reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ovitrelle 7dni po owulacji jako lek na cienkie endometrium po lyzeczkowaniu - metoda naprotechnologii

IZABELA 1

Fanka BB :)
Witajcie,
Rozpoczelam wizyty u lekarza naprotechnologa (opinie 4/5). Po trzecim poronieniu mialam wykonane lyzeczkowanie. W drugim cyklu (z owulacja) po lyzeczkowaniu moje endo wynosiło tylko 3mm w 27dc. Lekarz na kolejny cykl przepisal mi 2x zastrzyk z ovitrell na jeden cykl, dawkowanie 1/2strzykawki w dniach P+ 3, P+5, P+7, P+9 (to jest 1/2 strzykawki 3 dni po ostatnim dniu z plodnym sluzem, i kolejno 5, 7, 9dni po. Peak czesto przybliżony jest do dnia owulacji. Nie wykupilam zastrzyku. Przestraszylam sie. Wiem, że ovitrel stosuje się na pęknięcie pęcherzyka w okresie owulacyjnym. Czy któraś z Was spotkała się z takim leczeniem ovitrel na pogrubienie endometrium? Zastrzyk bardzo drogi wiec troche spanikowałam. Dostalam recepte na 6 zastrzykow na 3 cykle, 2 zastrzyki na jeden cykl. Mam zamiar wybrac sie na konsultacje do innego lekarza, żeby skonsultować mozliwe terapie cienkiego endometrium i co mysli o ovitrel. Moze faktycznie to normalne ze tak się go stosuje?

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie,
Rozpoczelam wizyty u lekarza naprotechnologa (opinie 4/5). Po trzecim poronieniu mialam wykonane lyzeczkowanie. W drugim cyklu po lyzeczkowaniu moje endo wynosiło tylko 3mm w 27dc. Lekarz na kolejny cykl przepisal mi 2x zastrzyk z ovitrell na jeden cykl, dawkowanie 1/2strzykawki w dniach P+ 3, P+5, P+7, P+9 (to jest 1/2 strzykawki 3 dni po ostatnim dniu z plodnym sluzem, i kolejno 5, 7, 9dni po. Peak czesto przybliżony jest do dnia owulacji. Nie wykupilam zastrzyku. Przestraszylam sie. Wiem, że ovitrel stosuje się na pęknięcie pęcherzyka w okresie owulacyjnym. Czy któraś z Was spotkała się z takim leczeniem ovitrel na pogrubienie endometrium? Zastrzyk bardzo drogi wiec troche spanikowałam. Dostalam recepte na 6 zastrzykow na 3 cykle, 2 zastrzyki na jeden cykl. Mam zamiar wybrac sie na konsultacje do innego lekarza, żeby skonsultować mozliwe terapie cienkiego endometrium i co mysli o ovitrel. Moze faktycznie to normalne ze tak się go stosuje?
Brałam w jednym cyklu po owulacji na endometrium ale nie pomogło- endometrium nadal było cienkie. Lepiej działało połączenie 3 rodzajów estrogenów z progesteronem.

Nie słyszałam o stosowaniu Ovitrelle na endometrium. Oprócz tego, że pomaga pęknąć pęcherzykowi to jedynie tylko to,że pomaga również na zagnieżdżenie. A może spróbuj naturalnych metod. Czerwone wino, orzechy brazylijskie. Do tego na endo działa również estrofem.

Nie słyszałam o stosowaniu Ovitrelle na endometrium. Oprócz tego, że pomaga pęknąć pęcherzykowi to jedynie tylko to,że pomaga również na zagnieżdżenie. A może spróbuj naturalnych metod. Czerwone wino, orzechy brazylijskie. Do tego na endo działa również estrofem.
W jaki sposób dawkowałas estrofem? Ja mialam kiedys od 2dc do 15dc. Ale opóźniał mi ouwlację. Zaczęłam pic czerwone wino i jeść orzechy brazylisjkie ;). A Tobie coś konkretnego pomogło?

A jak wyglądało u Ciebie dawkowanie 3 rodzajów estrogenów? Jakiś konkretny jeden lek?
Brałam estrogeny dopochwowo, doustnie, w postaci aerozolu na skórę, w plastrach- poprostu leki dla kobiet z menopauzą. 😉 firmy różne w zależności od cyklu i dawkowania. Zazwyczaj 3 rodzaje jednocześnie.

W jaki sposób dawkowałas estrofem? Ja mialam kiedys od 2dc do 15dc. Ale opóźniał mi ouwlację. Zaczęłam pic czerwone wino i jeść orzechy brazylisjkie ;). A Tobie coś konkretnego pomogło?
Ja akurat brałam estrofem w związku z in vitro. Więc trochę inaczej wygląda dawkowanie. Na mnie on dobrze działał, więc żadnych innych metod nie stosowałam.

Brałam estrogeny dopochwowo, doustnie, w postaci aerozolu na skórę, w plastrach- poprostu leki dla kobiet z menopauzą. 😉 firmy różne w zależności od cyklu i dawkowania. Zazwyczaj 3 rodzaje jednocześnie.
Ok. Rozumiem :). Ile cykli z zastosowaniem tych leków dał zadowalający efekt? Czy pamiętasz jakieś nazwy leków? Jak będę na wizycie i lekarz mi nic nie zaproponuje to zapytam go o taki zestaw ;)

Ok. Rozumiem :). Ile cykli z zastosowaniem tych leków dał zadowalający efekt? Czy pamiętasz jakieś nazwy leków? Jak będę na wizycie i lekarz mi nic nie zaproponuje to zapytam go o taki zestaw ;)
Z tymi lekami miałam 6 czy 7 cykli, ostatecznie zaszłam w ciążę z endometrium niecałe 6mm po owulacji- po wyeliminowaniu innych przyczyn problemów z zajściem w ciąże więc da się i z cienkim.
Brałam Estrofem- dopochwowo, doustnie. Systen- plastry na skórę, Lenzetto- aerozol na skórę.
Poza tym przewinęły się jeszcze takie leki jak ovestin, oekolp i kilka innych- w postaci żeli, globulek ale nie pamiętam już nazw ponieważ było to w zeszłym roku a trochę tego było. 😉 Przedewszystkim najpierw trzeba badać poziom estrogenów co kilka dni cały cykl a dopiero później wdrażać leczenie w zależności od tego z czym dokładnie jest problem i w którym momencie bo rzucanie na ślepo estrogenami blokuje owulację i tylko sztucznie pompuje endometrium a bardziej od jego grubosci ważna jest jego receptywność.

reklama
Z tymi lekami miałam 6 czy 7 cykli, ostatecznie zaszłam w ciążę z endometrium niecałe 6mm po owulacji- po wyeliminowaniu innych przyczyn problemów z zajściem w ciąże więc da się i z cienkim.
Brałam Estrofem- dopochwowo, doustnie. Systen- plastry na skórę, Lenzetto- aerozol na skórę.
Poza tym przewinęły się jeszcze takie leki jak ovestin, oekolp i kilka innych- w postaci żeli, globulek ale nie pamiętam już nazw ponieważ było to w zeszłym roku a trochę tego było. 😉 Przedewszystkim najpierw trzeba badać poziom estrogenów co kilka dni cały cykl a dopiero później wdrażać leczenie w zależności od tego z czym dokładnie jest problem i w którym momencie bo rzucanie na ślepo estrogenami blokuje owulację i tylko sztucznie pompuje endometrium a bardziej od jego grubosci ważna jest jego receptywność.
No tak. U mnie jest jeszcze problem z utrzymaniem ciąży. Miałam 3 zatrzymane ciąże w 5,5 tyg. To kolejny problem. Nie udaje się znaleźć przyczyny. Teraz jeszcze to endometrium.

Do góry