reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Opieka nad maluszkami

niech mi ktoś napisze czy to możliwe że dziecko 2,5letnie ma "ciemieniuchę" (tak się to chyba nazywa, na główce w miejscu ciemiączka takie coś paskudne )??? co sie z tym robi?jakoś mi się kojarzy smarowanie oliwką i wyczesywanie? ale nie jestem pewna, bo Iga nigdy wcześniej tego nie miała...:baffled:

reklama
Kasianka,
Zosia na główce miała taką mocno zgrubiałą skórę,żółtawą, trochę łuszczącą się(do tego niestety łysiała w tych miejscach-stąd jej podcięte włoski)- u niej był to objaw związany ze skórą atopową i umiejscowieniem zmian również na skórze głowy. Stosujemy na to olejuszkę, która jest świetnym specyfikiem przeznaczonym do leczenia ciemieniuchy- podobno zwykła oliwka i wyczesywanie nie są juz praktykowane(wg lekarki, u której z tym byliśmy).

dzięki suszi, tak właśnie trochę pogrzebałam no i często piszą, że jest to związane z alergią i zmianami skórnymi:baffled: iga jakoś się ostatnio strasznie drapie, ma kilka ranek które się właściwie nie goją:wściekła/y: chyba musimy poszukać jakiegoś dobrego lekarza..A może mi możesz kogoś polecić w Krakowie?

no właśnie nie chciałam "krakać", właściwie to od razu mi się przypomniało, jak pisałaś o drapaniu Igi, Zosia tez się tak drapała, jeszcze zanim jej wyszły zmiany skórne. Myślę, że to może mieć związek z alergią. My wciąż czekamy(od kilku mies.)na termin do pani dr Gringer, nie mam pojęcia, czy jest dobra, czy nie...),natomiast w międzyczasie pojechałam do rodzinnego miasta i tam poszłam zarówno do alergologa , jak i dermatologa i dostaliśmy leczenie objawowe.
Pewnie na początek dostaniecie zyrtec, zakaz używania mydła i zwykłych szamponów dziecięcych.

my walczymy z alergia od roku, na walkę składa się odpowiednia dieta, xyzal , maści objawowo i oczywiście odpowiednie dla alergików kosmetyki do pielegnacji, a jeszcze przez jakiś czas musiałam prać wszystko w jelpie ale teraz na szczęście już nie muszę
kasianka jedno wiem napewno: podstawa to dobry , sprawdzony alergolog, my zanim natrafiliśmy na takiego przez około pół roku błądziliśmy lecząc dziecko nie na to na co powinniśmy, a po zastosowaniu leczenia przez naszą panią doktor efekt był niemalże natychmiast

oż ku.... myślałam że uda mi się tego uniknąć....tzn alergii:wściekła/y::wściekła/y: mojego brata syn (4 miesiące starszy od gigi) ma taką alergię, że rany mu się właściwie nie goją, żadne maści nie pomagają, a po zrobieniu testów się okazało że jest mocno uczulony na 25 rzeczy...
nic, szukam alergologa w takim razie...

KASIANKA Ł. też ma skłonności alergiczne. Przez jakiś czas miał brzydką skórkę na główce, mocno się łuszczyła. pediatra poleciła odstawić inne szampony i używać tylko szampon EMOLIUM. Po 2 myciach skórka ładnie wyglądała. Teraz jest OK.

reklama
Do góry