reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obcojęzyczne imiona dla dzieci

Miyoshi

Fanka BB :)
Witam mamuśki ;-)

Mam nadzieję, że nie wzbudzę tym pytaniem jakichś kontrowersji, ale jak zapatrujecie się na imiona obcojęzyczne dla dzieci? Podobają Wam się jakieś konkretne dla chłopca i dziewczynki? A może stanowczo jesteście przeciwko nadawaniu nie polskich imion?

Razem z przyszłym tatusiem zastanawialiśmy się od samego początku nad imieniem. Polskie imiona (dla dziewczynek), które nam się podobają występują w najbliższej rodzinie i nie chcemy ich powielać. Na tapecie było także imię Łucja, ale przez brak możliwości zdrobnienia odpadło.

Wcześniej nie brałam pod uwagę imienia pochodzenia zagranicznego, ale zakochałam się w imieniu Abigail (zdrobnienie Abbie, czyt. Abi). O dziwo nasza rodzina i znajomi bardzo pozytywnie zareagowali na ten wybór.

Żeby nie było - nie pytam Was o to, czy powinnam tak nazwać córkę, czy nie, a jedynie z ciekawości, czy Wy nazwałybyście dziecko mniej standardowo, niż zwykło się przyjmować? ;-)

reklama
No nie wiem. Jeśli ktoś mieszka za granicą to rozumiem, ale w polsce... jest tyle pięknych imion-Kornelia, Alicja, Zofia...
Osobiście śmieszą mnie takie imiona na polskim placu zabaw. Jak słyszę Brajana, Kevina, Neli czy właśnie Dzesiki to szkoda mi tych dzieci.
Aczkolwiek to Twoje dziecko i nazwij je jak chcesz :)
Popieram w 100%!!!

reklama
No nie wiem. Jeśli ktoś mieszka za granicą to rozumiem, ale w polsce... jest tyle pięknych imion-Kornelia, Alicja, Zofia...
Osobiście śmieszą mnie takie imiona na polskim placu zabaw. Jak słyszę Brajana, Kevina, Neli czy właśnie Dzesiki to szkoda mi tych dzieci.
Aczkolwiek to Twoje dziecko i nazwij je jak chcesz :)

A co w momencie, kiedy z dziewczęcych imion naprawdę żadne nam się nie podoba (może inaczej - nie chcemy nadać takiego imienia córce), a te które byśmy chcieli są użyte w najbliższej rodzinie? [emoji28]

Ostatnia edycja:
A dlaczegóż w Polsce nie nadać dziecku imienia obcojęzycznego, jeśli nie ma odpowiednika w naszym języku lub spolszczone nie podoba się? I nie mówię tu o Dżesikach, Brajanach i tych innych skrzywdzonych przez rodziców dzieci (pokończą 18 lat, to w sądach będą wnioski się sypały, o zmianie pisowni bądź samego imienia), ale o takim imieniu, jak np. Elijah, a po polsku Eliasz. To wszystko to jest kwestia gustu, a nie miejsca zamieszkania. Jesteśmy, no może nie w jakimś super centrum świata, ale w Europie, gdzie ludność migruje i normalną rzeczą staje się również wymiana imion. Jeśli można zapożyczać lunch, weekend czy też ostatnio modne i błędnie używane epickie, to dlaczego nie można zapożyczyć imienia.

I teraz na koniec powiem tak, raczej 99% ludzi nie dałaby dziewczynce, chłopcy mają łatwiej, stricte polskiego imienia. A mam na myśli pochodzenie, bo nasze imiona to imiona słowiańskie, które do modnych nie należą. A taka Zosia jest imieniem greckim, Kornelia jest łacińskim a taka Alicja włoska lub germańska.

A tak mi się jeszcze przypomniało, modne ostatnio wytykanie "bo w USA", no właśnie, tam nie bez kozery uczy się dzieci literować, bo w tym kraju dopiero jest plejada imion (jedno może mieć więcej form pisowni niż nasze nazwiska liter), gdzie nadanie dziecku imieniem Hope nie budzi żadnych kontrowersji, a u nas zawołaj dziecko w piaskownicy per "Nadzieja! Do doooomuuuuu!!!!"

Pozdrawiam.

Na marginesie dodam, że mój syn miał mieć na imię Garion, ale młoda byłam i dałam się matce przekabacić na Jakuba.

mnie się podoba, rób tak żeby się Tobie podobało i było korzystnie dla Ciebie i przyszłej Abigail ;) Nie ma co patrzec na opinie innych, czasy się bardzo zmieniły, teraz w większych społecznościach nikt nie bedzie krzywo się przyglądał :)
ps. piękne imie!

Do góry