reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Madalena a je już słoiczek zamiast posiłku czy nadal tylko po trochu? Bo Aleks wciąż je 6 razy dziennie mleko. A twój jak często i ile zjada juz?
My marchew jutro próbujemy....dobrze ze ostrzeglas przed marchewkowa kupką :)
My szczepimy po 25tym. Dobrze ze juz koniec bo mnie ostatnio koleżanka nastraszyla autyzmem który niby wywołują szczepienia.
Ja w sumie to trochę sie ciesze ze nie trafiliśmy na ta rehabilitację z powodu braku terminów. Wg mnie jest ok i mały rozwija się prawidłowo. 6.07 kontrola a 22.06 usg główki. Trzymajcie kciuki żeby torbiel mu zniknęła!
Na szyję albo alantan albo sudokrem. U mnie działa na otarcia i odparzenia.
Lucalew remont w toku :) powodzenia w sprzątaniu itp :) tapeta fajna,na pewno dostarczy dzidzi dużo wrażeń bo kolorowa bardzo!
U nas dziś odpust parafialny i kupiłam młodemu balona z Kubusiem Puchatkiem i jest zachwycony aż piszczy z radości :)

reklama
Aisha tak juz je cale sloiczki ale zaczynalam tak: pierwszego dnia.zjadl ok 3 lyzeczki tej marchewki, nastepnego dnia pol sloiczka a yrzeciego dnia caly. Nic sie po drodze nie dzialo wiec poszlismu dalej. Pozniej zjadl pol sloiczka marchewki i pol marchewki z ziemniakiem, nastepnego dnia caly sloiczek marchewki z ziemniakiem. Nastepnie prawie caly sloiczek marchewki z ziemniakiem + 2 lyzeczki jabluszka - narazie jabluszko odstawilam bo mu.nie smakuje. Sprobuje za kilka dni znow z jablkiem. I tak samo dynie wprowadzilam - cos sprawdzonego + 2 lub 3 lyczeczki nowego - jak nie ma reakcji to daje caly sloiczek. Mleka maly pije tyle samo (5razy dziennie) - myslalm ze zastapi jakis posilek - ale widac ma wieksze zapotrzebowanie.
Lucalew sloiczki kupuje gerberka. Bede tez sama robic ale chce i takie i takie. Patrzac po skladzie gerberki wydaja mi sie najlepsze bo nie maja dodatkow i polepszaczy.

mojej sie porobily potowki, na szyi z tyłu na pleckach i z przodu :/ wczoraj nasmarowalam ja bepanthenem, ale mam i alantan plus i sudocrem i całą aptekę ;) jutro idę na kontrolę do pediatry po tym przeziębieniu.
Moja mała na boki niechce sie przekrecac ale za to usiłuje usiąść, podnosi się tak jak brzuszki się robi ;) ale denerwuje się przy tym bo usiąść nie może tak jakby chciała ;)
no wlasnie sie tak zastanawialam jak te sloiczki wprowadzic, czy jeden np. zastępuje porcje mleka?
zmartwilam sie bo podniesli cene mleka na apteka gemini :/ kupowalam po 21,50 a teraz 26 zł a w sklepie 30 zł :/
moze zapytam pediatre jak juz kolek nie ma to moze zamiat bebiko na kolki i zaparci przejde na samo bebiko? jak myslicie? ktoras karmi bebiko?
rurka o u was?
karina jak dzieciaki?

my jemy cały czas Hipp HA (który kosztuje aż 45 zł :/ ale boje się zmienić. Mały jest do niego przyzwyczajony i fajnie funkcjonuje ale dla mojej wygody też się zastanawiałam nad zmianą bo Hipp to najbardziej problematyczne mleko. Nie można go przygotować wcześniej więc jak się wybieramy na spacer to biorę osobno wodę i osobno proszek a później mieszam. Do tego mam jeszcze butelkę antykolkową z rurką więc nawet samo wsypanie, nalanie i zmieszanie na spacerze jest po prostu niewygodne. Boję się natomiast, że jeśli zmienię mleko to Sebciowi się pozmienia i zacznie np budzić się w nocy a przespane noce to narazie u nas norma, której nie chciałabym tracić. Sebuś tak fajnie śpi, ze jak je ok 21 lub 22 zje to śpi do 7.30 ! jest to wieeeelki luksus i chyba nie będę ryzykowała.
Chciałam ostatnio dla swojego ułatwienia zmienić chociaż butelkę na aventa (bo akurat miałam) - jest tam mniej elementów do mycia, ale mój synek jest już przyzwyczajony do innego smoczka i nie chciał tamtej.
Daj znać Olucha co pediatra powiedział o zmianie mleka. Ja kiedyś mojego podpytywałam to mi powiedział że jak dziecku pasuje to żeby nie zmieniać.

Ostatnia edycja:
Olucha na potowki najlepsza kąpiel w krochmalu :)
Mój też próbuje juz siadać od jakiegoś miesiąca. I często się złości bo mu jeszcze nie wychodzi ;)
Olucha ja na razie daje trochę ze słoiczków po porcji mleka. Mam zamiar podawać różne rzeczy aż zasmakuje i gdy zacznę łączyć kilka składników to będę zastępować mleko jakaś zupka albo potrawka z kurczakiem. Sama marchewka nie wystarczy za osobny posiłek. Ale to pewnie jeszcze kilka tygodni potrwa.
Ja cały czas daje bebilon 1 cena to ok 55zl za kg. Ale szukam promocji np na allegro albo porównuje ceny na Ceneo.
Kup zwykłe bebiko i daj. Jeśli kolek i zaparcia nie będzie to będzie ok. Ja tez dawałam przez jakiś czas bebilon ha bo lekarka stwierdziła że ma alergie na białko mleka krowiego. Po miesiącu poprawy nie było i nadal ma drobne krostki na buzi wiec wróciliśmy do zwykłego bebilon. Tez myślałam o bebiko bo ono jest połowę tańsze od bebilonu a to ten sam producent. Ale stwierdził mój mąż że nie ma co kombinować i tyle.
Ogólnie opłaca się kupować wielopaki - jak kupuje 6x1200 g bebilonu to cena to 45zl za kg. Bebiko tez możesz takie kupić. Raz na dwa miesiące większy wydatek. Na bebiko była ostatnio promocja w Auchan i drugie było za połowę ceny :)
Madalena żadnego mleka nie można przygotować wcześniej wg producenta. Na bebilon tez jest napisane żeby przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Ale pytałam lekarza i powiedział że bez przesady z tym i do dwóch godzin może stać w temp pokojowej jeżeli nie miało kontaktu ze ślina dziecka. Dlatego często robie butelkę przed wyjściem albo biorę te gotowe buteleczki - bardzo wygodne :) zwłaszcza ze mój Aleks woli mleko w temp pokojowej a nie takie ciepłe.

Jeśli chodzi o butelki to canpol ma smoczki baaardzo podobne do dr Browna, jedyne co to tej rurki antykolkowej nie ma. A butelki są tanie i smoczki tez. Spróbuj może mu podejdzie :)
I nas wciąż jedno karmienie w nocy jest,pomimo wprowadzenia kleiku na noc.

Powiedzcie mi jak u was wygląda karmienie- dziecko zjada butelkę cała bez problemu i szybko?
Bo u nas od 3-4tyg jest jakaś masakra. Młody nie chce jeść na rękach, kręci się,rzuca,wszystko go rozprasza. Jedynie je w łóżeczku na leżąco,choć ciągle podskakuje ;/
Często karmienie trwa godzinę;( i mnie i męża juz trochę szlag trafia:( wygląda to tak że zjada ok połowę porcji w miarę grzecznie,a gdy zaspokoi głód to zaczyna się cyrk i skakanie i wiercenie. Musze go odłożyć na 15min do łóżeczka i później go karmie dalej w tym łóżeczku choć też jest to męczące bo skacze,wierci się,wyrywa butelkę,gryzie smoczek i obraca się na boczki....
U was też tak jest czy tylko moje dziecko wariuje?

Ostatnia edycja:
Dzięki Aisha! muszę spróbować z canpolem! dziś będę w dzieciowym sklepie to kupię. Z hippem to troszkę inaczej jest niż z innymi mlekami. Na Bebilonie i innych z tego co widziałam jest napisane "zużyć w ciągu 2 godzin" a na Hippie nic takiego nie ma więc zadzwoniłam na infolinię i pytam "w jakim czasie musi być mleko zużyte bo moje dziecko je na raty i nie wiem kiedy przestaje być przydatne?". Miła pani powiedziała że max 45 minut od sporządzenia. Kiedyś przez przypadek dałam małemu "starą" porcję sprzed 2 godzin to strasznie się krzywił i nie chciał jeść. jak się w końcu zorientowałam co zrobiłam to się bałam że go otrułam ale na szczęście nic się nie stało. Wydaje mi się że ten Hipp strasznie szybko się psuje.
Co do jedzenia to teraz Sebuś je normalnie, ale bywalo podobnie jak u Ciebie. Sebek je krótko po ok 10-15 minut i butla pusta, ale bywało tak że jadł 5 minut poźniej bawił się smoczkiem a jak zabieralam to płacz więc znów karmię, chwilę pojadl i znów zabawa. Teraz mu się odmieniło ale myślę że jeszcze nie raz będą nas czekały takie zabawy z jedzeniem :D
Spróbuj może jak zje połowę porcji nie dawać mu więcej jak się nie domaga. może teraz mniej potrzebuje? Dzieci zjedzą w końcu tyle ile potrzebują :) czytałam ostatnio system żywienia niemowląt i nowa zasada jest taka że rodzić decyduje co dziecko zje a dziecko czy i ile zje

Tylko canpol ma też kilka różnych rodzajów smaczków i butelek to uważaj przy wyborze :)
Na moim bebilon nie pisze właśnie i jak dzwonilam do nich na info to mi powiedziała babka ze musi być natychmiast po przygotowaniu zjedzone. A ja na to ze moje dziecko je przez godzinę to co mam zrobić. Nie wiedziała co odpowiedzieć. Ogólnie to te mleko strasznie śmierdzi po dwóch godzinach. Dlatego staram się na bieżąco przygotowywać i stoi max pół godz. A na spacer zabieram gotowe albo wychodzę po jedzeniu.
Mój Aleks to by chciał i jeść i się bawić jednocześnie i wszystko go rozprasza. Jak zje te pół butelki to musze go odłożyć bo się nie da,trochę się pobawi i zaraz domaga się reszty. Tylko skacze i wierci się niemiłosiernie.
Mam nadzieję że wkrótce wróci do normy.

Olucha zaglądaj czasem na ta stronę często pokazują gdzie są promocje na jedzenie,mleko czy pampersy.
PromoBaby.pl

aisha u nas tak samo, mała na ręku nie chce jesc, najlepiej w bujaczku, i tez wypije troche i nie chce wiecej i ostatnio ciągle wylewam to co zostaje :( i tez dlugo pije ok 20-30min ja tez mam tego brownsa, i tez biore wodę w termos, proszek osobno i jest cala zabawa zeby zrobic mleko gdzies na dworzu czy szpitalu jak bylysmy ostatnio.
aisha dzieki za strone zaraz popatrze co ciekawego, a do rossmana zaraz ide cos zakupić

reklama
Do góry