reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odstawienie od piersi - wysoka waga dziecka

adzata116

Początkująca w BB
Hej . Potrzebuje porady. Syn ma rok waży 15 kg przy wzroście 92. Byłam z synem u całkiem nowej pediatry. Powiedziała mi dosadnie że przekarmiamy dziecko i robimy mu krzywdę. Karmię piersia do dwóch drzemek i na sen wieczorny, dodatkowo je 3 posiłki ale nie dość pokaźne. Natomiast w nocy potrafi budzić się co jakiś czas po ciumkac pierś i zasnąć. Dodam że jeszcze samodzielnie nie chodzi. I moje pytanie brzmi czy powinnam odstawić karmienie nocne/ dzienne czy po prostu się nie przejmować ?
Mam już mętlik w głowie, bo każdy mówi że schudnie jak zacznie sam chodzić ale pediatra dała mi do myślenia

reklama
Nie wiem co to za pediatra. Po co się tak nakręcasz?

Skoro ma apetyt niech sobie je. W nocy też, jeśli ma ochotę niech sobie je.

Jeśli dla Ciebie będzie uciążliwe te karmienie nocne, to wtedy o tym pomyśl.

Dzieci różnie idą na nogi. Ma czas jeszcze.

Hej . Potrzebuje porady. Syn ma rok waży 15 kg przy wzroście 92. Byłam z synem u całkiem nowej pediatry. Powiedziała mi dosadnie że przekarmiamy dziecko i robimy mu krzywdę. Karmię piersia do dwóch drzemek i na sen wieczorny, dodatkowo je 3 posiłki ale nie dość pokaźne. Natomiast w nocy potrafi budzić się co jakiś czas po ciumkac pierś i zasnąć. Dodam że jeszcze samodzielnie nie chodzi. I moje pytanie brzmi czy powinnam odstawić karmienie nocne/ dzienne czy po prostu się nie przejmować ?
Mam już mętlik w głowie, bo każdy mówi że schudnie jak zacznie sam chodzić ale pediatra dała mi do myślenia

Czy ta pediatra jest CDL?

Roczne dzieci powinny jeść 4-5 posiłkow, więc na moje, to 3 to trochę za mało.
Ja bym nie odstawiala, no chyba, że chcesz. W tym momencie to już Twoja wola.

Pytanie co je i jak wygląda jego dieta, bo same 3 posiłki to pojęcie względne.

Co do RD to ja osobiście bym już wprowadziła czwarty posiłek patrząc na wiek, a tym samym zapewne dziecko zrezygnuje z jednego karmienia dziennego. Jeżeli wykaże gotowość i chęć to rozważyć i piąty posiłek.

Pytanie co je i jak wygląda jego dieta, bo same 3 posiłki to pojęcie względne.

Co do RD to ja osobiście bym już wprowadziła czwarty posiłek patrząc na wiek, a tym samym zapewne dziecko zrezygnuje z jednego karmienia dziennego. Jeżeli wykaże gotowość i chęć to rozważyć i piąty posiłek.

To chyba różnie bywa, bo moje dziecko każdy posiłek ile by ich nie było najchętniej popije mlekiem xD

Pediatra do zmiany niestety.. nie odstawiaj od piersi jesli jeszcze tego nie chcesz. A jeśli martwi Cie waga to może warto zrobić jakieś badania? Tego pediatra nie sugerowała? Waży sporo ale jest też wysoki, u mnie dzieci też zawsze po normalnym
Posiłku chciały cyca😉 ja mam odwrotną sytuację, mam niejadka i postanowiłam zrezygnować z karmienia w dzień (jest raz na drzemkę) i nic się nie zmieniło niestety, dalej niechętnie je stałe posiłki za to w nocy sobie cycka nadrabia 😒 moja ma 18mscy waży 8,5kg przy wzroście ok 77cm.

Pediatra do zmiany niestety.. nie odstawiaj od piersi jesli jeszcze tego nie chcesz. A jeśli martwi Cie waga to może warto zrobić jakieś badania? Tego pediatra nie sugerowała? Waży sporo ale jest też wysoki, u mnie dzieci też zawsze po normalnym
Posiłku chciały cyca😉 ja mam odwrotną sytuację, mam niejadka i postanowiłam zrezygnować z karmienia w dzień (jest raz na drzemkę) i nic się nie zmieniło niestety, dalej niechętnie je stałe posiłki za to w nocy sobie cycka nadrabia 😒 moja ma 18mscy waży 8,5kg przy wzroście ok 77cm.

Mi też mówili, że pod odstawieniu zacznie jeść i jadła ... mniej bo o te mleko. Dopiero od kilku miesięcy je kolację i śniadania, ale raczej wynika to z intensywnych treningów przed egzaminem do szkoły baletowej bo ma już 10 lat. Więc do 9 roku życia wcale nie jadła więcej 🤷‍♀️

reklama
Mi też mówili, że pod odstawieniu zacznie jeść i jadła ... mniej bo o te mleko. Dopiero od kilku miesięcy je kolację i śniadania, ale raczej wynika to z intensywnych treningów przed egzaminem do szkoły baletowej bo ma już 10 lat. Więc do 9 roku życia wcale nie jadła więcej 🤷‍♀️
Aa no to trzymam mocno kciuki za te egzaminy 🤞♥️.

Do góry