reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy etap w życiu naszej pociechy ....czyli sadzanie na nocniczek:):)

mój kurdupelek za każdym razem jak usiądzie (nocnik mamy od zawsze - bo po bracie) to coś zrobi, czasami siusiu, a rano jak zdażymy przed kupką to kupkę...

no i oczywiście nie woła, nie wskazuje i pewnei jeszcze trochę to potrwa (u Piorka nadal NIE) ale stanowczo wie do czego służy i co się na nim robi...

reklama
kiedy mniej więcej dziecko zaczyna kojarzyć potrzebę fizjologiczną??
obija mi się o mózg, że gdzieś koło 2 roku życia?? zgadza się??

Osinka ktoś tu kiedyś pisał że ok drugiego roku zaczyna "kontrolować zwieracze":-) nie wiem jak to się ma do kojarzenia potrzeby fizjologicznej....;-)

kiedy mniej więcej dziecko zaczyna kojarzyć potrzebę fizjologiczną??
obija mi się o mózg, że gdzieś koło 2 roku życia?? zgadza się??

Córeczka mojej znajomej w lipcu skończy 3 latka i dopiero od ok. miesiąca woła siusiu i kupkę i potrafi to kontrolować. Wcześniej to była po prostu loteria.
Z kolei prawie dwuletni synek innej mojej znajomej absolutnie na nocnik bez ubranianie siądzie...

ja kacpra posadzilam na nocnik zaledwie 3 razy-nie usiedzi minuty-teraz lezy schowany.

ivka-wklej fotki tego nocniczka szymkowego(no chyb ze juz sa musze na watek zdjeciowy i tak zajrezc)

Ja także postanowiłam że z nocnikiem zaczniemy dopiero około 1,5 roku lub może później jeszcze.teraz to nie ma sensu..i tak nie będzie rozumiałm o co chodzi i po co to.
my próbujemy pokazać Antkowi że chodzi się do toalety na własnym przykładzie...nie zmykamy czasmi drzwi toalety a Antek patrzy co robimy.........słyszałam że to dobra nauka na przyszłośc...w tvstyle w programie mamo już jestem ..lekarka mówiła żeby pokzać dziecku ..jak to jest:tak: :tak: :tak:

nie wiem co na ten temat piszą w książkach bo nie czytałam, ale wydaje mi się że nasze dzieci kojarzą więcej niż nam się wydaje..
roczne dziecko chyba rozumie już na tyle dużo, że potrafi skojarzyć nocnik z sikaniem czy kupkaniem.. bo to chyba nie przypadek że Iga załatwia się na nocnik za każdym razem jak na nim usiądzie. wiadomo że sama jeszcze nie komunikuje takiej potrzeby (lub komunikuje zbyt często, powtarzając si-si:-):-)) ale myślę że jej się to kojarzy z czym trzeba..
ale tak jak już kiedyś pisałam- każda z nas najlepiej zna swoje dziecko i powinna się kierować intuicją

Kasianka- Martynka też zawsze coś zostawi. Najczęściej kupkę!!! :tak: :-)
A przede wszystkim chce siedzieć na nocniczku , do niczego jej nie zmuszam. Chyba jest jej łatwiej tak się załatwić :-)

reklama
Do góry