reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

ja dziecka nie mam , ale wydaje mi sie , ze lepiej jak mala bedzie miala dalej taki sam rytm dnia jak zawsze :) nie przezyje szoku takiego no i nie bedzie czula sie odtracona ...
do tego bedziesz miala czas dla siebie i maluszka co moze byc wazne tuz po CC
takze ja do przedszkola bym slala jak najbardziej :)

tez mam wszystko na prad :/

Karolina dobre podejscie :)
ja tez nie kumam jak np. moja siorka zostawia malego ( ma ponad 3 lata ) z babcia czy kim innym , bo ona na zakupy jedzie
maly jest grzeczny i nie wiem gdzie jej wadzi , ona ogolnie robi z niczego ogromny problem
ja bede tutaj sama z malym , zero rodziny co pomoze i jakos trzeba bedzie zyc i jesc tez hehe

reklama
Ech...no wlasnie bedziemy musieli po prostu zobaczyc jak to w praktyce wyjdzie, to znaczy od kiedy R bedzie mogl urlop wziac, bo ja przez miesiac po cc bede sie musiala oszczedzac, zwlaszcza nic nie dzwigac, a biorac mlodego do przedszkola zeby core odprowadzic to nie dam rady kloca w foteliku taszczyc po pietrach... W ogole to ja myslalam tylko o takiej 2- 3 tyg przerwie w perzedszkolu, na oswojenie sie z nowa sytuacja dla nas wszystkich... Bo dla mnie to tez nie jest tak ze kazdy ma sie podporzadkowac maluszkowi w domu, ale kazdy bedzie musial isc na jakis kompromis, bo nie da sie ukryc ze sytuacja w domu ulegnie zmianie i dezorganizacji zwlaszcza na poczatku...
No i mam nadzieje ze moja cora sie nie spodziewa ze zaraz pojdzie z bratem na plac zabaw, bo ja z nia duzo rozmawiam i ona wie ze male dzieci nie moga robic tylu rzeczy co ona, tylko pewnie i tak nie jest sobie w stanie tego wyobrazic w czasie;) Na szczescie mamy znajomych z mlodszymi pociechami i mloda miala okazje zaobserwowac pare razy ze takie bejbiki, nie sa dobrymi kompanami do zabawy :D

A no widzisz Jagmar, mysle ze przy poronieniu to ten fizyczny bol tez sie czesto przez psychike poglebia... Ja te tabsy bralam w domu i sobie wkrecalam ze moze sie wykrwawie w nocy jak bede spala albo cos,bo lecialo ze mnie nieziemsko i balam sie ze przegapie jakis moment zeby szukac pomocy lekarskiej, teraz wiem ze wszystko wyolbrzymialam, ale po prostu sie balam... I w ogole to wlasnie dpiero po paru godzinach sobie przypomnialam ze babka mi ibuprofen polecala (a tutaj to wiadomo ze paracetamol rulez) i jak bol sie zmniejszyl to dopiero zaczelam trzezwiej myslec... W kazdym razie przerazajace ile kobiet w dzisiejszych czasach to przechodzi...

Z tym porodem to musze przyznac, ze faktycznie duzo udogodnien mamy, zwlaszcza ze nawet nikomu nie przyjdzie do glowy, zeby zadac za to jakiejs dodatkowej kasy... A maz niby na czas cesarki nie mogl byc na sali, ale wpuscili go zaraz po wyciagnieciu malej jak jeszcze lezalam z flakami na wierzchu i to on mi podal kruszynke do policzka zebym mogla sie przytulic, a potem wyszedl z nia na badania i od razu caly czas mial dziecko przy sobie, az ze mna skonczyli i moglam do nich dolaczyc:)

Karolina, ale kogo Ty nie mozesz zobaczyc? Lekarza od usg? U mnie przy cukrzycy, to wizyty sa co 2 tyg w poradni diabetologicznej (niektorzy musza co tydzien), a tam siedzimy jakies 5-6 godzin i na miejscu wizyta u ginesa, diabetologa, dietetyczki i usg ... Fakt, ze wscieku mozna dostac przez ten czas czekania, ale jednak opieka kompleksowa...
A z tym lazeniem wszedzie z dziecmi (dzieckiem) to mam tak samo, mloda nigdy nie byla dla mnie jakims balastem, nawet dlugo nie mialam sumienia sie z nia na dluzej rozstac, bo mi jej brakowalo, fakt ze wiekszosc wyjsc planujemy tak zeby i ona sie nie nudzila, ale mamy znajomych z dziecmi, wiec tez nie narzekam, ze dziecko mnie w czyms ogranicza:)

Asionek i tak najllepiej jak sytuacja zmusi ze trzeba wszedzie dziecko zabierac, bo tez na dzikusa nie wyrosnie, co sie nie bedzie umiec np w markecie zachowac, bo chodzi raz na ruski rok i szopki odstawia;-)
Fakt ze z czasem dluzsze zakupy to moze byc mordega z dzieckiem, bo mlode sie nudzi, a czasem trzeba dluzej polazic, ale wszystko mozna jakos pogodzic....
A wlasnie rytm dnia to sie jak najbardziej zmieni przy maluszku, bo ja tez musze w jakas rutyne wpasc, zreszta tatus bedzie na codzien w domu (co normalnie sie zdarza tylko w weekendy), wiec to nie do konca tak jak sie wydaje... Zreszta jak moja mama byla u nas to tez Kaye w domu zatrzymalismy zeby sie mogly soba nacieszyc i szczerze mowiac swietnie sie mala zachowala, a po wyjezdzie babci bez problemu wrocila do szarej codziennosci, wiec mysle ze takie male wakacje jej nie zaszkodza... A jakby jej sie bardzo nudzilo z nami, to w kazdej chwili moze wrocic, bo w koncu jej nie zamierzamy calkiem wypisac z przedszkola:D

Zreszta wiecie co... ja sobie bardzo cenie ten czas jak wrocilismy z mala Kaya ze szpitala i kilka dni bylismy sami w domu z noworodkiem, bez gosci, bez pospiechu... Oswajalismy sie z nowym czlonkiem rodziny, bo w koncu to tez zmiana dla rodzicow, niewazne czy to pierwsze czy kolejne dziecko... Chyba sie przekonalam ze chce zeby mloda byla tego czescia... A jak w praktyce wyjdzie, to czas pokaze, ale pomarzyc sobie mozna:D

Ostatnia edycja:
Pryzybela mam od jakis dwoch tygodni problem z oczami nie widze jak nalezy.
Tutaj kazdy lekarz gdzie indziej i to ja musze zazwyczaj opowiadac co gdzie mi powiedzieli.

Po cesarce wiadomo ze bedziesz miala jakies dodatkowe ograniczenia .Przedewszystkim jezeli chodzi o targanie ciezarow.

Zrobilam blad ze nie zagladalam na BB az do teraz, bo nie ogarniam ilosci postow :-D

Milka powodzenia z tym przedszkolem!

sivi kuruj sie i odpoczywaj. i zdrowiej szybciutko.

jagmarwspolczuje braku wody, choc musze przyznac ze opis okolicy gdzie mieszkasz brzmi nieziemsko :)

Kiwi moja lezala posladkowo w 34 tyg, polozna powiedziala ze mam cwiczyc i sprawdzamy w 36 tyg czy sie obrocila. Mi sie wydaje ze tak :-) bo czkawke czuje na dole, ale dowiem sie w srode. Takze twoje malenstwo ma jeszcze ok 4 tyg na obrocenie sie.

nie mam sil odpisywac.
bardzo wspolczuje Mariolci. to naprawde tragedia.

mnie dzis wzielo na zrobienie prania i wlasnie mam efekty :dry:

Herbatka do dupcia do góry i odpoczywamy!!

Happy Friday!!!!
Ja trochę posprzątałam,ale w tym upale piekielnym mało co da się zrobić.Od niedzieli ochłodzenie,więc czekam na niedzielę.

Ja myślę identycznie jak Karolcia starsze dzieciaki muszą od razu być zintegrowane z maluszkiem i maluszek z całą resztą.Moja Julcia miała nie całe 3 lata jak urodziła się Zuzia,ale nawet na chwilę Julka nie poszła z domu.Zresztą pamiętam jak starsza przechodziła grypę żołądkową drżałam o malutką,ale nie zaraziła się.
Julka bardzo chciała opiekować się młodszą siostrą,chciała ją nawet na nocnik sadzać...I nie zapomną jak któregoś dnia na spacerze(ja z wózkiem i Julia z wózkeim)usiadła moja latorośl na brzegu piaskownicy wyjęła lalkę z wózka podniosła bluzkę i zaczęła karmić piersią swoją lalkę.

Ja wiem,że z każdym dzieckiem powinna rosnąć nam dodatkowa ręka,ale wierzcie mi dacie sobie radę ze starszakiem i maluszkiem i z fotograficzną dokładnością zapamiętujcie ten czas,bo on ucieka z prędkością światła!!!!
Dopiero moje małe smrodki miały na dupci pieluchy,a teraz Julcia idzie do 8 klasy i przerosła swoje matczysko....ACH...
Dobrze,że za niedługo będzie jeszcze jeden maluszek....

Ostatnia edycja:
Mój mężulek kochany obiecał dzisiaj, że wcześniej wróci do domu, żeby posprzątać i poprasować itp. bo nie udziela się zbytnio w obowiązkach domowych. Nie mówiąc np. o gotowaniu (niedoczekanie moje). No więc właśnie wszedł do domu. Ciekawe kiedy zamierza odkurzać jak zaraz dziecko trzeba spać położyć i hałas będzie wielce niewskazany. Kurde jak mnie dziady wkurzają. Wydaje im się, że sprawy domowe ich nie dotyczą bo wszystko się samo zrobi.

Lenawidze ze odczucia masz te same co ja .Najpierw czlowiek czeka na to zeby siadlo raczkowalo itd ,a pozniej nawet sie nie obejrzy i dzieciaki sa duze .
Dlatego tez zdecydowalam sie na jeszcze jedno.
I nie zaklinam sie ze to ostatnie.
Macierzynstwo w kazdym wieku ma swoje uroki (ale tez minusy)

Karolina, ale tak zasadniczo nie masz problemow z oczami? Bo ja coprawda nie doczytalam nigdzie zebys miala jakies problemy z cisnieniem, ale zaburzenia widzenia w ciazy raczej powinno sie zglosic ginkowi... Mnie sie za kazdym razem pytaja o to w tej poradni diabet. ... W ogole niby tylu lekarzy i specjalistow w jednym miejscu i kazdy ma w lapie moja karte i wpisuje do niej moje wyniki i to co im mowie, a mimo wszystko kazdemu z osobna musze na te same pytania odpowiadac, dlatego juz moja cierpliwosc nie wyrabia i wtorek ostatnio dla mnie to najgorszy dzien tygodnia:D

Jagmar, moj jakby sie o graty potykal to by nie zauwazyl;/ Nawet sie czesto mnie pyta gdzie jakies jego rzeczy leza (dotyczy tez dokumentow, narzedzi!!!:-D) Jak zagonie zarazka do roboty to nie powiem, bo pomaga, chociaz zwykle "zaraz", ale wlasnej inwencji w tej kwestii praktycznie ZERO... Ale to wg mnie dlatego ze tesciowa nie wymagala od chlopakow zeby w domu pomagali i nie ma wyrobionego takiego nawyku... No nic przez prawie 6 lat malzenstwa i tak zlotego meza udalo mi sie wychowac, mimo ze do idealu mu jeszcze troszke brakuje, ale ciagle pracuje nad tym;-)

Lena, jak slodko czasem dzieciaki nasladuja rodzicow::D Na pewno bezcenne wspomnienia:) Mi sie wlasnie zawsze marzylo miec duzo starsze dzieci i gdzies tam, zeby sie na "starosc" malenstwo trafilo.... Tylko ze troche za pozno swojego "dziada" spotkalam, a mam troche za powazny problem zdrowotny wymagajacy leczenia, zeby sie siwadomie na jeszcze jedno dziecko w niedalekiej przyszlosci zdecydowac... W kazdym razie kto wie co nam jeszcze kiedys los przyniesie;)

reklama
Pryzybela ja mam niskie cisnienia,mi sie tak zrobilo od dwochtygodni praktycznie.Zwlaszcza jak poczytam ,albo na kompie siedze.
Mam nadzieje ze to przejsciowe.A jezeli nie to sobie kupie okulary z prady i bebe szpanowac.:nerd:

Do góry