reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odstawienie od piersi

G

gość _199

Gość
Dziewczyny nadszedł czas, że chcę odstawić mojego syna od piersi. Za dnia już w ogóle nie pije od prawie 3 tygodni. Drzemka jest bez piersi, na noc usypiam go w wózku. No właśnie te karmienie nocne, koedy budzi się po jakoś 2 godzinach domaga się piersi, nie potrafię inaczej go uspic. Probowalismy już różnych sposób i syn wpada w histerie, a niestety mieszkamy w bloku i nie mogę pozwolić sobie na jego całonocny placz.
Próbowałam wyjść z domu, aby tata przejął rolę, ale po godzinie jego przeraźliwego płaczu wróciłam, Próbowałam go całą noc w wózku wozić, w lozeczku usypiac, na rękach, dawać butelkę, nic nie zdaje egzaminu.
Tym sposobem od godziny 20-21 muszę z nim leżeć w łóżku, bo on się wybudza nawet co 15 minut jak na przykład wczorajszej nocy. Ja już psychicznie nie daje rady go karmić, nie mam ani życia towarzyskiego, ani partnerskiego.
Dajcie jakieś złote rady, bo jestem bliska.posmarowania sobie sutków pieprzem czy gorzkim paluszkiem, wiem to okrutne, ale nie mam pomysłu na to aby go odstawić.

reklama
U mnie z pierwszym synem było tak że w dzień się odstawił i po jakimś czasie już też na noc nie chciał i samo tak wyszło a miał półtora roku. Może jeszcze trochę i się uda, ewentualnie proboj woda oszukac. I może dalej niech mąż próbuje. Jeszcze podam przykład z dzisiaj - mój drugi syn (ma ponad rok) też tylko z cycem zasypia a dziś miałam do lekarza na wieczór i martwiłam się jak sobie mąż z teściowa poradzą i udało się babcia położyła się z nim tak jak ja i go uspala bez cycka, tak więc może coś wykombinujesz. Powodzenia:)

U mnie pewnego dnia mała zasnęła wieczorem bez piersi i poszłam za ciosem. Kolejnego dnia powiedziałam że mam kuku i nie mogę dać mleczka, ale zamiast tego może przytulić się do mnie i razem posłuchamy kołysanek. Bez problemu przeszło. Kolejne dni były bez piersi, po kilku dniach przypomniała sobie i znów powiedziałam że mam kuku. Później już sama pokazywała na piersi mówiąc, że mama ma kuku. Może spróbuj pierś zastąpić inna forma bliskości, jakim waszym rytuałem.

Jak ja to rozumiem.. Są dzieci, które łatwo zapominają i można im to jakoś wytłumaczyć. Moja siostra swojego prawie 3 latka odstawiała tak, że jak już był taki na wpół odstawiony to zawiozła do babci na 4 dni i jakoś się udało. Pozniej jak chcial cyca, to tylko go przytulała i wystarczyło. Mój ma jeszcze niespełna 2,5 roku, więc trochę za wcześnie na 4 dni u babci :) ale też planuje tak zrobić, bo póki co jak mi już uda się mocno ograniczyć karmienie, to są święta/mały choruje i lądujemy razem w domu i wtedy chce cyca cały czas a jak mu nie dam, to wpada w szał :(

Jak ja to rozumiem.. Są dzieci, które łatwo zapominają i można im to jakoś wytłumaczyć. Moja siostra swojego prawie 3 latka odstawiała tak, że jak już był taki na wpół odstawiony to zawiozła do babci na 4 dni i jakoś się udało. Pozniej jak chcial cyca, to tylko go przytulała i wystarczyło. Mój ma jeszcze niespełna 2,5 roku, więc trochę za wcześnie na 4 dni u babci :) ale też planuje tak zrobić, bo póki co jak mi już uda się mocno ograniczyć karmienie, to są święta/mały choruje i lądujemy razem w domu i wtedy chce cyca cały czas a jak mu nie dam, to wpada w szał :(
Mój ma 14 miesięcy, nie wyobrażam sobie go tyle karmić. Gdyby ktoś mi powiedział, że tak wygląda kp. To bym od razu mu butelke dala, nawet by nie posmakowal cycka.

To w takim samym wieku jak mój drugi syn ja tam nie narzekam na karmienie ale wiadomo każda woli co innego:) dowiedziałam się że jestem w ciazy kompletnie nie planowanej i wczoraj byłam u pani doktor i powiedziała że muszę go odstawić od piersi szczerze mówiąc kompletnie sobie tego nie wyobrażam w dzień może by jeszcze dało radę ale w nocy też by płakał a też mieszkam w bloku. Nie wiem jak się do tego zabrać.

To w takim samym wieku jak mój drugi syn ja tam nie narzekam na karmienie ale wiadomo każda woli co innego:) dowiedziałam się że jestem w ciazy kompletnie nie planowanej i wczoraj byłam u pani doktor i powiedziała że muszę go odstawić od piersi szczerze mówiąc kompletnie sobie tego nie wyobrażam w dzień może by jeszcze dało radę ale w nocy też by płakał a też mieszkam w bloku. Nie wiem jak się do tego zabrać.

W ciąży dzieci często odstawiają się same bo w okolicach 20tc mleko zmienia smak.
Jeżeli nie masz zakazu seksu to nie ma żadnych przesłanek do kończenia karmienia jeżeli tego sama nie chcesz

Właśnie trochę się zdziwiłam że jeszcze mnie dobrze nie zbadała a powiedziała że trzeba dziecko odstawić. Nie mam żadnych zakazów ani zaleceń. A bym jeszcze go pokarmila póki nic się nie dzieje:)

Właśnie trochę się zdziwiłam że jeszcze mnie dobrze nie zbadała a powiedziała że trzeba dziecko odstawić. Nie mam żadnych zakazów ani zaleceń. A bym jeszcze go pokarmila póki nic się nie dzieje:)

Jak masz FB to jest bardzo fajna grupa karmienie w ciąży i tandemie

reklama
Ja karmiłam do prawie 7 miesiąca ciąży a później zadecydowałam że koniec i ku mojemu zdziwieniu syn normalnie to przyjął, ja bardziej przeżywałam niż on.
Też miałam zalecone przez ginekolog odstawić już na początku ciąży ale nie posłuchałam bo konsultowałam z jeszcze innymi ginekologami i powiedzieli mi dokładnie to co @olka11135 napisała wyżej.

Do góry