reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka męża nad żoną w ciąży. POMOCY

CzekamyNaIgorka

Fanka BB :)
Od tygodnia źle się czuję, jestem w 26 tygodniu ciąży i mam roczne dziecko. Byłam u mojego gin aby prosić o wypisanie L4 na mojego męża, aby sprawował nade mną opiekę. Usłyszałam w odpowiedzi, że to wypisuje po porodzie a w związku ze ja jestem na L4 to mąż nie musi sprawować opieki. Nie daje rady nawet sie podmieść a co dopiero opiekować dzieckiem. Urlopu mąż nie dostał :( Czy lekarz rodzinny może wypisać takie chorobowe ? I czy ja musze iść do mojego lekarza czy mąż do swojego ? ( chodzimy do dwóch innych przychodni ) Proszę o pomoc

reklama
Jasne że mu przysługuje zasiłek przecież jesteś chora i macie male dziecko do opieki , kwestia który lekarz Ci to łaskawie wypisze.powinnien ginekolog. U mnie wygladalo to tak, że miałam niemowlaka i złamałam palec. chirurg wypisał odpowiedni druk i mąz dostawał zasiłek opiekunczy. Moze otrzymac 14 dni zwolnienia w roku z tego tytulu, jezeli ginekolog Cie olał, to idź do swojego lekarza przedstaw mu sytuację i albo on wypisze l4 mezowi ,albo da zaswiadczenie do lekarza męza o twojej chorobie i on wypisze ,bo ktos musi orzec ze potrzebujesz opieki

Ostatnia edycja:
U rodzinnego nie powinno być problemu. Mój mąż dostał l4 (ja w ciąży i chora, starsze dziecko chore) od mojego rodzinnego.

Ja mniej wiecej w tym czasie ciazy co Ty lezalam w szpitalu, w domu zostalo niespelna dwuletnie dziecko i lekarz nie mogl wypisac na nie opieki. Maz musial wziac zwykle L4 na siebie. Tak wiec przez caly czas lezenia w szpitalu - 8 dni w okolicach 26-27 tygodnia i 10 dni przed porodem musal miec L4 na siebie. Po cc moze wziac 2 tyg chorobowego na zone. My mielismy wczesniaka, ktoremu codziennie musielismy wozic mleko- szpital prawie 50 km od nas, wiec po tych dwoch tygodniach znow musial wziac l4 na siebie i byl na nim dopoki synek nie wrocil do domku.

Czy takie zwolnienie L4 o którym pisane jest tutaj na forum może otrzymać mąż na mnie jeśli mieszkamy razem z moimi rodzicami?

Czy takie zwolnienie L4 o którym pisane jest tutaj na forum może otrzymać mąż na mnie jeśli mieszkamy razem z moimi rodzicami?
Z tego co się orientuje to maz może wziac na Ciebie L4 po porodzie jeżeli w domu nie ma innej osoby która może się tobą opekowac. Wiec jeżeli mieszkacie z rodzicami to sa 2 osoby które mogą się tobą opiekować w czasie kiedy maz jeat w pracy.
Moj np bedzie bral na mnie 2 tyg L4 jak urodzenia od mojego gin, na tej podstawie ze nie będzie miał się kto mną zająć w połogu w razie jakiegoś zdarzenia ponieważ mieszkamy tylko we dwoje.

reklama
Od tygodnia źle się czuję, jestem w 26 tygodniu ciąży i mam roczne dziecko. Byłam u mojego gin aby prosić o wypisanie L4 na mojego męża, aby sprawował nade mną opiekę. Usłyszałam w odpowiedzi, że to wypisuje po porodzie a w związku ze ja jestem na L4 to mąż nie musi sprawować opieki. Nie daje rady nawet sie podmieść a co dopiero opiekować dzieckiem. Urlopu mąż nie dostał :( Czy lekarz rodzinny może wypisać takie chorobowe ? I czy ja musze iść do mojego lekarza czy mąż do swojego ? ( chodzimy do dwóch innych przychodni ) Proszę o pomoc
Mąż ma prawo do opieki nad Tobą ale jest ona ograniczona czasowo. Mąż nie musi iść do
Lekarza, Twój wystawia zaświadczenie dla ZUS.

Do góry