mamadzika, wygląd ana to, ze nasze dzieci mają podobne charaktery
Jeśli cię to pociesz to u mojej ten okres około roczny był właśnie najgorszy jeśli chodzi o marudzenie itp, naprawdę myślałam, ze nie wyrobię.
Ugotować nie mogłam nic, sprzątnąć też. Odkurzacz polubiła szybko więc przynajmniej tyle mogłam zrobić.
Do kuchni pozwalałam jej wchodzić ale to nic nie pomagała bo chciała widzieć co robię i siedzieć na blacie, a nawet jak siedziała na blacie, albo w krzesełku obok mnie to długo nie wytrzymywała. Także bylo cieżko i nic nie wymyśliłam na to, musiało minąć.
Teraz też nie jest łatwo, o gotowaniu czegoś dłuższego nie ma mowy, ale jest lepiej
)
Moje jedyne rady:
- w kuchni spróbuj posadzić ją w krzesełku blisko siebie i dawaj do rączki to czym ty się "bawisz": makarony, marchewki, to chociaż na chwilkę ją zajmie (być może na bardzo krótką chwilkę)
- gotowanie wieczorem - dobra myśl, ale ja rzadko mogę się zmobilizować. No ale jeśli możesz wieczorem przynajamniej cześc sobie przygotowac , pokroić, to już będzie potem łatwiej
- ja starałam się ali wszystko tłumaczyć, np. ze nie moze teraz siedzieć na blacie bo garnek jest gorący i będzie ją bolała rączka jak się opaży
- przy sprzątaniu, dawaj jej szmatkę, zmiotkę niech pomaga. tylko przypadkiem nie kupuj takiego odkurzacza zabawki ze styropianowymi kilkami w środku to bedziesz miała 2 razy więcej sprzątania
)))
POWODZENIA!!
EDIT:
widze, ze napisałas o kuchni jeszcze
. My mieliśmy założoną bramkę (żeby nie wchodziła jak piekarnik jest właczony), ale efekt był taki, że Ala tą bramką ciągle się bawiła, nauczyła się otwierać, przycinała sobie palce. więc już ją zdemontowaliśmy.
EDIT2:
coś jeszcze zauważyłam w twoim poście
lubisz porzadek dnia.
Ja też lubię, przy dziecku niestety wszystko sie zmienia, przy małym dziecki\o co ok 2 tygodnie, przy straszym co miesiac - 2.
Ja w pierwszym roku życia Ali robiłam sobie excella w którym pisalam kiedy śpi, kiedy spacer itd i prawidłowość była zachowana właśnie przez około 2 tygodnie, potem zmiana i znowu 2 tygodnie. To trochę ułatwia sprawe bo przynajmniej przez kilka dni wiesz na czym stoisz...