reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

NDT-Bobath

Witam kochane, my po wizycie u dr od rehab.

Stan Adasia zaskakujaco o wiele lepszy niz sie spodziewala. Pani doktor pyta mnie "Adas juz potrafi lezec na boczku?" A ja na to ze tak, do tego sprawnie raczkuje. Na ostatniej wizycie 3mies temu Adas potrafil przekladac zabawki z raczki do raczki i przewracac sie z placow na brzuch, zaczynal sie brac za pelzanie. Teraz sprawnie raczkuje i wstaje przy meblach.

Diagnoza pani dr. Z wszystkich powaznych odchylen Adas jest juz wyprowadzony. Jedynie przy raczkowaniu troszeczke zarzuca miednica na boki, nie wiele ale nie jest to poprawne. Ladnie chwyta paluszkami, nozki bardzo dobrze pracuja przy raczkowaniu, raczki ok, od prawej tylko paluszki czasami sie jeszcze podginaja kiedy raczkuje, no i jeszcze dosyc pochyly siad. Jak to ujela p. doktor, jeszcze nie czas by przerwac cwiczenia :) ale co powazniejsze to za nami. Kontrola za trzy miesiace w marcu :) A moj smyk wczoraj skonczyl roczek :-D

reklama
Brawo, Kari to są dobre wiadomości, a że trzeba jeszcze poćwiczyć? Teraz to już więcej luzu w waszym życiu będzie, dasz radę ;-) A my w środę mamy wizytę u neurologa, ciekawe co powie, jedno wiem napewno, bedzie robić rozprawę na temat pogłębiającej się spastyki w nózkach :-(
A mała cały dzień podciaga nózki, wczoraj ćwiczyła do 22, nawet butelka jej nie uśpiła... Boszz jakie ja mam uparte dziecko. A jak jęczy, bo jej nie wychodzi to mam ochotę zwiać z domu, bo już nie mogę tego słuchać :sorry:

Spóźnione 100 LAT DLA ADASIA!!!

I od nas zyczenia urodzinowe dla smyka! :)
a swoja droga tez bym chciala tak dobre nowiny uslyszec...i chcialabym zeby Olka zaczela jakies postepy robic bo poki co od poltora miesiaca w miejscu stoimy... no moze tylko moje dziecko nauczylo sie piszczec z radosci i krzyczec jak sie jej cos nie podoba..

Witajcie
Już kiedyś pisałam o nas ale krótko przypomnę. Marcinek urodził się w 36 tc, ważył 3kg. Dostał 10pkt. I ogólnie to jest zdrowy byczek, teraz wąży 9kg.
W 2 miesiącu byliśmy u neurologa stwierdził asymetrię ułożeniową, po czym stwierdził, że sama minie. Dziś bylismy na kontrolii i asymetria ponoć nie minęła. Mamy zalecenie rehabilitacji Vojtą przez kilka miesięcy. Pytałam o rehabilitację metodą Bobath jednak Pani neurolog stwierdziła, że do asymetrii nie stosuję się tej metody.
Poczytałam trochę na ten temat i mam kilka pytań.

1. Macie doświadczenia w rehabilitacji asymetrii bobathami?
2. Czytałam, że asymetria powinna sama przejść jeśli sami popracujemy z dzieckiem w domu. Co o tym sądzicie?

Ogólnie jestem b. przeciwna metodzie Vojty i raczej na pewno nie zdecyzuję się na taką rehabilitację.

Mój mały ma rehabilitowaną między innymi asymetrię Bobathem...
Na razie trzy spotkania, więc efektów nie widać, ale nie zmienia to faktu, że lekarka ściemniła:)

Alaa, kurcze, aż się zagotowałam.. ja należę do przeciwniczek Vojty po przejściach z Franiem. Ale wiem tez od lekarzy, że u dzieci niestraumatyzowanych szpitalem Vojta nie oddziałowuje tak traumatyzująco jak u tych po przejściach. Skoro piszesz, że Marcinek podobno ma asymetrię to oznacza ze nie jest ona jakas b widoczna i moim skromnym zdaniem ND + właściwa pielegnacja (odpowiednie noszenie, układanie, przwijanie) powinno wystarczyć. Podawałąm już kilkukrotnie link do poradnika własciwej pielęgnacji, nie wiem czy znasz: http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
Przeszłabym się do innego neurologa. Dobrego.

Madlein, fizjologicznie asymetria utrzymuje się do 3 mies.. Mój mały miał dość dużą asymetrię (odgięcie w S), walczyliśmy z nią kilka miesięcy. Ostatecznie z asymetrii ułożeniowej i asymetrii głowy wyszedł ok 8-9 mies. Teraz ma znowu asymetrię ale wynikająca z niewłaściwych wzorców ruchowych. To już inny gips.

Spokojnych i rodzinnych Świąt dziewczyny!
A w Nowym Roku duuuuuuuuuuuuuużo zdrowia dla naszych kruszynek:)

reklama
Ala, u nas lekarz stwierdził m.in asymetrię w 4 m-cu. Ćwiczyliśmy tylko bobathy i dziś po asymetrii nie ma śladu. Ćwiczenia były przyjemne i mały bardzo je lubił, a z tego, co piszą tu dziewczyny, vojta do najprzyjemniejszych nie należy. Posłuchaj rady Franiowejmamy i zmień lekarza:)

Zdrowych i pogodnych Świąt dla Was i Waszych szkrabów.
Ja pod choinkę dostałam najpiękniejszy prezent od swojego dziecka:

pyś.jpg

Do góry