reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ODŻYWIANIE PODCZAS KARMIENIA PIERSIĄ

Anusiakanusia przeczytalam artykul i mozna zrobic test krwi albo skorny,a to produkty ktorych nalezy nie jesc:
-mleko jogurt kefir ser bialy i zolty,jajka majonez i potrawy z dodatkiem jajek
-cielecina i wolowina
-pikantne potrawy,przyparwy:paprykla chili,czarny pieprz,curry
-seler korzeniowy i naciowy,surowe pomidory,soja
-ryby morskie i slodkowodne,owoce morza
-pomarancze,manadarynki,grejpfryty,cytryny,poziomki truskawki kiwi awokado banany
-czekolada i kakako i inne slodycze ktore je maja
-orzechy i migdaly
-olej arachidowy i z migdalow
-zupy sosy w torebkach ; sztucznie barwione kisiele i galaretki
Jak je wyeliminujesz, to po kilku tyg mozesz wprowadzac 1 rzecz i zobaczyc jaka jest reakcja.
Podobno ciemieniucha tez jest reakcja alergiczna
pozdrowionka

reklama
Jejku, to co ja mam jesc????!!! Najgorzej ze jak tak zubazam swoja diete to od razu problemy z kupka malej sie nasilaja a i tak zadko sie wyproznia....

Anusia!
W gazecie " Maluszek" numer z grudnia 2005r jest artykuł "Brzuszek ma kłopoty" autorstwa Anny Kiedis oto mały cytat:

"PROBLEM: Mój pieciomiesięczny synek(karmiony piersią) robi kupki co cztery dni. Chociaż najwyraźniej nie sprawia mu to bólu, obawiam się ,że to zaparcia. Jak mu pomóc?
ROZWIAZANIE:Niemowlak karmiony piersią moze robić kupkę nawet raz na tydzień i wcale nie oznacza to problemów z brzuszkiem. Po prostu jego oragnizm bardzo dobrze trawi mleko i niewielu "resztek" musi się pozbyć. Gdyby synek maił zaparcie, jego kupka byłaby twarda, a zrobienie jej sprawiałoby ból. On wcale nie potrzebuje pomocy."

Jednocześnie  chcąc uspokoić mamy których pociechy robią rzadkie kupki i często stwierdzam ,iż jest to też jak najbardziej prawidłowe.

Juz Ci piszę: ;D
-produkty zbozowe:kasza kukurydziana i jaglana gryczana,ryz,tapiotka(cokolwiek to jest!!)platki owsiane i kukurydziane,makaron bezjajeczny,pieczywo zytnie i pszenne, potrawy z dodatkiem maki pszennej lub ziemniaczanej,skrobii kukurydzianej
-owoce: jablka gruszki poczeczki-czarne, czerw,biale;winogrona sliwki morele brzoskwinie nektarynki jagody
-warzywa:ziemniaki marchew kalafiory brokuly buraki botwinke zielona fasolka groszek pietruszka pory (ale w malych ilosciach) salaty rozne; kapusta(pekinska biala czerwona),cebula-jesli nie ma wzdec po niej;
-mieso: indyka z krolika kurczaka jagniecia wieprzowine
-tluszcze:oliwa z oliwek olej rzepakowy bezerukowy swierze maslo olej slonecznikowy i pestek winogron
-przyprawy:melisa bazylia tymianek;
mam nadzieje ze pomoglam

Izabelko, dzieki serdeczne,

mam jeszcze jedno pytanko, czy nie jedzenie nabialu nie spowoduje niedoboru wapnia u maluszka?? Przeciez to takie wazne dla rozwoju malenstwa???

Co jest bogate w wapn, inne niz nabial?

Oj naprwde wspolczuje z ta dieta !
Ja na szczescie ( ide odpukac w niemalowane) jjem ser,twarog,kefir,maslanke i wszystko ze skora malego dobrze!Nawet na salami sie juz dwa razy skusialm ::)

Anusiakanusia a moze preparaty witaminowe? Ja biore prenatal a tam jest zestaw witamin lacznie z wapniem.

pozdrawiam,Monika!

Anusiakanusia ja też biorę witaminki- Feminatal, a wapń jest w: mleko brokuły rzepa soja.
pozdrowionka

czechow: przepis na rybkę dla matki karmiącej w wykonaniu mojej mamy :)_ Bartulkowi nic po niej nie jest :)
filet z makreli zawijasz w folię aluminiową i gotujesz ok. 40 minut w wodzie lekko osolonej z dodatkiem odrobinki jarzynki typu "Kucharek", "Warzywko". Wyciągasz rybkę a do wywaru dodajesz drobno pokrojone warzywa: marchewka, ziemniaki, groszek i gotujesz do miękkości, następnie przyprawiasz łyżeczką przecieru pomidorowego i łyżką jogurtu naturalnego i ewentualnie cukru lub soli do smaku- polewasz tym wszystkim filet i zajadsz się ze smakiem- to danie najlepiej zjeśc z bułką- PYCHA :) :)
Może być też inny filet ale makrela jest szczególnie polecana bo ma ważne dla rozwoju mózgu dziecka tłuszcze :)

ja też zażywam feminatal

pozdrawiam!!!!

reklama
Do góry