reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Noworodek nie chce jeść tylko śpi

Pediatra kazała pilnować jeszcze regularności jedzenia w ciągu dnia a zrobić dłuższą przerwę w nocy. No to w dzień sama się raczej nie wybudza (sporadycznie) a w nocy z zegarkiem w ręku co 3h (no może czasem co 3,5). Mamy już trzy tygodnie.
Czyli wszystko w najlepszym porzadku suuuuper bardzo sie ciesze:-)
A co do pediatry..nie skomentuje naprawdę ..Karmi sie na zadanie, dziecko samo sie.upomina o pierś a nie jakies regularnosci parodia..Ja zawsze karmilam na zadanie moje kolezanki tez.Regularnosci to mozna na butelce pilnować ...Karmienia nocne sa wazne..Dziecko to nie robot..A jak budzi sie co 3.5 h to naprawdę super;)

reklama
No to moja by wcale nie jadła. Już w szpitalu kazano mi ją wybudzać. To samo położna w domu i pediatra. Jutro kończymy miesiąc i śpioch z niej niesamowity. Miewa już jakieś momenty aktywności, ale wtedy nie dopomina się o jedzenie. Na jedzenie budzi się głównie w nocy. Dzień by przespała. A i teraz znów budzi się sporadycznie, sama ze 3x na dobę. Bardzo nieregularnie. Miała już taki fajny okres, gdzie chociaż w nocy się regularnie budziła... Teraz doszły nam wzdęcia i prężenie się przez sen. Daję espumisan i probiotyk.

Hej dziewczyny, potrzebuje pomocy.
Synek urodzil się 2 dni temu. Poród byl wywolywany poprzez cewniki i oxsytocyne na początku 38 tyg. Mały wszystkie wyniki jak narazie ma dobre ale wogole nie je:(. Pierwszej doby wymiotowal wodami a piersi nie umial złapać. Wczoraj po wielokrotnym przystawianiu załapał i ssal przez 2 godziny po czym polozna musuala go dokarmic. Spał cala noc, dzisiaj rano z polozna znowu przystawialam ale maluch zasypial, po wybudzeniu possal 10 minut po czym wszystws zwrócił :( nie płaczę wogole o jedzenie, co robić?

Chyba tylko czekac. Dla dziecka porod to tez ogromne wydarzenie, on tez to bardzo przezyl i musi się powoli dostosować do nowej sytuacji. Karm to jak najczęściej, staraj się cały czas przystawiac do piersi. Trzymam kciuki żeby załapał ;)

Hej dziewczyny, potrzebuje pomocy.
Synek urodzil się 2 dni temu. Poród byl wywolywany poprzez cewniki i oxsytocyne na początku 38 tyg. Mały wszystkie wyniki jak narazie ma dobre ale wogole nie je:(. Pierwszej doby wymiotowal wodami a piersi nie umial złapać. Wczoraj po wielokrotnym przystawianiu załapał i ssal przez 2 godziny po czym polozna musuala go dokarmic. Spał cala noc, dzisiaj rano z polozna znowu przystawialam ale maluch zasypial, po wybudzeniu possal 10 minut po czym wszystws zwrócił :( nie płaczę wogole o jedzenie, co robić?
Moj synek w pierwszej dobie nie jadł w ogóle. Byl najedzony z brzucha.
W drugiej cos tam jadl juz. Wkleje zaraz fajny obrazek ile mleka potrzebuje noworodek w 1szych dobach.
Ja tez nie umialam przystawiac na początku i synek zlapac nie umial ale polozne przychodziły pomagaly az w koncu zalapal.
Wiesz noworodka karmi sie na zadanie.Moj tez duzo spal byl najgrzeczniejszym dzieckiem na calych noworodkach.
Spadek wagi fizjologiczny? Zoltaczka fizjologiczna? Moze pomoz sobie nakladkami?
Wiesz 2 godzinne ssanie to nie jest jedzenie..Taki maluszek je kilka minut reszta to potrzeba ssania i bliskości. Niektóre dzieci moga byc przy piersi caly czas na poczatku.A czuc kiedy maluszek je a kiedy ssa.
Moze zwrócił bo wody mu zalegaja? albo przez niedojrzaly uklad zwrócił? Jaka maluszek ma obecnie wage a z jaka sie urodził ? i dlaczego polozna musiala dokarmic? Poki jestes w szpitalu powiedz zeby sprawdzili wedzidelko u maluszka czesto jest za krotkie i trzeba przyciac zeby dobrze ssalo.

Spojrz.Na pewno z piersi tyle pociagnal. a jak dziecko sie naje to samo wypluwa pierś. Jak zasypia mozesz lekko w smyrnac w brodke czy poglaskac po policzku ja tak.robilam za rada połoznych:)

Załączniki

• Screenshot_20180526-110942.png
    Screenshot_20180526-110942.png
    566,1 KB · Wyświetleń: 521
Wymiotowanie wodami do 48h po porodzie jest normalne, na to uczulały mnie położne że tak się może zdarzyć. Dziecko nalyka się ich za duzo przy porodzie i tak się może stać.

I jak, Ula94 udało się skłonić maluszka do jedzenia? Moja siostra niedawno urodziła wcześniaczka i ma podobny problem z karmieniem piersią:/

Czy jest tu jakas aktywna mama?[emoji5] urodzilam synka w 36tc. Przeszedl zoltaczke zaczal przybierac na wadze, bili spadlo calkiem niezle, aczkolwiek maly w dzien sam domaga sie jedzenia, zjada 90ml do 120ml w dzien, ale w nocy nie budzi sie na jedzenie. Pytanie: czy budzic go sama czy dac mu spac.? Obecnie ma 3 tygodnie zaraz bedzie miesiac.

reklama
Hejka. Ja bym dziecka nie budziła. Ja tez kiedys tak miałam. W nocy juz po porodzie 6h snu miałam :) i tak caly czas az do zabkowania około 5mca dopiero jedna nocka zarwana. A tak 6-7h spokoju w nocy.
Jak je w dzień, przybiera na wadze to bym sie doszukiwała sie niczego.
U mnie to było 21 lat temu i nic złego sie nie działo
Czy jest tu jakas aktywna mama?[emoji5] urodzilam synka w 36tc. Przeszedl zoltaczke zaczal przybierac na wadze, bili spadlo calkiem niezle, aczkolwiek maly w dzien sam domaga sie jedzenia, zjada 90ml do 120ml w dzien, ale w nocy nie budzi sie na jedzenie. Pytanie: czy budzic go sama czy dac mu spac.? Obecnie ma 3 tygodnie zaraz bedzie miesiac.

Do góry