reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

optymistycznie starające się

LILITH trzyma sie zemna tez nie najgorzej juz w poniedzialek mam zamia sie wybrac do szkoly juz a tam sie porobilo niezle przed chwila gadalam z kumpelka aj. No i szczeka mi jeszcze dokucza cholera jedna

reklama
Hej dziewczynki, mam serdeczną prośbę o pomoc w zinterpretowaniu mojego wykresu temperatury bo sie troszkę pogubiłam. Cykle 28-29 dniowe, po miesiączce temp. 36,6 a od 10 d.c. - 36,7 potem -36,8 w 16 d.c. już 36,9 - nie wiem czy tą temperaturę36,9 można uznać za skok owulacyjny?? Zauważyłam w poprzednim cyklu że dopiero ok 22 d.c. mam obniżenie temperatury z 36,9 do 36,7 a potem skok do 37,1. To mi bardziej wygląda na skok owulacyjny ale czy 22.d.c to w cyklu 29 dniowym nie za pozno na owulację?? Dodam jeszcze ze od ok 14 d.c. odczuwam bóle jajników które zanikają dopiero kilka dni przed okresem a piersi zaczynają boleć na ok 10 dni przed @. Bardzo proszę o waszą pomoc bo nie wiem jak to interpretować - czy owulację mam 16 czy dopiero kolo 22 d.c. i czy piersi zaczynają boleć już przed owulacją czy dopiero po?? Z góry dziękuję.

A oto mój rozpisany wykres temperatur. Może ktoś pomoże mi go zinterpretować tzn. powiedzieć mi kiedy prawdopodobnie występuje u mnie owulacja?

@ 1 d.c. 36,8
@ 2 d.c. 36,8
@ 3 d.c. 36,8
@ 4 d.c. 36,7
@ 5 d.c. 36,6
6 d.c. 36,6
7 d.c. 36,7
8 d.c. 36,7
9 d.c. 36,8
10 d.c. 36,8
11 d.c. 36,8
11 d.c. 36,8
12 d.c 36,8
13 d.c. 36,8
14 d.c. 36,7
15 d.c. 36,7
16 d.c. 36,9
17 d.c. 36,9
18 d.c. 36,9
19 d.c. 36,9
20 d.c. 37,0
21 d.c. 37,0
22 d.c. 36,8
23 d.c. 37,1
24 d.c 37,1
25 d.c. 37,2
26 d.c. 37,0
27 d.c 36,9
28 d.c 36,8
@29 d.c. 36,8

Taki był mój wykres w poprzednim cyklu - w tym jak narazie identyczne temperatury i ten sam ból jajników po lewej stronie od ok 14 d.c. Czy jak na owulacje 22 dzien cyklu to nie za pozno i czemu te bóle jajnika pojawiają się juz od 14 dnia (czytałam ze na owulacje jajniki bolą ok 2 dni przed albo tylko kilka godzin). Bóle piersi pojawiają się różnie ale przeważnie ok. 10 - 8 dni przed okresem. Zastanawiam się czy nie zaczynają boleć zaraz po owulacji. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą pomoc :)

a moze jednak owulacja 14, 15 dzień.
sprawdź z termometrem elektrycznym- żeby były dane do 2 kresek po przecinku.

między 36,7 a 36,9 są 0,2 róznicy czyli to wystarcza jesli chodzi o skok z tym że skok powinien wynosić 0,2 kreski ale musi być o 0,2 kreski wyższy od 6 ostatnich niższych temperatur a u ciebie to są temp.36,8 ( czyli jakby 0,1krski)- dlatego dokładniejszy pomiar jest potrzebny.
Możesz przy cyklu 29 dniowym sprawdzić temperaturę z testami owu od 12 dnia.

Ból piersi może występować zaraz po owulacji albo na 8-10 dni( to nie jest regułą ).

Ważniejszy jest śluz. Kiedy występuje białko jaja surowicze? tzn. że w tych dniach jest okres okołoowulacyjny

ja bym powiedziała ze 15/16 dzien cyklu. chociaż generalnie masz wysoką temp w pierwszym cyklu. pamiętaj zeby zawsze mierzyc o tej samej porze, wahania czasowe nie powinny byc wieksz niz pół godziny, bo to zakóca wynik.
jest taki program, który na podstawie wprowadzonych obserwacji (temp, śluz w pochwie i na sromie, położenie i konsystencja szyjki macicy, bóle owulacujne, bóel piersi) pokazuje date prawdopodobnej owulacji. niestey ten program kosztuje około 100 zł ( niby teraz jest promocja i kosztuje 75 zł). ja, jako pracownik służby zdrowia zdobyłam go za darmo i powiemz e jest dobry. co prawda nei zaciazyłam dzieki niemu (tzn wogóle jak na razie nie zaciązyłam), ale faktycznie "coś tam" pokazuje. dla zainteresowanych link
http://www.ctlife.ctsoft.com.pl/

a to link do termometru automatycznei mierzacego tem :), nie mam takiego ;D
http://republika.pl/apt/Index2.html

Elżbietko na jakiej podstawie go dostałaś?
Był ktoś u Ciebie z prezentacją czy każdy pracownik służby zdrowia go może otrzymać za darmo?

reklama
Czesc! Zajrzalam na ta strone wczoraj przypadkiem i tak mi sie spodobala ,ze od razu postanowilam sie zarejestrowac.Ja dopiero zaczynam sie starac(tzn.zaczynamy) ;) teraz zacznie sie  3 miesiac probowania.Niestety u mnie z cyklem bywa roznie bo pracuje na zmiany i mam stresujaca prace, wiec mase zaklocen.Jesli chodzi o temp. to babka ktora mnie uczyla tej metody "planowania" stwierdzila ze to nie bardzo wypali w moim przypadku  :(.Mysle teraz o wyprobowaniu testow owulacyjnych ale to za jakis czas( nie chce jeszcze panikowac bo dopiero zaczynamy)

Do góry