reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nosidełko MT

Nam też się bardziej sprawdziło MT niż chusta. Ale w chuście można dłużej nosić. Nawet najlepiej zawiązane MT to i tak trochę odczuwam te ramiączka. W chuście nie było tego problemu.
Tyle, że ja sobie chyba za dużą chustę kupiłam (girasol 5,2m - 70cm szerokości) i ona mnie w końcu pokonała, za dużo roboty z motaniem. Jak się przesiadłam na MT to potem już mi się nie chciało wracać do motania chusty.

reklama
Mnie zachwyciły i chusty i mei taje i podaegi, polecam je wszystkie, jak również inne miękkie nosidła. Mam spore doświadczenie, noszę i szyję je od paru lat. Jeśli ktoś ma pytania to można tutaj lub na maila hajda@vp.pl

specjalistka nie jestem ale to nosidło jak dla mnie mt nie jest - prędzej jak dwie kieszonki noszone na krzyż. I przy małym dziecku stanowczo za szeroko nogi są - jak do szpagatu, żabka fizjologiczna to to nie jest :sorry:

a nie myslałas, żeby uszyc MT albo kogos poprosić z rodziny/znajomych? W necie dużo stron z instrukcjami jak to zrobić... Na pewno wyjdzie taniej niż kupno nowego MT :tak:

To nie jest mei tai, MT ma pełny panel otulający plecki dwa pasy biodrowy i naramienny.
Używane przyzwoite MY trafiają się na bazarku forum chustowego i za 60-70 złotych, moim zdaniem lepiej poszukać mei tai. Pamiętaj, że o bezpiecznym noszeniu w tego typu nosidle mówimy w przypadku dzieci zaczynających samodzielnie siadać, czyli zazwyczaj nie wcześniej niż około 7 miesiąca. MT musi być też dobrany do wielkości dziecka, tak by panel podpierał miednicę i nóżki od kolanka do kolanka.

Nie widzę, by zalinkowane nosidełko miało system regulacji. Nosidło, by spełniało swoją rolę musi dobrze otulać dziecko, co można zrobić przez dociągnięcie, w przypadku MT - pasów naramiennych. Popatrz na te zdjęcia, czy przekonuje Cię pozycja malucha? Czy wyobrażasz sobie, że może w nim jednoczenie nosić niska i szczupła mama i postawny tatuś i ciągle będzie ok? Dlaczego nie ma zdjęć na plecach, skoro reklamują, że to nosidło przód-tył. Jak byś chciała na plecy wkładać dziecko do takiego nosidła?

Jak chcesz, to odezwij się na prv pomogę Ci poszukać odpowiedniego nosidła/chusty dla Was.

Tuli fajniej się sprawdzi przy siedzącym dziecku, jeśli jednak nie chusta a nosidło, to wkładka jak najbardziej - pozwoli ona nosić dziecko z nóżkami zbliżonymi do siebie. Bo dla 3-miesięczniaka takie odwiedzenie, jakie wymusza szerokość panela pożądane nie jest, wkładką zredukujesz trochę. Pozostaje pytanie o odpowiednie podparcie pleców. Z ergonomikiem poczekałabym jeszcze z 3-4 miesiące, patrząc na Twój suwaczek.

reklama
ergonomik dla dziecka 1,5 rocznego dopiero?

oczywiście, że nie;) nie zauważyłam ROK i...:)

ergonomik najlepiej od momentu jak dziecko usiądzie, wtedy już w pełni bezpiecznie, wcześniej na krótkie noszenia, wymiennie z chustą najlepiej. Ew. Marsupi ze zmniejszanym panelem, jak jest potrzeba noszenia w nosidle zanim usiądzie.

Do góry