reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obniżenie narządów po porodzie

O matko, dzięki za odpowiedź. Oczywiście zapisze się do uro fizjo jak już będę po wizycie. Tylko znalazłam to forum i chciałam żeby mi ktoś dodał otuchy. Najgorszy to ten bol podczas chodzenia czy noszenia malucha.. ale jak nie nosić niemowlaka?
No niestety trzeba jak najbardziej ograniczyć jeśli ból się pojawia 😔 ja miałam na początku ograniczenie też w używaniu chusty bo też przez nacisk na brzuch obniżało się wszystko. Urofizjo pokaże Ci prócz ćwiczeń pewnie też jak kichać itd puki się wszystko nie wygoi żeby nie obciążać mięśni. Pamiętaj że proces gojenia się organizmu po porodzie też trwa więc to że teraz się coś dzieje nie znaczy że nie wyciągnie się tego ćwiczeniami i odrobiną czasu na regenerację :)

reklama
Jesli chodzi o ból to faktycznie trzeba iść do lekarza bo obniżenie nie boli. Jest uczucie ciągnięcia, dyskomfortu, ciężkości w pochwie ale nie powinno boleć. Zgłoś się też jak najszybciej do fizjo urigin najlepiej takiej, która robi usg bi oceni stopień obniżenia. Ja miałam 2 stopień obniżenia przedniej ściany. Przy każdym podniesieniu dziecka mialam wrazenie jakby mi wszystko wyjeżdżało:/ jesteś bardzo krótko po porodzie obniżenie może się sporo cofnąć. Plus jak dołożysz ćwiczenia od fizjo to naprawdę może być dużo lepiej

Półtora miesiąca po porodzie to jeszcze krótki czas na jakąkolwiek ocenę. Mój ginekolog mówił, że narządy wracają na swoje miejsce do pół roku, jeśli po tym czasie narządy nie wróciły i dalej opadają to wtedy można myśleć o czymś innym. Ale na wizycie powie Ci gin co o jak i jak i na pewno skieruje Cię do fizjo uroginekologicznej.
Ja rodziłam 4 lata temu naturalnie i miałam bardzo trudny poród, gdy mnie nacieli to przy wyjściu córki nacięcie pękło aż do początku pośladka. Przez pierwsze 2 msc nie umiałam usiąść na pupie a przez pół roku jak nie dłużej przy siedzeniu na toalecie ( samym siedzeniu ) czułam jakbym miała wielki kamień w pochwie, tak mnie wszystko rwało. Do dzisiaj rwie mnie podczas okresu... Ale właśnie poprzez ciężki poród mam obniżoną przednią ścianę pochwy i mam nietrzymanie moczu ( Przy bieganiu, skakaniu, kichaniu, kaszlu czy mocnym śmiechu ). Mam teraz bardzo słabe mięśnie dna miednicy, byłam u fizjo, ćwiczyłam ale niestety problem z regularnością mam. Mój gin mi proponował plastykę krocze i od razu podciągnięcie do góry narządów czyli pęcherze i tej przedniej ściany pochwy dla mojego komfortu, żeby nie mieć problemów z nietrzymanie moczu. No i żeby scalić mi krocze, bo za płytko mnie zszyli i tydzień po porodzie dwa szwy zewnętrze, te na kroczu pękły i już się nie zrosło. Ale to dopiero będę robić jak już nie będę planować dzieci. Bo zrobienie takiej operacji a potem znów rodzić sn to obciążenie dla ciała a druga sprawa, że drugi raz już takiej operacji się nie zrobi tak dobrze.
Jesteś dopiero 6 tyg po porodzie, więc masz jeszcze dużo czasu na działanie 😊 powodzenia.
Dziękuję, masz rację

Do góry