reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

od sowa do słowa ...

U nas dalej marnie ;-) . Ciągle króluje "a to to? a to to?"

A nowe słowa to:
tatek - statek
cios - cios (jak bije tatę - Tymon do kolacji codziennie ogląda walki MMA...)
jusz - już
DOM - dom :-D

reklama
Może mi się uda podsumować jakie słówka wymawia moja dziewczynka:tak: (zapomniałam o tym wątku i większość nowości pisałam na głównym:zawstydzona/y:-ale tyle co pamiętam...)
mamusia, mamuś, mamunia
tatuś, tatunio, tatusiu
babcia, babciusia, babciuś, babunia
dzidzio, dzaidziuś, dziadziusiu
Baluś (Bartuś)
dzidziuś
Beltusia (Bertusia-pies)
Tosia
ciocia, łujek
buby (buty)
kuka (kupka)
ucho, oko, nos, bef (brew),
nona (noga)
świacho (światło)
ciacho (ciacho)
babocha (babocha)
Amela
Ula
Ola
Ania
Jola
ćzyta
jeść
jest
nie ma
śpi
dziaba (żaba)
lalunia , lalusia
pania (pani)
pan
kok (kot)
bach (jak coś upadnie).
miś, nie ma misia
dzim (zimne)
cepe (ciepłe)

Tyle na chwile obecną jestem w stanie sobie przypomnieć. Ostatnio Tosia ciągle po nas powtarza ale to są jednorazowe powtórki tak więc nie wrzucam ich jeszcze do słownika.
Dziś nas zaskoczyła, bo przysunęła sobie krzesło do stołu włączyła lampkę wzięła książkę i mówi: "Tosia ćzyta" :-D
Jeszcze mi się przypomniało...Tosia upadła i ja do niej: "o dzidzia bach" Tosia dziwnie spojrzała na mnie i mówi: "nie dzidzia, Tosia bach" :-D

Ostatnia edycja:
PM - Bravo dla Tosi :-)

U nas dziś przełom - Nela wypowiediała wreszcie "FILIP" :cool: do tej pory było tylko Lilip /Ipek/ Lipuś :-D

Wczoraj się uśmiałam z córci ... siedzi na fotelu i nagle "o Tyyy ziaaabooooo" (o Ty żabo!) - tak mówimy jak coś zbroi :-D

Gratuluję z każdego nowego słowa.

Przepraszam wszystkie smutne z powodu marnych postępów w mowie, ale ja muszę się pochwalić...
Emilka ciągle zachwyca mnie postępami w mówieniu. Potrafi już mówić zdania cztero, a czasem pięcio wyrazowe. Na pytanie jak się nazywasz mówi: Mika, albo Emika, Imika, jak się nazywa mama: Dolotka, jak tata: Malek.
Powtarza po nas każde słowo, czy wyrażenie, jakie jej wpadnie w ucho. Jak jej się coś nowego spodoba, to powtarza to kilka dni przy różnych okazjach, śpiewa to słowo. Najśmieszniej było jak usłyszała słowo: kobiety. Co chwila tańczyła i śpiewała przy tym: "kobiety, kobiety, kobiety itd". Ostatnio upodobała sobie wyrazy: teraz i: nawet i ciągle je dodaje do wypowiedzi, np. "Lala jedzie do mamuci nawet", albo jej odpowiedź twierdząca to: "tak, dobzie telaz". Śmiechu mamy z niej co niemiara.

Wow Doris super mowi Emilka! Moj maly tez zawsze jest w grupie najwieksza gadula i krzykaczem ale zdan jeszcze pelnych nie mowi (ale np 'samoud kreci kolo' 'boli paluszek kuku' 'daj kubeczek' 'idzie rysowac'). Za to liczy do 10 w obu jezykach, rozpoznaje i nazywa wszystkie ksztalty (ulubione to kolo, romb i serce :), niektore litery alfabetu i ...czyta 'james' 'mama' 'kocyk' kupa' i 'nie'. (kolezankia powiedziala mi ze dzieci w tym wieku bardzo lubia zabawe w zapamietywanie wiec sprobowalam go paru wyrazow nauczyc tak dla zabawy i rzeczywiscie maly rozpoznaje niektore slowa.) caly czas mnie tez strofuje 'choc tutaj' 'nie ce' i 'zobacz' to jego najczestrze odzywki :). Bylismy u neurologa (bo czasami ciagle sie zatacza jak chodzi) i niemogla sie nadziwic ze dwujezyczne dziecko tyle mowi. Strasznie sie ciesze ze nie myla mu sie jezyki (tacie zawsze liczy po ang) chociaz wolalabym zeby nie liczyl wszystkiego na zakupach bo ludzie zawracaja glowe ze takie madre dziecko a ja sie skupic nie moge :-D. Mam nadzieje ze juz niedlugo wyprodukuje swoje pierwsze zdanie i bedzie jeszcze latwiej sie z nim porozumiec :-)

Mili ktoś ostatnio powiedział - Nie bój się, przecież Cię nie ugryzę - no i teraz jak kogoś mijamy to Mila mówi - Gjoźna pani. Nie ugjizie Mili? (groźna pani. Nie ugryzie Mili?).
Kilka dni temu zapytałam Milę, co chciałaby dostać na urodziny
- Na ujodziny chće Majcinka i Piotjusia
:szok::szok::szok::szok::szok:

Hej u nas prawie wszystko w wersji english
buty - śśśiuś a nawet a śśiuś
patrz- luuk a zaraz potym popać
krzesło -ćiel
lampa-pampa
pić-piś
lody- aścim
koń-hojśi
bałwan -śnołmeeen
Najbardziej podoba mi sie pingwin-mimin
Na tate woła Jaćiuśś na mnie mama albo ejjj
tak -jeś
liczy po angielsku do 8 po polsku do 3 :(
jak chce mnie uspokoic krzyczy na mnie -stop it
Czasem pokazuja tez cos na migi np -jabłko mówi apuulll i pokazuje na migi :p

wiecej nie pamietam ale praktycznie wszystko powtarza .Najczesciej wybiera wersje angielską niestety bądz stety poprostu jest jej łatwiej.I co Cbeebies robi z dziecmi hahah

Ninja dobre z tym kompotem tez znam ten kawał hahah .U nas czasem kompotu brak hahaha

Ostatnia edycja:
reklama
Domis juz bardzo duzo mowi co mnie bardzo cieszy bo z Arkiem tak nie bylo, Wszystko powtarza zna kolory, figury, liczy do 10, alfabet prawie caly zna, zaspiewa kawalek sto lat, aaa kotki 2, taki wierszyk co kiedys dostalam dla Arka od logopedy ...jedzie pociag fu fu fu trabka trabi tru tu tu... ,polecenia tez rozumie wiec tyle dobrze ze o Domisia narazie nie musze sie martwic

Do góry