reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

okolice Jeleniej Góry..

reklama
Mamusie podczytuję Was czasem ale jakoś trudno się wbić w rozmowę, bo jesteśmy zupełnie na innym etapie!
ja panikuję jak sobie poradzę ze wszystkim, że wyprawka jeszcze nie zrobiona, że poród zbliża się wielkimi krokami a Wy o przedszkolach, salach zabaw... ale mimo to lubię tu zaglądać, może Wasze doświadczenie pomoże mi w przyszłości wybrać np dobre przedszkole ?? :-)

pozdrawiam serdecznie

więc się ośmielam i proszę o rady- tzn poszukuję dobrych sklepów, ewentualnie jakiegoś sprzedawcy z allegro z okolic, gdzie można by co nieco już nabyć.
a może któraś z mam ma taką przykładową listę- wyprawkę ? wiem, że każda ceni i potrzebuje co innego ale od czegoś muszę zacząć a póki co to kupiłam tylko 3 kocyki i karuzele z pozytywką do łóżeczka w TESCO bo były o 75% taniej- i kosztowały naprawdę śmieszne pieniądze :-D

inka pamiętam ile ja stron przekopałam, żeby skompletowac wyprawkę. Może zrób listę rzeczy, którą będziesz potrzebowała do szpitala dla siebie i Maluszka: takie grube podpaski poporodowe np. bella, kilka koszul nocnych, majtki siateczkowe ( pielęgniarki radziły nie zakładac żadnej bielizny ale nie wiem jak miałaby się podpaska trzymac:/), wkładki laktacyjne, pieluszki, mi się bardzo przydały nasadki sylikonowe na piersi i maśc glukozowa, bo póki nie nauczyłyśmy się dobrze przystawiac i ssac, to miałam bardzo pogryzione i obolałe sutki, niedrapki albo zwykłe skarpetki na rączki, żeby się Dzidzia nie podrapała.
Jeśli chodzi o ubranka to u nas przez 6 miesięcy rządziły pajace. Łatwo się ubierało, Majci było wygodnie leżec a potem pełzac. Wiadomo, jeansy itp. wyglądają bombowo, ale myślę, że leżec jest wygodniej jak ma się równo pod plecami:)
Co jeszcze...obcinacz do paznokci, bo szybko rosną( nożyczki okazały się dla mnie za skomplikowane), sudokrem, oliwka, a Ty dodatkowo zimowe rzeczy jak śpiworek do wózka, jakieś cieplejsze wdzianka, krem na mróz bez dodatku wody koniecznie.
Jak mi się coś przypomni niezbędnego to napiszę:)
Może jeszcze powrzucamy rzeczy, które kupiłyśmy a okazały się totalnie bezużyteczne:)

Inka pisz co Cie gryzie i jak tylko masz ochote pogadac a napewno sie wciagniesz ;-)
a wyprawke napewno powoli skompletujesz... jeszcze przeciez masz troche czasu :-) i uwierz ze chyba kazda z nas miala takie mysli i watpliwosci jak sobie poradzi ale to samo przychodzi a jak tylko bedziesz sie nad czyms zastanawiac to zawsze mozesz nam tu napisac a kazda z nas napewno chetnie podzieli sie z Toba swoimi doswiadczeniami :tak:
ja kupowalam troche na allegro i w innych sklepach. Ale lubie sklep Dziecko i Coccodrillo :-)
mialam kiedys taka liste wiec zaraz jej poszukam...

mi osobiescie te majtki siateczkowe w ogole nie spasowaly i zakladalam zwykle bawelniane majty ;-)
natomiast zgodze sie z Roseann ze nakladki silikonowe sa potrzebne hehe
i dalej sie przylacze do wypowiedzi Roseann - pajace faktycznie sa bardzo wygodne i praktyczne! i u nas tez nozyczki sie nie sprawdzaja tylko uzywam takich malych obcinaczek do paznokci dla dzieci. Sudokrem natomiast dla nas to calkowita katastrowa!!! pupa po nim byla cala czerwona! uzywalam alantan w kremie albo bepanten.... bepanten jest rewelacyjny! nawet jak Malej robily sie zaczerwienienia w faltkach na szyjce lub pod paszkami to jej smarowalam i zaraz znikalo. Krem na mroz to polecam Nivea na kazda pogode dla dzieci!

:) każda widzę co innego doradzi :) Inka wszystko tak naprawdę wyjdzie w praniu, moja miała skórę atopową niby w każdym bądź razie u nas podstawą było oliatum i do kąpieli i do sparowania i sudokrem również sie sprawdził, u mnie bardzo szybko szły pieluszki tetrowe więc ich też warto mieć zapas ;) na allegro w sumie kupowałam tylko komplet do łóżeczka kołderka jest do tej pory na nią za duża ale za jakiś czas pewnie do niej dorośnie
A propo rzeczy nie użytecznych to u mnie taką okazał się laktator :)

Daria ja tez dlugo uzywalam oliatum bo jest rewelacyjne :-) a pieluszki tetrowe u nas tez szly bo Mala strasznie ulewala.... ale mialam ich 20szt. a mimo ze karmilam piersia bardzo krotko to u mnie laktator sie przydal ...
tak wiec faktycznie kazda ma swoje zdanie wiec Inka musisz poczytac i pomyslec co Tobie sie przyda ;-)

reklama
czesc dziewczyny,
dawno mnie nie było ale dajcie spokój psycha mi siada. Mój mąż po poperacji jedna ręka (prawa) unieruchomiona na templaku. Nic nie zrobi, Miłka nie weźmie na ręce, dziecko po prostu. Ola na wakacjach u znajomych, nie mogłam ją trzymac non stop w domu jako pomoc kuchenna. Nie daje ready, wszsytko na mojej głowie, małemu idą zęby kurna a na dodatek od dwóch tygodni mam multum gości! Jedni wyjeżdzają drudzy przyjeżdzają ... dziś była na dzień 8 z dziećmi, powiedziałam do satrego zrobię karteczkę nikogo nie ma doma i koniec! Jakas jedna wielka masakra.

Aga sory ze nie mogłam się pojawić u Fr - buziaki dla niego z okazji urodzinek ale w mojej obecnej sytuacji wyjście z domu graniczy z cudem :/
Monia dzieki za pamięc - żyje ;)

Aga a Jula i Renia to hmmmm Renia pracuje w "jedynkce"?

Do góry