reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Aniołek u mojej Wikusi jest też problem z wagą. Ona chyba waży najmniej z Naszych forumowych dziciaczków:( Urodziła się z wagą 3740, przy wyjściu ze szpitalu ważyła 3500. Jak miała 12 tygodni to ważyła 4750!!! Teraz w czwartek idziemy się ważyć, więc zobaczymy czy i ile przybrała. Zaczęłam ją dwa razy dziennie dokarmiać MM, bo tak to jest na cycu.

reklama
Aniołek "Przeciętna waga niemowlęcia to nieco powyżej 3200 g.przy urodzeniu i 6400 pomiedzy 3 a 5 mcem życia.Oznacza to,że przeciętne niemowlę podwaja swoja masę urodzeniowa pomiedzy 3 a 5 mcem.W praktyce dzieci,które ważyły mało w momencie narodzin,zwykle rosną szybciej,jakby chciały "nadrobić stratę",a dzieci,które urodziły się większe,rzadziej podwajają swoją masę urodzeniową między 3 a 5 mcem życia."Dr. Spock,"dziecko.Pielęgnacja,opieka i wychowanie".Tak wiec mysle,że możesz być spokojna,pisał więcej,że dzxiecko w okresie np. ząbkowania czy przeziębienia może "stanąć' z wagą iitd.,niestety,teraz nie mam czasu wszystkiego wklepać,bo Amelka czaduje

Mój Krzyś ważył 2840,najniższą wagę w szpitalu miał 2660,(wzrost 48 cm)Jak skończył 4 miesiące był ważony i mierzony.Było wtedy 6400 i 62 cm,więc dużo przybrał od urodzenia.Około 3 miesiące karmiłam tylko piersią,później wprowadzałam jedną butlę mm na noc, później mi odrzucił pierś i skończyłam karmić na 4 miesiącach.Teraz już tylko mm.

Filip jak się urodził miał 2900, teraz w 4 miesiącu miał 6400 też był na samym cycu. O tygodnia dostaje mm bo nie najadał się i straszne cyrki odchodziły. Może po prostu taka jej uroda?? Jak obawiasz się czegoś to idź na konsultację do innego lekarza, zawsze będziesz spokojniejsza.

No faktycznie:-)

nice-girl w sumie sprytnie.
ja mam trochę inny problem, może któraś z Was będzie umiała pomóc.
moje dziecko przez długi czas spało od ok.20 do 7 rano, bez pobudki, bez jedzenia na śpiocha. później zaczął się budzić ok.4-5 i domagać się jedzenia, stwierdziłam po Waszych postach, że może rzeczywiście je za mało w ciągu dnia, bo jadł po 150 już praktycznie od BARDZO dawna. Zmieniłam mu na 180 i faktycznie nie chce już jeść o tej 4-5, ale budzi się i tak i muszę wstać i podać mu smoczka, pieluszkę do przytulenia. trwa to chwilę i znowu zasypia, ale jednak podnieść się muszę. i nie mam pojęcia co na to zaradzić :-(

pytanie z serii tych głupich: a jakie konkretnie powinno sie zrobić badania? Bo moja własnie spada z centyla. nie chce jesc. martwie sie okropnie

Tego nie wem co by w szpitalu jej badali. Ale jak sie martwisz to mozesz poprosić o skierowanie do poradni gastroenterologicznej, na pewno dostaniesz. Trzymam kciuki!

Natolin a nie jest mu moze niewygodnie w jednej pozycji? Ja miałam przez kilka dni podobnie, nie chodziło o jedzenie na pewno i raz z głupia połozyłam go na boku, sekunda i kimono, nastepnym razem powtórzyłam i to samo i potem jeszcze raz, zawsze zasypiał jak tylko mu zmieniłam pozycje na bok, teraz jak ide w nocy do kibelka to od razu na śpiocha mu zmieniam i śpi. Franek wdzien obeaca sie na boki bez problemu, ale w nocy tylko troszke i jak zaśnie to opada na plecy, jeszcze chyba nie kuma że samemu mozna sobie zmienić w nocy pozycje.

reklama
dzięki lolisza. hmmm, no może, on w nocy nie zmienia sam pozycji, tyle, że ja w nocy nie wstaję, więc przewrócenie go na boczek też będzie u mnie równoznaczne ze wstaniem, a tak chciałabym znowu spać ciurkiem.

Do góry