reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nutramigen - gorsze wyniki

Agnesprin

Zaciekawiona BB
Bardzo proszę o pomoc.
Wyniki kału robione 2 tygodnie temu, przed rozpoczęciem zmiany mleka na Nutramigen, wcześniej Nan optipro Plus: ph 7,5, ciała redukujące 0,25%, tłuszcze obojetne liczne. Ziarna skrobi +kwasy tłuszczowe +włókna mięsne:nieobecne. Od dwóch tygodni córka na Nutramigen jest, dostała wysypki na buzi jakieś 5dni temu, stwierdzono że alergiczna. Dziś dla spokoju zrobiliśmy badania kału i wyszło; ph 6,5, ciała redukujące 1%, tłuszcze obojetne dosc liczne. Ziarna skrobi +kwasy tłuszczowe +włókna mięsne:nieobecne
Jak to możliwe że na Nutramigen wyniki sie pogorszył? Problemy z gazami, kolkami bólem brzucha, niepokojem powróciły.

reklama
Moj mlodszyo syn jest na nutramigenie od 6 tyg zycia. Ja mu jedynie robilam bad na obecnosc krwi utajonej w kale ale jak juz byl od mniej wiecej 2-3 tyg na nutramigenie. Oczywiscie bad wyszly ok. U nas jest dobrze, kaszki mu robie na nutramigenie, papki z warzyw, zaczynamy owoce. Z tego co pamietam to nutramigen to kazeina tylko poddana jak najwiekszemu rozbiciu, zeby dziecko a dokladniej jego uklad trawienny nie musial tak sie meczyc podczas trawienia. Aczkolwiek kazeina to bialko mleka krowiego. Moze u was wystepuje alergia na kazeine?

U nas z dnia na dzień była kolosalna poprawa po Nutramigenie.
Córeczka ma pół roczku i daję jej wszystko wg kalendarza i zero kłopotów z brzuszkiem czy skórą

U nas była poprawa ale na kilka dni a teraz pogorszenie :(
Dostaliśmy skierowanie do gastroenterologa, więc może on coś pomoże. Mała się męczy okropnie, czasem nawet przez sen płacze i widać że to z bólu brzuszka :/

A w jaki sposób zbadać czy to alergia na kazeine?

Moj mlodszyo syn jest na nutramigenie od 6 tyg zycia. Ja mu jedynie robilam bad na obecnosc krwi utajonej w kale ale jak juz byl od mniej wiecej 2-3 tyg na nutramigenie. Oczywiscie bad wyszly ok. U nas jest dobrze, kaszki mu robie na nutramigenie, papki z warzyw, zaczynamy owoce. Z tego co pamietam to nutramigen to kazeina tylko poddana jak najwiekszemu rozbiciu, zeby dziecko a dokladniej jego uklad trawienny nie musial tak sie meczyc podczas trawienia. Aczkolwiek kazeina to bialko mleka krowiego. Moze u was wystepuje alergia na kazeine?

Mój synek dostaje bebilon pepti przy AZS.w temacie alergi mamy pisały że podają bebilon pepti bo dzieci nie tolerowały dobrze nutramigenu i odwrotnie.oba mleka są dla alergików ale różnią się składem.Może trzeba zmienić mleko na inne. U synka pierwszy efekt po zmianie mleka był po ok.5 dniach.popytaj o to pediatre.

W ogole ciezko jest zbadac czy niemowle jest na cos uczulone bo zwykle badania wg lekarzy sa niemiarodajne. Taki urok niemowlaczkow ale corce kolezanki jak miala 6 mies wyszlo podwyzszone ige na bislko mleka i pila bebilon pepti. Hm, z tego co opisujesz to faktycznie wyglada jak alergia i zdarza sie tak, ze dziecko musi pic jeszcze inne mleko, preparat mlekozastepczy ktory chyba w ogole nie zawiera bialka mleka krowiego ale ja ich nie znam. Ja poradzilabym wizyte u alergologa. Ja z moim synem tez bylam u gastroenterologa, kazal zrobic tylko bad na krew utajona w kupce i dal recepte na nutramigen a na nastepnej wizycie zaswiadczenie dla naszej pediatry ze moze je wypisywac. Lekarz buc, skasowal mnie na 200 zl bo prywatnego w okolicy 70 km nie mam a na fundusz musialabym czekac chyba 10 miesiecy. Myslalam o wizycie u alergologa ale nasza pediatra powiedziala ze to bez sensu, tylko u nas po nutramigenie jest ok. Podaje mu juz inne rzeczy do jedzenia i wszystko toleruje, jedynie mielismy problem po kleiku kukurydzianym ale ponoc to czeste wsrod dzieci.

Moze poczekaj jeszcze kilka dni, tak zeby twoje dziecko jadlo ten nutramigen ok 7-10 dni i jesli bedzie zle to powiedz lekarzowi. Powiem jednak szczerze, ze jak czytam niekiedy forum i widze co pisze niektore mamy, jakie diagnozy wystawiaja lekarze a potem sie okazuje cos zupelnie innego to wlosy mi deba staja. Pefiatre masz ok?

reklama
Mała ma ten Nutramigen od 2,5 tygodnia już.
Pediatra póki co jet st ok, bo dała nam dziś skierowanie do gastroenterologa.

Moze poczekaj jeszcze kilka dni, tak zeby twoje dziecko jadlo ten nutramigen ok 7-10 dni i jesli bedzie zle to powiedz lekarzowi. Powiem jednak szczerze, ze jak czytam niekiedy forum i widze co pisze niektore mamy, jakie diagnozy wystawiaja lekarze a potem sie okazuje cos zupelnie innego to wlosy mi deba staja. Pefiatre masz ok?

Do góry