reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Ja czytałam , ze bardzo dobrze robi masowanie piersi no i brodawek. troszke to boli ale potem może byc spokój.

reklama
ale to chyba teraz, bo później to może wywołać poród- tak zrozumiałam czytając wątki dziewczyn które wcześniej rodzily- wiele masowalo sobie sutki, żeby wywołać poród...hm..

Eeeee z tym pewnie tak samo jak z sexem:-) . Ja masowałam, bo widziałam jak moja kuzynka cierpiala gdy zrobił jej sie twarożek w cycuszkach i wolałam tego nie przechodzic.

ale my sie tu troche straszymy na wzajem, po tym wszystkim karmienie piersia wydaje mi sie strasznie skomplikowane :-( zebysmy sobie za duzo do glowy nie wbily zanim nie dojdzie do praktyki, bo sie tak zestresujemy ze filozoficzne myslenie wyprze nasze naturalne instynkty :-) dostawimy dzieciaka i bedzie ssal a my bedziemy myslaly czy dobrze objal brodawke, czy dobrze lezy :-) juz to widze :-D :tak:

:-DA ja dopiero teraz zobaczyłam ten wątek,który sama założyłam:-D;-)

Ja masowałam brodawki bo koleżanka mi tak doradziła, miała problemy z karmieniem, pękały jej sutki i leciała krew, w końcu mały wcale nie chciał łapać brodawki.Dlatego masowałam gąbką przy kąpieli, żeby nie były takie wrażliwe potem i nie bolały, zaczęłam to robić chyba już w 6miesiącu:-)teraz jeszcze nie zaczęłam, mam inne sprawy na głowie;-)Faktycznie nic mnie nie bolało przy karmieniu ani mi nie pękały.Nie urodziłam przez to przedwcześnie, dokładnie w dniu w jakim miałam termin:-);-).Na początku też się martwiłam czy będzie ładne łapać brodawkę bo na samym początku była karmiona z butelki ale nie miała problemów,pielęgniarki ją chwaliły, no i dobrze jak pomogą przystawić bo początek nie jest łatwy, musi cała brodawkę wziąć do buzi wtedy znaczy,że jest dobrze przyssane no i trzeba słyszeć połknięcie i jeszcze zwracały uwagę na nosek,żeby nie był przytkany z obu stron.Ale i tak karmiłam a raczej odciągałam pokarm 4miesiące bo podawałam jej żelazo w mleku i w końcu oduczyła się chwytać brodawkę a mi zaniknęło mleko bo powinno się odciągać jak najczęściej...albo po prostu mi zaniknęło bo miało zaniknąć, stres ponoć to powoduje...Bardzo bym chciała tym razem karmić dłużej, do roku to by był ideał. Ale nic na siłę, bo bardzo mnie denerwuje ta propaganda karmienia naturalnego, różne są powody, że kobieta nie karmi piersią ale to jej sprawa.

hmmmmm a ja też taki wątek zakładałam :confused: :baffled: :laugh2:

Ja z kolei czytałam, że od masowania brodawek się odchodzi, bo akurat to nie ma wpływu na ich późniejszy stan. Że to raczej sprawa natury :baffled: No i nie robię tego.

Smarowanie sutka pokarmem to ponoć najlepsza sprawa na zapobieżenie wszelkim bólom i pęknięciom brodawek.

Ale wszystko mówię jako laik. podpierając się jedynie wiedzą książkową

MariaOla wszystkie wiemy, ze to ty zalozylas. Mysle, ze dlatego pisze, ze Skakanka, bo jak Ela przeniosla watki, to prawie pierwszy jest Skakanki i dlatego tak wyszlo. :tak:

Mariaola nie wiem co by było gdybym nie masowała;-)Może teraz nie będę i zobaczymy:-DNo ale na pewno są mnie wrażliwe na ból potem...
A wątek nie wiem kto założył:-);-)podpisane jako ja:-)

reklama
Do góry