reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ognisko hiperechogenne serca płodu

Mój lekarz prowadzący nie ma takiego dobrego sprzętu dlatego jak mu powiedziałam o zwapnieniach to nie potrafił ich wychwycić na swoim sprzęcie i powiedział ze on ich raczej nie widzi ( było to tydz temu). Dziś lekarz na prenat bez problemu je zobaczył
Mój dr ma bardzo dobry sprzęt...wizyty były w odstępie tygodnia, najpierw połówkowe NFZ , po tygodniu prywatnie i na tej prywatnej nic dr nie mówił... Badanie trzeciego trymestru na NFZ mam u tego samego dr, więc zobaczę, co powie.

reklama
Witam. Mam 27 lat. Pierwsza ciąża. Naturalna. Obecnie 31tydzień w usg III trymestrze Zostało wykryte ognisko hiperechogeniczne w prawej komorze serca. Pozostałe parametry w usg są prawidłowe. Trochę się boję bo to pierwsza ciąża i wiadomo obawy są czy maluch będzie zdrowy Pani doktor która wykonywała badanie powiedział że wszystko jest w porządku a ja jednak czuje jakiś niepokój w środku.

Witam. Mam 27 lat. Pierwsza ciąża. Naturalna. Obecnie 31tydzień w usg III trymestrze Zostało wykryte ognisko hiperechogeniczne w prawej komorze serca. Pozostałe parametry w usg są prawidłowe. Trochę się boję bo to pierwsza ciąża i wiadomo obawy są czy maluch będzie zdrowy Pani doktor która wykonywała badanie powiedział że wszystko jest w porządku a ja jednak czuje jakiś niepokój w środku.
Mój synek miał na badaniu połówkowym w 21tc i nadal było na badaniu III trymestru w 29tc. Wszystko poza tym dobrze. Nie martwię się, bo moja córka też miała i do porodu nie zniknęło a dzisiaj ma prawie 9 lat, jest zdrowa, nigdy nie miała problemów z serduszkiem. Po porodzie byłam z córką jak miała rok u kardiologa, wszystko dobrze, ogniska już nie było.
Także iu moich dzieci taka uroda.

Odkąd na drugich prenatalnych dowiedziałam się ze w sercu mojego dziecko znajdują sie te ogniska , mimo zapewnień lekarzy ze wszystko pozostałe wyglada ok, przeczytałam wszystko co się dało na ten temat( dużo jest info na angielskich stronach) , wchodziłam na fora rodziców z dziećmi z zd, nakręcalam się , raz miałam lepsze dni a znów gdy zaczęłam czytać znow ogarniał mnie strach i niepokój. Czekałam do 3 prenat i dalej one były. Umówiłam się 2 tyg później na badania 4 d żeby zobaczyć buźkę dziecka i przekonać się sama ze nie widze żadnych anomalii przynajmniej po twarzy. I co usłyszałam ? Ze ognisk już nie ma. Cieszę się ale ciagle mysle o porodzie i czy będzie zdrowe. Lekarze mówią żeby się nie przejmować ale widze jak rutynowo wykonują usg i nie przyglądają się szczegółowo wszystkiemu jak powinni gdy już wykryją jakies jedno odstępstwo . Jestem w 34 tyg, bede mieć cc i jak urodzę dam znac czy wszystko skończyło się tak jak liczę ze będzie 🙂

reklama
reklama
Do góry