reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
Dawidowe to zależy czy może być jakiś konkretny powód nny niż choroba np szczepienie albo zęby. Jak nie kaszle i jest to tylko stan podgorączkowy bez innych niepokojących objawów to możesz dać nurofen w syropie, działa p/gorączkwo, p/bólowo i p/zapalnie. Mnie uczono że taki stan bez innych objawów powinien budzić niepokój dopiero po 3 dniach, chyba że w tym czasie znajdzie sie przyczyna - np pojawi się ząbek.

zabkowac to ona zabkuje ale nic jeszcze nie widze. za to ma mały katarek który odciagam. Apatyczna tez nie jest ani mniej zababwowa. Nie płacze ani specjalnie nie marudzi. Mam ibufen po 3 miesiacu w syropku ale nie wiem czy powinnam dac przy stanie podgoraczkowym.
A jesli dam jej na wieczór to nie wiem czy po mleczku czy przed?

Ile śpią Wasze dzieci? Ja nie mam pojęcia ile powinny spac i proszę o wypowiedź czy mój Artek nie śpi za dużo?
Wstajemy ok 7, Artek je aktywnie cycuś do około 8. Potem bawimy się, toaletujemy i ok 10 znowu cycuś, przy którym zasypia i tak kima jakieś pół godziny. Potem zabawa i ok 12- 13 znowu cycek i spanie przy cycku, dodam, że jak tylko odlożę od cycka to pobudka, a jakbym nie odłozyła, to mogłby tak i 3 godziny leżec... kolejna drzemka przy kolejnym karmieniu czyli ok 16, potem przed 19.
Nie śpi w łóżeczku wcale, tylko przy cycku, cycka chce co 2 godziny licząc od końca do początku karmienia.
Między tymi karmieniami jest na maksa aktywny, ma ekstra humor, itd.
Wystarczy jednak tuli do cycusia i...

mój śpi w nocy ok 11h, a w ciągu dnia 3 drzemki po 25-30 minut, no i na spacerze, więc ciężko podać ilość

Mój w dzień ma za mało spania, bo zazwyczaj ok 7:00 mleczko i po nim szybkie kimanko ok. 20 min, potem między 9:00 a 10:00 ok. 40 min. potem między 12:00 a 13:00 znowu max 40 min i potem między 16:00 a 17:00 ok 30 min. Noc dokładnie tak jak u Natolin zazwyczaj 11 godz. Wszystkie spania w łóżeczku i zasypia sam, ewentualnie jak spacer w południe dłuższy to pospi czasem 1,5 godz. Z tego co wem to zapotrzebowanie dziecka na sen wygląda tak:
3-4 miesiące drzemki w dzień: 3 godziny, ilość snu na dobę 14,5 godz.
4-6 miesięcy drzemki w dzień: 3 godziny, ilość snu na dobę 15 godz.
6-12 miesięcy drzemki w dzień 2,5-3 godziny, ilość snu na dobę 14,5-15 godz.

Żeby dzecko przesypiało całą noc muszą byc spełnione 2 warunki - odpowiednia ilość jedzenia w ciągu dnia i odpowednia ilość snu w ciągu dnia z tym, że u dzieci od 4 miesiąca teoretycznie nie powinno być już drzemki po godz. 14:00 jeśli chcemy żeby spało całą noc. u nas sie to akurat nie sprawdza bo my mamy jeszcze tą drzemke ok 16-17 godz 30 min a w nocy i tak śpi, ale może dlatego że i tak po zsumowaniu wszystkiego nie wychodzą nam te 3 godz. snu w dzień.

sUGAR kurczę, to niedobrze, że Artek nie śpi w łóżeczku i zasypia tak przy cycku i się ruszyć nie możesz. Nie boisz się, że nie będzie chciał się przestawić?

Moja Lena śpi tylko i wyłącznie w łóżeczku od samego początku.
Budzi się ok 6:30 jedzonko, aktywność i śpi od 9 do 10 potem jedzenie i inne rzeczy i kima od 12 do 14. Najczęściej jest jeszcze jakieś pół godziny spania ok 17. Zasypia na noc ok 21.

A ja mam pytanie z innej beczki do mam, których maluch śpią w nocy w łóżeczku, jak sa ubrane Wasze dzieci na noc, czym przykryte i jaką macie w nocy tak mniej więcej temp w domu? Bo ja od kilku dni odnosze wrażenie, że Frankowi może jest chłodno, a nie chce go znowu przegrzać i tak gdybam.

reklama
my mamy wiecznie 21 stopni. mała śpi w bodziaku + pajacyku (normalnym nie welurowym czy innym kombinowanym ;-) ) do tego przykrywam kołderką. W dzień w podobnym zestawie bryka tzn zawsze dwie warstwy

Do góry