Mam pytanie do mam które sa juz po narodzinach. Jesli macie meza albo partnera nie z Polski to jakie dokumenty trzeba dostarczyc do USC po narodzinach. Moja sytuacja jest taka ze my wg poslkego prawa jeszcze nie jestesmy małzenstwem a nie wiem czy w przyszłym miesiacu jak pojade do Egiptu na 2 miesiace czy wszystko uda sie pozałatwiac. Jest szansa ze do porodu bedziemy juz razem w POlsce i wtedy nie bedzie problemu. Moje pytanie jest takie co jak bede jedak do porodu sama w Polsce i bede musiała zgłaszac dziecko. Jakie dokumenty jak bedziemy małzestwem a jakie jak jeszcze nie?
ja mam sytuację podobną, nie jesteśmy małżeństwem i na pewno nie będziemy przed porodem,
dzwoniłam niedawno do urzędu zapytac co potrzeba, bo będę rodziła w Polsce,więc:
jeśli będziecie małżeństwem to nie ma problemu i sytuacja jest prosta ,możesz być tylko ty albo tylko on,tzn nie musicie być razem,trzeba okazać akt slubu i można zapisać dziecko z jego nazwiskiem,
jeśli nie jesteście małżeństwem, tak jak my, jest to trochę bardziej skomplikowane bo musicie byc oboje, potrzebny będzie tylko jego dokument tożsamości a dla Ciebie dowód osobisty i Twój akt urodzenia(chyba że rodzisz w mieście gdzie sama się rodziłaś to nie ma problemu bo sobie znajdą); musicie być oboje jeśli on uznaje dziecko i chce by nosiło jego nazwisko, bo będzie musiał podpisać odpowiedni dokument,że wyraża na to zgodę jako ojciec dziecka
macie 2 tyg na jedna i druga opcję
mimo wszystko zadzwoń do urzędu w miejscowości gdzie będziesz rodzić, bo tam trzeba zapisac dziecko i przedstaw sytuację, bo nie wiem jak będzie gdy rodzisz sama a jego nie ma, prawnie nie można nadać dziecku nazwiska ojca jeśli nie jesteście małżeństwem a jego nie ma i nie może podpisac dokumentów; może będzie mógł podpisac jakies papiery wcześniej albo jakies oświadczenie; wiem że potem mozna zmienić imię i nazwisko dziecka, chyba do 6 miesięcy jest to bezpłatne a potem przez sąd ale nie chcę Ci mieszać;
te 2 opcje o których pisałam na początku są na 100% bo niedawno pytałam ale lepiej zadzwoń,zapytasz co Cię interesuje