Evelajna
Październikowa mama
Już poprawiłam przepis. Mama piecze i w gazowym i w elektrycznym tyle samo czasu. A pod koniec gmyra patyczkiem czy ciasto się przestało lepić do niego. Jak patyczek suchy, to gotowe.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ty juz masz mazurka?jak ja Ci zazdroszcze!!!pieke bardzo odobnego i na kajmak ukladam migdaly.slodki okrutnie ale pyyyysznyI ja chciałbym Wam przekazać wielkanocny przepis na mazurek kajmakowy, który piekła moja babcia, mama a teraz ja Wszyscy w rodzinie uwielbiają go i najszybciej znika w święta ze stołu. Wczoraj zrobiłam już próbę takiego mazurka, aby przećwiczyć przed Świętami, bo w tym roku goście będą u nas w oba święta
Najpierw przygotowujemy spód mazurka - ciasto babkowe lub kruche.
Ja robię następująco:
5 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniacznej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, potem żółtka. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i na koniec rozpuszczoną, lekko przestudzoną margarynę. Wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy ok. 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kajmak:
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1/2 margaryny
Gotujemy mleko, dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Gotujemy ok. 1,5 na 2 godz. na małym ogniu często mieszając aby się nie przypaliło. I nie wykipiało!!!
Jeśli masa nam ściemniej i wylana kropla masy na talerzyk nie rozpływa się zdejmujemy ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy margarynę i rozkręcamy (pałką lub łyżką) do całkowitego rozpuszczenia. Można dodać olejek zapachowy wg uznania (np. migdałowy) i wylać na upieczony spód. Udekorować orzeszkami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub inną posypką.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcie, np. na noc lub na 1-2 godziny w chłodnym miejscu
Spożywać w dobrym, rodzinnym towarzystwie - SMACZNEGO
P.S. Gotowanie kajmku nie jest łatwe, ale warto. Idę zrobić sobie kawkę i ukroić duży kawełek mazurka ;-)
Hej dostałam fajniutki przepisik na obiadek który właśnie sie robi.
składniki:
Karkówka tak z 0,5kg (ja mam 600gr)
2 słoiki sosu meksykańskiego (firma obojetna)
I tak, kroisz karkówe na plastry (kotleciki) lekko rozbijasz, przyprawiasz (sól, pieprz,vegetta) w naczyniu żaroodpornym układasz miecho i zalewasz tym sosem (ja mam małe naczynia wiec zrobiłam warstwowo miecho,sos, miecho,sos) Wkładasz do nagrzanego piekarnika 180' na 2h (pieczesz przykryte ale 10 min przed koncem sciagasz pokrywke)Ja mam elektryczny z termoobiegiem.
Do tego ziemniaki, suróweczka i gotowe.
Jadłam juz to i jest ZAJEBISTE!!!!!
Naprawde polecam podbno mozna tak robic z innym miesem i sosami ale jeszcze niepróbowałam;-)