reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami

reklama
Śliczna dziewczynka!!

Ja kapałam Darię codziennie. Bardzo to lubiła i wyciszała przed snem.
Teraz (czyli po latach ;D) okazuje się, że ma bardzo suchą skórę i trzeba ją natłuszczać.
Lekarka powieziała, że codzienne kąpiele w tej naszej wodzie tak właśnie działają- likwidują naturalny płaszcz lipidowy. :(

Mój Rafi też ma bardzo suchą skórę i raz w tygodniu kąpie się w wodzie z dodatkiem oliwki dla dzieci, polecam

Kąpiele trwające 3-5min nie powinny wysuszać skóry a dzidzia po nich jest spokojniejsza i lepiej śpi. Moja mama miała sześcioro dzieci i każdą z nas kąpała codziennie chyba że coś wypadło wtedy tylko przemyła gazą i jakoś nic nam się nie stało.

poza tym dzidzi taka kompiel przypomina chwile spędzone w naszych brzuszkach co bardzo miło sie kojaży i dlatego mówi sie ze dzieci lubią kąpiele.

Nas na szkole rodzenia ucza zeby najpierw nasmarowac maluszka oliwka,a dopiero potem wsadzac do wody- co o tym myslicie?

KingaP pisze:
Mój Rafi też ma bardzo suchą skórę i raz w tygodniu kąpie się w wodzie z dodatkiem oliwki dla dzieci, polecam
mamy wanne plastikową i jak wlałam do wody oliwki żeby się natłuścić to po tej kąpieli za chiny nie mógł miruś wanny doczyścić jakoś się taaak wżarło że szok

felqua pisze:
Nas na szkole rodzenia ucza zeby najpierw nasmarowac maluszka oliwka,a dopiero potem wsadzac do wody- co o tym myslicie?

Tego nie słyszałam, to że smarowac po kąpieli oliwką to wiem ale przed kąpielą - ciekawe.

Wiem też, ze radzą nie używać pudrów tylko oliwki ponoć skuteczniejsze i lepsze dla dziecka.

ja czytalam,ze Oilatum to preparat leczniczy i stosowac sporadycznie(nie codziennie) gdy maluch ma bardzo sucha skore np.

reklama
sylwia532 pisze:
ja czytalam,ze Oilatum to preparat leczniczy i stosowac sporadycznie(nie codziennie) gdy maluch ma bardzo sucha skore np.

Sprawdzałam na ulotce od Oilatum i dla niemowląt zalecają ten preparat do normalnej kąpieli. Nasz zaprzyjaźniony pediatra poradził stosować go do 3 miesiąca a później przejść na płyn do kapieli.

Do góry