reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Haha wlasnie o to chodzi :)) Termin na 6 sierpnia, ale będzie planowana cesarka, więc na pewno w lipcu jeszcze się zalapiemy na rozwiązanie:) boje się diabelsko, ale już tyle rzeczy mi dolega, że z całego serca czekam żeby urodzic.
Tutaj na zdjęciach był koniec 6 i 7 miesiąc, dzisiaj jak wstanę to zrobię bieżący, ale mam wrażenie, że dużo większy jest obecnie, a no i mama mi cały czas mówi, że taki dziwny mam trochę, bo nie na dole, a od góry ten brzuch i w sumie tak jest. Przy czym młody w 32+2 ważył 2000g I siedzi główka na dół już od dawna bardzo. Pozdrowienia:)
Ślicznie :) to chyba też lewek zodiakalny będzie u Ciebie :) co do brzucha, też miałam cały czas taki wyżej położony, z tym, że mi się synek położył w ogóle dziwnie, bo głowa w górę i był baaaardzo wysoko, w żebra mi głowę wsadzał, przed porodem lekarz nie mógł jego głowy na USG zmierzyć [emoji23]

Ponoć brzuch opada pod koniec ciąży, bo dziecko się niżej usadawia :)

reklama
Bardzo chciałabym aktywnie rodzić, bo to ponoć zmniejsza szansę na pęknięcia w trakcie porodu. I ciekawi mnie kwestia znieczulenia. W teorii wiem, że przysługuje i że w szpitalu w którym chcę rodzić jest zewnątrzoponowe dostępne, ale jak wygląda to w praktyce? No nie ukrywam, że jeżeli mogłabym sobie ulżyć, to chętnie to zrobię. Nie jestem męczennicą, która uważa, że kobieta to się musi nacierpieć przy porodzie, bo inaczej się nie liczy [emoji16] no i kolejna rzecz, to czytałam na stronie rodzić po ludzku o porodzie wywoływanym oksytocyną i o jej negatywnych skutkach, czy rzeczywiście jest tak, że mogę odmówić przyjęcia? Czy w praktyce nie mam nic do gadania? Jeżeli macie trochę doświadczenia w tych kwestiach, to chętnie posłucham opinii [emoji6]
Piękny brzusio :) nie nastawiaj się na spodziewanie czegokolwiek [emoji1] ja miałam planową cesarkę, spodziewałam się, że znieczulenie i cewnikowanie będzie okropne, sama operacja lajtowa (bo przecież nic nie czuję), i po cesarce będzie tragedia. W realu było wszystko na odwrót [emoji39] a co relacja z jakiegokolwiek powodu, to jest inna, bo każdy poród jest inny i każda z nas jest inna :)

A ja mam takie pytanko. Czy u Was dziewczyny, które schudły w czasie ciąży lub niezbyt dużo przytyły, występują ketony w moczu?
Mnie się wciąż pojawiają i jaki lekarz tych wyników nie zobaczy to myśli, że się głodzę lub odchudzam. A tak nie jest. Fakt, że teraz przy tych ukropach to mam mniejszy apetyt, ale ketony w moczu pojawiają mi się praktycznie od początku ciąży (teraz 32 tydz).

A ja mam takie pytanko. Czy u Was dziewczyny, które schudły w czasie ciąży lub niezbyt dużo przytyły, występują ketony w moczu?
Mnie się wciąż pojawiają i jaki lekarz tych wyników nie zobaczy to myśli, że się głodzę lub odchudzam. A tak nie jest. Fakt, że teraz przy tych ukropach to mam mniejszy apetyt, ale ketony w moczu pojawiają mi się praktycznie od początku ciąży (teraz 32 tydz).
Ketony oznsxzaja najczesciej zbyt mala ilpsc węglowodanów w diecie i/lub zbyt długa przerwe od ostatniego posiłku. Zjedz później kolację, taka która będzie pełnowartościowa. Powinno się poprawić;*

Bardzo chciałabym aktywnie rodzić, bo to ponoć zmniejsza szansę na pęknięcia w trakcie porodu. I ciekawi mnie kwestia znieczulenia. W teorii wiem, że przysługuje i że w szpitalu w którym chcę rodzić jest zewnątrzoponowe dostępne, ale jak wygląda to w praktyce? No nie ukrywam, że jeżeli mogłabym sobie ulżyć, to chętnie to zrobię. Nie jestem męczennicą, która uważa, że kobieta to się musi nacierpieć przy porodzie, bo inaczej się nie liczy [emoji16] no i kolejna rzecz, to czytałam na stronie rodzić po ludzku o porodzie wywoływanym oksytocyną i o jej negatywnych skutkach, czy rzeczywiście jest tak, że mogę odmówić przyjęcia? Czy w praktyce nie mam nic do gadania? Jeżeli macie trochę doświadczenia w tych kwestiach, to chętnie posłucham opinii [emoji6]
Dobra położna to podstawa, żeby uniknąć pęknięcia albo nacinania. A znieczulenie na życzenie to loteria, czy trafi się na wolnego anestezjologa, no i zależy dużo od podejścia samego szpitala. Szpital w moim mieście nie kryje się z tym, że tu na życzenie zzo dostaniesz, bo to fanaberia a kobieta ma dać radę [emoji849] jak zależy Ci na tym znieczuleniu, to zorientuj się, jak to wygląda w szpitalach w okolicy.
U mnie też by ketony, ale nie dużo. Tak jak Oczekująca mówi, albo trzeba zjeść więcej węgli, albo częstsze posiłki, w tym tuż przed spaniem - od diabetologa miałam zalecenie, że nawet jak w nocy się głodna obudzę, to mogę zjeść :)

Hej dzieczynki :)
Bardzo sliczne brzuszki. Aż zazdroszcze [emoji6] U mnie dopiero 11 tydzień- wiec brzuszek bardziej sernikowy niż ciążowy [emoji23]
Ale całe szczecie poszlo duzo w cycki i jestem taka jakaś bardziej proporcjonalna hehehe
Milego dzionka

Ketony oznsxzaja najczesciej zbyt mala ilpsc węglowodanów w diecie i/lub zbyt długa przerwe od ostatniego posiłku. Zjedz później kolację, taka która będzie pełnowartościowa. Powinno się poprawić;*
Tak, wiem o tej kolacji. Specjalnie tego pilnuję i ostatnio przed badaniami zjadlam kolację koło 21, a tak ketony wyszły.

U mnie do tej pory 0,5kg na plusie tylko, ale ketonów nie miałam ani razu. Natomiast ketony mogą świadczyć o cukrzycy, czy wyniki krzywej cukrowej miałaś w normie?

Ja chyba po prostu pojadę któregoś dnia do tego szpitala i wypytam solidnie o wszystko. Ale masz rację, wszystko pewnie zależy od tego, na jaki personel akurat trafię. Wiem tylko, że tamten szpital ma najwięcej anestezjologów w moim mieście, ale dowiem się rzeczywiście, jakie mają podejście do znieczulenia na życzenie.

Dobra położna to podstawa, żeby uniknąć pęknięcia albo nacinania. A znieczulenie na życzenie to loteria, czy trafi się na wolnego anestezjologa, no i zależy dużo od podejścia samego szpitala. Szpital w moim mieście nie kryje się z tym, że tu na życzenie zzo dostaniesz, bo to fanaberia a kobieta ma dać radę [emoji849] jak zależy Ci na tym znieczuleniu, to zorientuj się, jak to wygląda w szpitalach w okolicy.U mnie też by ketony, ale nie dużo. Tak jak Oczekująca mówi, albo trzeba zjeść więcej węgli, albo częstsze posiłki, w tym tuż przed spaniem - od diabetologa miałam zalecenie, że nawet jak w nocy się głodna obudzę, to mogę zjeść :)

reklama
U mnie do tej pory 0,5kg na plusie tylko, ale ketonów nie miałam ani razu. Natomiast ketony mogą świadczyć o cukrzycy, czy wyniki krzywej cukrowej miałaś w normie?
Tak. Wynik krzywej byl w normie i przed każdą wizytą u gina oprócz jej zaleceń robię siebie też wynik glukozy na czczo i też jest w normie.

Do góry