reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Mam jakiś straszny apetyt :( nie mogę się najeść :( i tez tak mam że jak siedze i wstanę siku to musze natychmiast do wc, nie mogę ani chwili czekać bo czuje że nie wytrzymam. Nie spie po nocach, co godzina siku, potem ide cos zjesc :( gardło mnie boli, najgorzej w nocy właśnie. Dziś się nie wyspałam wcale :(

reklama
Olucha powiedz tej lekarce o wszystkim i niech ci zrobi usg. U mnie różnica 3 dni, a u ciebie 3tyg. A do tego jeszcze może być duże, a ty masz skierowanie na cc i co ona na to. Powinni to sprawdzać, w końcu chodzi o życie twoje i dziecka. Zapytaj też kiedy powinnaś się zgłosić na oddział na wywołanie, bo termin nie jest znany. Bo przechodzenie ciąży to też nie jest zbyt dobre, zwłaszcza że nikt cie nie bada tak jak powinien.
Twój lekarz też dobry, mógł od razu wypisać skierowanie na usg też znając twoją sytuację.

Ja ostatnio też tak mam, ciągle coś podjadam a mam wrażenie pustego brzucha:(

aisha wyciągnełam swoją teczkę z tymi badaniami, skonsultuje to z Wami, mam usg z 12 stycznia i jest napisane tak:
średni wiek płodu obliczony z biometrii (czyli na podstawie parametrów) 36+3 masa płodu ok 3kg. Na końcu komentarz zgodnie z badaniem usg z pierwszego trymestru ciąża jest mlodsza o ok 3tygodnie.
To teraz taka zagadka matematyczna dla was w ktorym tygodniu ciazy jest Ola w chwili obecnej? ;)

Wychodzi, że 39.
Ale mi mój mały wychodzi też zwykle ok 2tyg młodszy niż na usg z pierwszego trymestru. Ginka mi mówi, że absolutnie nie można sugerować się badaniami usg po 20tc bo każde dziecko od tej pory rośnie inaczej.
I obowiązującym terminem porodu jest ten z om lub z badania prenatalnego w pierwszym trymestrze. Ja miałam z om 7.02, a z usg w 13tc 4.02. i tego się trzymamy cały czas z ginką. Dlatego najpóźniej 8.02 każe mi się zgłosić do szpitala.

w ogóle nie powinnaś się w takim razie sugerować terminem z miesiączki... ja też nieregularne miałam i tak w tej i pierwszej ciąży owulacje miałam około 38/40 dzień cyklu!!! dlatego tych terminów lekarz nawet nie zapisywał... bo to bez sensu... z Zuzią sprawdził się termin z USG prenatalnego :) urodziłam dwa dni przed terminem... ja bym sie na twoim miejscu trzymała tego lutowego terminu... zresztą w sumie to jestem na Twoim miejsu bo też właśnie trzymam się terminu z USG tylko :happy2:

Aha myślałam że z usg w 13tc tez ci wychodziła połowa stycznia.
A skoro tak to bym się tego 1.02 trzymała :) ale i tak pogadaj z ta lekarka w piątek o usg i kiedy powinnaś się zgłosić do szpitala. No i co z tym cc.

reklama
Do góry