reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niemowlę nie ma umiaru

U nas była podobna historia. Niedojrzaly układ pokarmowy, który objawial się refluksem. Im dziecko więcej jadło, tym bardziej pokarm wracał, pojawiała się zgaga, która dziecko próbowalo gasić kolejna porcja pokarmu, a to tylko wzmagało problem...
Minęło ok 1 r.z.
Skoro pediatra uwaxa, że jest ok, to poproś o skierowanie do gastrologa i ewentualnie alergologa (bo to może też być uczulenie na mleko).
I jak sobie radziliście?

reklama
Przejście na nutramigen + leki.
Do tego pilnowanie odbicia po jedzeniu, podniesienie jednej strony łóżeczka, by głowa zawsze była wyżej.
I karmienie częściej małymi porcjami.
U nas dodatkowo był problem z napięciem mięśniowym, więc korzystaliśmy rehabilitacji.

Przejście na nutramigen + leki.
Do tego pilnowanie odbicia po jedzeniu, podniesienie jednej strony łóżeczka, by głowa zawsze była wyżej.
I karmienie częściej małymi porcjami.
U nas dodatkowo był problem z napięciem mięśniowym, więc korzystaliśmy rehabilitacji.
U nas też jest właśnie problem z napięciem i też chodzimy na rehabilitację.
A jak u was wyglądało karmienie mniej a częściej? Np po dwóch godzinach? Dziecko nie domagało się o więcej jedzenia? Ja się boje, że jak teraz zacznę ją karmić co 2 godziny to ona i tak będzie chciała zjadać normalną porcje.
A znasz jakieś mleko, które by było zamiennikiem nutramigen? Bo wiem, że teraz są braki i nigdzie nie można go dostać. My jesteśmy na Hipp bio combioptik, bo ponoć też lekkie mleko

Jeszcze teraz mi się nasunęła taka myśl.
Jeśli będę dawać co 2 godziny 100 ml mleka, a jak np prześpi i znowu wyszłoby co 3 godziny to wtedy powinnam dać 150? Bo w sumie żołądek już jest przyzwyczajony do takich porcji
Ja bym się chyba trzymała mniejszych porcji. Tak czy inaczej w skali dnia zje tyle ile na jej wiek powinna. Dobrze odbić po karmieniu i potrzymać w pionie chociaż z 15 - 20 min. Może będzie lepiej

Ja bym spróbowała podawać porcje zgodnie z zaleceniem z mleka (tak by dziennie wyszło tyle co trzeba).

Jest jeszcze Bebilon Pepti. Ale ja bym za mocno nie kombinowała z mlekiem, bo zmiany też nie są proste, a przyzwyczajenie do innego mleka też trochę trwa.

Ja bym spróbowała podawać porcje zgodnie z zaleceniem z mleka (tak by dziennie wyszło tyle co trzeba).

Jest jeszcze Bebilon Pepti. Ale ja bym za mocno nie kombinowała z mlekiem, bo zmiany też nie są proste, a przyzwyczajenie do innego mleka też trochę trwa.
Właśnie na Hipp pisze że 3-4 miesiące to 150 ml (170 po dodaniu proszku) i je około 5 porcji (tak jak na opakowaniu), szóstą mimo wszystko dostaje na noc, ale to w zależności kiedy jadła wcześniej czasem jest to 60 ml, 80 ml, 100 ml - ponieważ śpi nawet 12 godzin bez przebudzenia

Właśnie na Hipp pisze że 3-4 miesiące to 150 ml (170 po dodaniu proszku) i je około 5 porcji (tak jak na opakowaniu), szóstą mimo wszystko dostaje na noc, ale to w zależności kiedy jadła wcześniej czasem jest to 60 ml, 80 ml, 100 ml - ponieważ śpi nawet 12 godzin bez przebudzenia
na opakowaniu jest średnia ilość zalecana a więc dziecko może i mniej i więcej zjeść. Jeśli Twoje dziecko nie je w nocy (btw jak moje) to nadrabia w dzień. Też zjadał więcej niż na opakowaniu - tyle widocznie potrzebował a w nocy do tej pory (7msc dziś) to 12/14h prześpi bez pobudki 😉

na opakowaniu jest średnia ilość zalecana a więc dziecko może i mniej i więcej zjeść. Jeśli Twoje dziecko nie je w nocy (btw jak moje) to nadrabia w dzień. Też zjadał więcej niż na opakowaniu - tyle widocznie potrzebował a w nocy do tej pory (7msc dziś) to 12/14h prześpi bez pobudki 😉
Wiem wiem, że średnia bo np na Nan było 120. Tylko tak jak pisałam, dałam 180 i też był płacz i boje się trochę dać więcej, ale chyba muszę wypróbować wszystko

reklama
Do góry