi w szpitalu mowili, że przez to że duzo osób przestalo szczepic gruzlica zaczęła wracać. w australii przestali szczepic i co? i mają epidemie rozyczki,bodry, gruzlicy.

Do góry