reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

reklama
Tak jak w szpitalu nakazali: dwa-trzy razy dziennie jałowy gazik spsikać Octeniseptem, obetrzeć delikatnie po całym obwodzie wewnątrz pępka tak, żeby go oczyścić jak najdokładniej z tej żółtej mazi która się tworzy. Potem psiknąć Octeniseptem bezpośrednio na pępek (zabezpieczyć skórę naokoło pępka, żeby niepotrzebnie się po brzuszku to nie rozlało) i tyle :-). No i tak wczoraj rano jeszcze kikucik obcierałam, a wieczorem przy przebieraniu pieluszki znalazłam go obok pępka :-). Ale się cieszę, że ten pępek mamy już z głowy.
Pępuszek odpadł, a w Małego wstąpił diabeł :dry:. Cała noc przemarudzona, dzień dzisiaj tak samo. Nie może się zdecydować czego chce. Jeść, leżeć, bekać... Jak takie Maleństwo zrozumieć :confused:

Dzag, i to się właśnie nazywa macierzyństwo :D Tak już będzie :D Tydzień spokoju, a potem nagle apokalipsa. Potem znowu spokój i znowu nie wiadomo o co chodzi ;)
Ale spoko - zazwyczaj spokoju jest jednak więcej :D

Poczytaj sobie o skokach rozwojowych w pierwszym roku życia dziecka. U nas się zgadzały niemal co do dnia.

dobra, bejbi, powiedz bo nam to spokoju nie daje - o co chodzi z tymi "lodzikami"?

:confused:

Mnie się wydaje, że bejbi chodziło o naciąganie/ odciąganie napletka aby nie był sklejony. Ale z doświadczenia wiem, że niemowlakowi się tego nie robi, bo do 3 roku życia sam lekko odchodzi i widac ujście cewki moczowej. Chyba, że lekarz stwierdzi, że podczas kąpieli lekko naciągać ale nigdy profilaktycznie, bo to moze sprawic Ból. My przy Olisiu mieliśmy podejrzenie sklejenia się, ale lekarz nas uspokajał aby poczekać z naciąganiem i miałą racje teraz nei mamy żadnych problemów.

dzag gratuluje pępka
;-) Kochana po mału nauczycie się siebie rozumieć, bądź blisko tak jak jesteś i wsłu**** się w swojego Tymusia;-)

DZag z reguły po dwóch, trzech tygodniach dzieci przestają byc takie kochane jak w szpitalu i zaczyna się :))
mój teraz siedzi na podłodze i stęka niby gada a i tak nie wiem o co mu chodzi i szlak mnie zaraz trafi

Dzag i ja gratuluje odpadniecia pepuszka:-D
Kurcze jak ja sie tego boje ze nie bede wiedziala o co Maluchowi chodzi jak bedzie plakal i ze duzo czasu mi zajmie zanim sie tego naucze...Bardzo chce aby Adas byl juz znami ale jednoczescie wpadam powoli w leciutka panike jak sobie dam rade, szczegolnie na poczatku...

My zastanawiamy sie z M nad kupnem termomixu. Wlasnie tez nie jestesmy za tymi wszystkimi sloiczkami ,wolalabym sama ze swiezych warzyw i owocow ,najlepiej kupionych na bazarku czy od rodzinki z ogrodka robic przeciery, zupki,soczki... Termomix to spory wydatek ale raczej nie bylby zbednym urzadzeniem w domu , wrecz przeciwnie. Nawet dla nas przygotowac obiad , zachowuje wszystkie wartosci odzywcze, wszystko jest zdrowe a nie co to jedzenie nasaczone chemia ze sklepu:no:

Ja też myślałam, żeby ten parowar/blender kupić i robić słoiczki samodzielnie, ale najpierw zaryzykujemy BLW :)

reklama
Do góry