reklama
december
Fanka BB :)
hej Milena
weronkazzz
tulęTolę
hej Milena
fasolka glukoza ble, potwierdzam, brrr
fasolka glukoza ble, potwierdzam, brrr
Krakowianka_12
Witajcie
Podobno to badanie robi się tylko raz, ale w razie złego wyniku będzie trzeba je powtarzać co jakiś czas, będąc oczywiście pod kontrolą diabetologa...... A glukoza fuj, wykręciło mnie po niej we wszystkie strony
Podobno to badanie robi się tylko raz, ale w razie złego wyniku będzie trzeba je powtarzać co jakiś czas, będąc oczywiście pod kontrolą diabetologa...... A glukoza fuj, wykręciło mnie po niej we wszystkie strony
Krakowianka_12
[h=2]Badania w trzecim trymestrze[/h] W ostatnim trymestrze ciąży czekają cię częstsze wizyty u lekarza niż dotychczas. W 7. miesiącu ciąży trzeba się na nie zgłaszać co 4 tygodnie, a później co 3 lub nawet co 2 tygodnie.
Trzeci trymestr ciąży oznacza więcej badań, zarówno ginekologicznych, jak również badań laboratoryjnych. W tym okresie ciąży kobietę przed kobietą:
Trzeci trymestr ciąży oznacza więcej badań, zarówno ginekologicznych, jak również badań laboratoryjnych. W tym okresie ciąży kobietę przed kobietą:
- Morfologia krwi – określenie liczby każdego z rodzajów krwinek (czerwonych i białych oraz płytek krwi).
- Badanie na przeciwciała anty Rh.
- Antygen HBs – badanie na nosicielstwo wirusa żółtaczki typu B.
- WR (odczyn Wassermanna) – badanie wykrywające kiłę, które przeprowadza się na początku i pod koniec ciąży.
- Badanie moczu na obecność białka, aby wykluczyć ewentualne oznaki stanu przedrzucawkowego.
- Posiew z pochwy w kierunku paciorkowców typu B. W przypadku ich wykrycia podaje się antybiotyk w trakcie ciąży lub przed samym porodem, by uniknąć zakażenia dziecka.
- Pomiar masy ciała i ciśnienia tętniczego.
- Ocena wymiarów miednicy. Dzięki użyciu urządzenia przypominającego cyrkiel, którego końce przykładamy do krawędzi mierzonych struktur, lekarz ma możliwość oceny, czy możliwy jest poród drogami natury.
- Badanie czynności serca płodu z równoczesnym zapisem czynności skurczowej mięśnia macicy.
- Ocena ruchliwości płodu przez ciężarną. Po 28. tygodniu kobieta powinna wyczuwać nie mniej niż 10 ruchów dziecka w godzinach 9.00 – 21.00. Jeżeli ruchów jest mniej, należy udać się do lekarza, który wykona kontrolne USG i oceni stan dziecka.
- Badania położnicze – badanie kondycji szyjki macicy i ocena wysokości dna miednicy.
Ainhoa
Mama Zuzi
Ja już mam co dwa tygodnie, a zazwyczaj własnie miałam co 4 tygodnie, ale to chyba dlatego, że od razu poszłam na zwolnienie. Ja jestem ciekawa na ile z tych badań wyśle mnie mój lekarz.
W piątek mam wizytę, więc jestem ciekawa co tam wymyśli tym razem:]
Mam wrażenie, że teraz to mi już leci, ani się nie obejrze, a już następny tydzień...
W piątek mam wizytę, więc jestem ciekawa co tam wymyśli tym razem:]
Mam wrażenie, że teraz to mi już leci, ani się nie obejrze, a już następny tydzień...
reklama
Krakowianka_12
Ja mam podobne odczucie, że czas pędzi jak szalony... Dawniej to odliczałam dni, kiedy wreszcie ukończę jakiś tam nasty tydzień, a teraz leci tydzień za tygodniem
Podziel się: