reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O nas

To jeszcze ja się przedstawie (lepiej późno niż wcale :) ) Mam na imię Agnieszka, 25 lat od lipca 2005 jestem mężatką. Rok temu przeprowadziłam się z mężem w moje rodzinne strony i mieszkamy u moich rodziców. Wiosną zaczynamy budowę własnego domku, wymarzonego, z ogródkiem ;D Na razie syndrom wicia gniazda sprawił, że pzrestawiam do góry nogami dom rodziców :laugh:
Czekamy na narodziny naszego cudu - Hani.

reklama
Witaj nineczko ;D i zapraszamy do paplania....buziaki dla przyczłej mamy i brzucholka ::)chłopiec czy dziewczynka- ja juz sie pogłubiłam kto kogo ma- czy w listopadówkach wiecej facetów czy bab :laugh:

a- dopiero zauwazyłam ze dziewczynka- hania- sliczne imie ;Dja ost mam problemy z pamiecia, zauwazaniem czego a czasem z wysławianiem sie- zalezy od dnia- zwalam ze to wszystko na ciąze ;D

Nineczko zapraszamy do nas milo bedzie z nami podyskutowac obiecuje...
Proponuje Ci zgloszenie sie do naszej kolezanki internetowej Megusek w celu uaktualnienia listy... milej zabawy z nami zycze... ;D

I jeszcze ja :)
mam na imię Anita i jestem w 28 tygodniu ciąży. Przede mna ostatni akademicki rok prawa na UMCS'ie . Niepoprawna ze mnie optymistka , która wyznaje zasadę " chcieć znaczy móc " , ale nie " po trupach do celu " . Dlatego mi.in. 17 października , tj. miesiąc przed porodem zamierzam zdać egzamim na wymarzone prawo jazdy .
Uwielbiam czytać , zwłaszcza Stephen'a Kinga , gram na saksofonie ( niestety już tylko dla siebie ) , a moja największa pasja ( prócz prawa ) to astronomia - udało nam się stworzyć przydomowe obserwatorium artronomiczne - super sprawa .
Studjuję zaocznie , pracuję , wraz z meżem rozpoczeliśmy budowę naszego wymarzonego domeczku no i najważniejsze przygotowuję się do roli mamy ... ach ... już nie mogę się doczekać , kiedy przyjdzie na świat mój syneczkek Mikołaj ::)

Cześć Anita!
Jak ja cholernie lubię saksofon...(znaczy jak ktoś na nim gra...),bo sama "tylko" słucham...
Doradź mi proszę, w sprawie zakupu "domowego" teleskopu..Na co zwracać uwagę przy kupnie, żeby taki lajkonik jak ja mógł coś wypatrzeć na nieboskłonie...

reklama
Zanim zdecydujesz się na zakup sprzetu do obserwacji , musisz dokładnie sprecyzować kilka spraw :
1) co zamierzasz na niebie oglądać ? - dla poczatkujących polecam jasne obiekty ( Księżyc i widoczne nawet gołym okiem planetki : Mars , Jowisz , Saturn ) - niewielki refraktor będzie najwłaściwszym rozwiązaniem. np. już taki o średnicy 70 mm i dobrej jakości optyki daje bardzo ładne obrazy, pozwalając odkryć wiele interesujących szczegółów na tych obiektach - księżyce planet , czy kratery na Księżycu. Jeżeli jednak już teraz interesują Cię mniej widoczne obiekty ( mgławice , galaktyki , czy gromady gwiazd ) to najodpowiedniejszy będzie teleskop zwierciadlany o średnicy lustra 110 - 150 mm lub refraktor o światłosile mniejszej niż 1/10 i średnicy obiektywu 90 - 100 mm.
2) ile zamierzasz na teleskop wydać pieniążków - ja na swój obecny teleskop kaskę zbierałam dwa lata .
Nie polecam kupować teleskopu w supermarkecie , czy nawet w sklepie z opytką , ponieważ ( wierz mi ! ) nie znajdziesz tam kompetentnej osoby , która doradzi Ci przy wyborze , za to z pełną świadomością i odpowiedzialnością polecam internet - kluby miłośników , czy fora astronomiczne to idealne miejsce do znalezienia superżyczliwych osób , które z sercem na dłoni pomogą Ci przy wyborze odpowiedniego dla Ciebie teleskopu . :)

Do góry