reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opryszczka czy zajady? Prośba o rady

40tygodni

Zaangażowana w BB
Cześć.
jestem w 15tc. Wczoraj byłam u lekarza na wizycie, a dziś rano obudziłam się z opryszczką 😓 na dodatek jest to faktycznie opryszczka, to będzie to „moja pierwsza”. Tym bardziej stresuje się mocno, że może zaszkodzić dziecku, a mój lekarz nie odbiera telefonu.
Ale... Ta „opryszczka” zrobiła się z dnia na dzień, bez żadnych wcześniejszych objawów. Po prostu obudziłam się z bolącymi pęcherzykami i pęknięciem skory w kąciku ust. Może któraś z Was ma jakieś doświadczenie i może się wypowiedzieć, czy opryszczka może zaatakować tez kąciki? Zawsze wydawało mi się, ze w kącikach są zajady, ale miałam kilka razy w życiu zajady i poza pęknięta skóra i bólem nie było tam takich pęcherzyków jak teraz. Dość mocno to boli przy otwieraniu buzi. Wiem, że bez obejrzenia tego ciężko coś stwierdzić, ale może któraś z Was mnie uspokoi, bo nie wiem czy to zwykły zajad, czy mam jednak dobijać się do lekarza i zażywać leki na opryszczkę :(
Help!

reklama
Niebezpieczna jest opryszczka ale na wargach pionowych a nie poziomych 😉Nawet jeżeli pojawiła się pierwszy raz. Umów się do lekarza, nawet na teleporade, przepisze odpowiednie leki bezpieczne w ciąży. A do tego czasu możesz przykładać wacik nasączony spirytusem lub amolem lub kup plasterki w aptece.

Niebezpieczna jest opryszczka ale na wargach pionowych a nie poziomych 😉Nawet jeżeli pojawiła się pierwszy raz. Umów się do lekarza, nawet na teleporade, przepisze odpowiednie leki bezpieczne w ciąży. A do tego czasu możesz przykładać wacik nasączony spirytusem lub amolem lub kup plasterki w aptece.
Właśnie dziś cały dzień próbowałam się skontaktować i kicha, a naczytałam się, że ta pierwsza jest bardzo niebezpieczna dla płodu. Nawet wargowa pozioma :) pytanie, czy u mnie to faktycznie jest opryszczka jeśli jest w kąciku ust, który dodatkowo pęka jak zajad.

Ostatnia edycja:
Cześć.
jestem w 15tc. Wczoraj byłam u lekarza na wizycie, a dziś rano obudziłam się z opryszczką 😓 na dodatek jest to faktycznie opryszczka, to będzie to „moja pierwsza”. Tym bardziej stresuje się mocno, że może zaszkodzić dziecku, a mój lekarz nie odbiera telefonu.
Ale... Ta „opryszczka” zrobiła się z dnia na dzień, bez żadnych wcześniejszych objawów. Po prostu obudziłam się z bolącymi pęcherzykami i pęknięciem skory w kąciku ust. Może któraś z Was ma jakieś doświadczenie i może się wypowiedzieć, czy opryszczka może zaatakować tez kąciki? Zawsze wydawało mi się, ze w kącikach są zajady, ale miałam kilka razy w życiu zajady i poza pęknięta skóra i bólem nie było tam takich pęcherzyków jak teraz. Dość mocno to boli przy otwieraniu buzi. Wiem, że bez obejrzenia tego ciężko coś stwierdzić, ale może któraś z Was mnie uspokoi, bo nie wiem czy to zwykły zajad, czy mam jednak dobijać się do lekarza i zażywać leki na opryszczkę :(
Help!

Wymień szczoteczkę do zębów na nową i pastę. Jesli to zajad to powinno pomoc prawie odrazu :)

Teraz tak na to patrzę i zostały pęknięcia skóry i jakby trochę płynu surowiczego w jednym miejscu pod skóra... wiec może to faktycznie zajad. Boli przy otwieraniu buzi.

Teraz tak na to patrzę i zostały pęknięcia skóry i jakby trochę płynu surowiczego w jednym miejscu pod skóra... wiec może to faktycznie zajad. Boli przy otwieraniu buzi.
Zajady nie mają pęcherzyków i płynu w środku. Boli bo jest w kąciku ust i za każdym razem jak otwierasz buzię to naruszasz to.

Hmm, przez telefon lekarz tez mi raczej nie powie, czy to opryszczka czy zajad. Pytanie, czy brać Heviran, żeby nie narobić szkód w razie gdyby to byka opryszczka czy dać sobie spokój i tylko smarować maścią. Niby Heviran jest w miarę bezpieczny w ciąży, ale przeraża mnie ilość tabletek jakie trzeba brać...

reklama
Ja byłam w 17 tygodniu albo 19 jak pierwszy raz wyskoczyła mi opryszczka w życiu. Brałam hascovir w kosmicznych dawkach .. niestety za wcześnie odstawiłam i miałam nawrót po tygodniu i ponownie brałam kosmiczne dawki leków. Łącznie leczyłam opryszczkę miesiąc czasu. Moja ginekolog mówiła ze to niebezpieczne i ze trzeba brać leki które nie maja żadnego wpływu na dzidziusia. Jestem obecnie w 32 tyg i z dzidzia wszystko okej :)
Radzę pilnie skontaktować się z lekarzem choc wiem ze jeden powie ze jak najszybciej leki a drugi ze taka opryszczka to nic i olać sprawę

Do góry