reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Omyłkowo wypite piwo 0,5%

Cześć. Jestem w 8 tygodniu ciąży. Niestety miało miejsce dzisiaj zdarzenie tego typu, że pomyliłam piwo 0,00 z 0,5% i zorientowałam sie dopiero jak wypiłam 3/4 piwa. Mam nadzieję, że taka sytuacja nie zagrozi mojej ciąży. Była to głupia pomyłka, od tego momentu na wszystko patrzę po 10 razy. Mamuśki czy miałyście taka sytuację i wszystko było w porządku?

reklama
Ja wypiłam piwo 2 % na początku ciąży bliźniaczej. W sumie tez przez przypadek, bo bylismy na wakacjach i mąż zamowił dla mnie bezalkoholowe i w sumie myslalam ze takie dostałam. Dopiero jak skończyłam zobaczyłam na puszce że miało 2%. Ale w ogóle sie tym nie przejęłam, ja tam nie wierzę że tak małe ilości, tak słabego alkoholu mogą jakoś szkodliwie wpłynąć. A i właśnie usypiam moje 5 miesięczne dziewczynki :-)

Znam dziewczynę, która nie wiedząc o ciąży była na weselu i wypiła bardzo dużo alkoholu. Ma zdrowego syna, choć w wieku 3lat będzie poddawany zabiegowi na odetkanie kanałów słuchowych, zorientowali się, że coś jest nie tak, gdy po skończeniu 2lat nadal nie mówił. Z tym, że ona nie wiedziała, że jest w ciąży.
Dla mnie to totalna lekkomyślność napić się alkoholu w ciąży. Nawet nie ryzykowałabym alkoholem 0%, bo większość z nich jednak nie jest totalnie 0.

Każda ilość alkoholu w ciąży może wplynąc na rozwój dziecka. Każda. I nie ma po co dawać dowodów anegdotycznych, że osoba X wypila i jest ok. Może być ok, a może nie byc.

Ja znam przypadki, że jedna osoba całą ciązę piła i nic, a druga napiła się raz i dziecko urodziło się z cechami FAS.

Autorko musisz po prostu powiedzieć o tym lekarzowi i trzeba kontrolować bardziej rozwój dziecka. Nic wiecej już nie zrobisz. Trzymam kciuki, zeby było ok.

Do góry