reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Nie ma reguły, u mojej Zuzki pęek odpadł po ponad miesiącu, a teraz u Majki w 12 dniu od porodu, jak nie śmierdzi i się nie paprze jest ok :-)

reklama
u nas odpadł po 8 dniach. W szpitalu pielęgniarki normalnie małą kąpały, później osuszały pępuszek i spryskiwały octeniseptem. Ja w domu niczym nie spryskiwałam tylko małą normalnie kąpałam, a po dokładnie osuszałam kikucik.

U nas pępuszek odpadł w 12 dobie. W szpitalu po kąpieli pielęgniarka psikała octeniseptem i polewała gencjaną, do domu nie dostałam żadnych zaleceń co do przemywania i zdziwiłam się bo 4 lata temu po urodzeniu pierwszego syna dostałam receptę na spirytus, ale ja i tak używałam gazików Leko. W 18 dobie zauważyłam, że z pępuszka sączy się krew która od razu zasycha, pediatra mówiła, że nic złego się nie dzieje po prostu jeszcze się do końca nie zagoił i przepisała nam spirytus i pomógł.

No właśnie ja bym już chciała aby odpadł:) bo mnie draźni,...
była położna posmarowała czymś fioletowym teraz mam wszystkie body w kolorze fiolet... dobrze ze schodzi w praniu.

dziękuję za odzew.... może jutro już odpadnie:)

Od marca br. sa nowe wytyczne w sluzbie zdrowia, które mowia zeby niczym nie psikac.
U nas po octanisepcie strasznie sucho bylo...az za bardzo.
Odpadl po 15 dniach.

Czarodziejka- jesli to są takie pojedyncze malutkie krostki, ktore sie pojawiaja i znikaja np po 2 dniach to raczej nie jest uczulenie, chociaz jak nie widzialam ich to na 100% nie powiem. Uczulenie to są takie skupiska drobnych czerwonych krostek w 1 miejscu, które przeradzają się w takie wypukłe czerwone plamy. Proces powstawania i znikania takiej wysypki przebiega mniej wiecej tak, ze najpierw jest duzo pojedynczych krostek, robi sie ich coraz wiecej, wystepuja w skupiskach - czyli w 1 miejscu bardzo duzo, a obok juz np zadnej krostki. Przeradzają się w czerwoną plamę. Potem skóra na tej plamie zaczyna powoli rogowacieć i robi się taki jakby delikatny strupek, który z czasem się złuszcza i wtedy właśnie wysypka zanika. Ja jestem alergikiem i tak to u mnie wygląda, u mój Przemuś też ma takąw właśnie wysypkę - na policzkach, 2 plamy na szyi i na uchu jednym też ma :( No i do tego kupki ze śluzem. Jutro idę na szczepienia i nie wiem czy czekać, czy już dziś pójść z nim do lekarza. Martwi mnie ten śluz :/ A piszecie ze na to sie bierze probiotyki jakies.

Natolin - na kolki u mnie tez najlepiej działa noszenie na przedramieniu dziecka ułożonego na brzuszku - wklejałąm tu w temacie zdjecie jak o wygląda - przejrzyj temat. No i w ostatecznosci jak juz nic nie dziala a mały mocno się drze to suszarka skierowana na brzuszek, tylko trzeba uwazac zeby nie oparzyc. No i u mnie tez pomaga podanie letniej wody (podaje z glukoza,bo jak nie słodkie to on nie wypije). Jak dlugo marudzi i nie mam juz sily go nosic to pakuje w wozek i na spacer ide - najlepiej po krzywych chodnikach ;) i od razu dziecko zasypia ładnie jak go potrzęsie w tym wózku. No i jeszcze pomaga kąpiel. Wieczorem jak ma kolki i go wsadze właśnie do wanienki to sie uspokaja, podejrzewam ze to za sprawą zanurzenia brzuszka w ciepłej wodzie - działa to rozluźniającą na mięśniówkę jelita.
No i u mnie chyba pomaga Esputicon, bo stosuje go tydzien i mały ma mniej tych kolek, Wczesniej praktycznie codzien były ryki i to nie tylko wieczorem. Zdarzały się dni że po każdym posiłku mały się prężył i wrzeszczał. A teraz jakoś się trochę uspokoiło i już tylko co drugi, trzeci dzień wieczorem da czadu, a są dni ze ani razu nie ma ryków po jedzeniu.

Co do pępka to u nas odpadł jakoś zanim się skońćzył drugi tydzień. Niczym nie psikałam,przecierałam tylko gazikami LEKO i to nawet nie codziennie.

Dziewczyny proszę o pomoc...
Te z Was które korzystały z czopków glicerynowych, jak długo czekałyście na kupę za nim podałyście czopek ? Ja miałam już 2 sytuacje, że dałam i zastanawiam się czy nie przegiełam.
I teraz pytanie do tych co mają za sobą zmianę mleka... Ja aktualnie zmieniam z Bebiko na Bebilon Comfort, mieszam pół na pół w 1 butli jak kazała pediatra, czy Wy też tak wprowadzałyście nowe mleko ?

Rzutka, jest dokładnie tak jak mówisz. Zawsze trzeba stopniowo zmieniać mleko, tak samo jak przechodzi się z mleka 1 na 2, czy z 2 na 3. Ja robiłam tak, że co dwa dni zmieniałam proporcje. Np jeśli robilam mleko z 6ciu miarek to pierwsze 2 dni sypałam 5 miarek pierwszego i 1 drugiego. Potem następne dwa dni 4 mierki pierwszego i 2 drugiego i tak do czasu aż całkowicie przeszłam na to drugie.
Nice-girl, ostatnio czytalam że kupki ze śluzem u tak małych dzieci są fizjologiczne i dopóki nie pojawia się w nich krew lub nie zmieniają koloru to jest ok. A probiotyk możesz podawać, on odbudowuje florę bakteryjną w jelitach więc kupki też powinny się unormować. Ja podaję Lacido baby, ale można też np Dicoflor. Można dodawać je do mleka, czy wody, czy herbatki.

reklama
Eeeeeee.... a jak zmieniłam Humane na Gerbera z dnia na dzień to co sie moze stac????
Jeja, nie wiedziałam, ze trzeba tak mieszac... :-(

Do góry